funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Nemesvámos

A település a Balaton-felvidéken, Veszprémtől délnyugatra, 300-400 m-es magasságban fekszik. 

Nemesvámos a római kori emlékek őrzője. Ide látogatva megidézhetjük a múltat: a parkban megismerhetjük a korabeli fűszereket, gyógynövényeket, mindennapi életet. A gyermekek múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. A faluban belekóstolhatunk a vidéki gasztronómiába: telente rendszeresen szerveznek disznóvágást, az év többi részében pedig bortúrákon vehetünk részt, bekapcsolódhatunk a kenyér- és langallósütésbe. Gyerekeknek érdekes lehet, hogy itt található a közkedvelt Haribo gumicukor gyára. A faluban sétálva megcsodálhatjuk a messzeségben a Bakony vonulatait, néhány helyről pedig még a Balaton víztükre is látszik. Nemesvámosról kiindulva bejárhatjuk a környéket gyalog vagy akár kerékpárral is.

Túraajánlatok

Látnivalók

Veszprémfajsz határában található a római villagazdaság kutatási ill. kiállítási területe.

Villa Romana Baláca
Villa Romana Baláca Photo: funiQ

A nagyvázsonyi út mellett a XVIII. századi műemlék Vámosi csárda várja a vendégeit. A csárda történetéhez tartozik Savanyú Jóska életének több mozzanata. A korabeli feljegyzések szerint a híres bakonyi betyár sokszor betért ide mulatni, megpihenni.

Vámosi Csárda a 77-es út mellett
Vámosi Csárda a 77-es út mellett Photo: funiQ

Baláca Római kori villagazdaság és romkert

Tekeresvölgyi kézműves tejtermékek

Vámosi Nemes Pálinka

Története

A község valószínű a XI–XII. században alakult ki, mert a honfoglalás idejéről nem kerültek elő régészeti leletek. Annál gazdagabb leletanyagot találtak a régészek a római időkből. A településtől délre, Balácapusztán feltárt villagazdaság a ránk maradt római épületegyüttesek egyik legszebbike. Az I. században épült, a IV. századtól indult pusztulásnak.

Eddig 12 épület ismert: a mozaikkal és falképekkel díszített főépület, egy lakó- és fürdőépület, valamint gazdasági épületek. A lakóépületekben központi fűtés volt. A villagazdaságtól északra, a mai település szélén, a dombon – sajnos már korábban kirabolt – római halomsírt tártak fel és konzerváltak a régészek.

Nemesvámos, mint neve is sejtetni engedi, egytelkes kisnemesek faluja volt. A XVIII. század közepére már a reformátusok voltak többségben, így az 1740-es években a régi templom helyére ők építették fel barokk stílusú templomukat, amelyet 1790-ben bővítettek.

református templom
Református templom Photo: funiQ

A katolikus közösség a birtokos győri jezsuita rend támogatásával kisebb kápolnát épített. A mai katolikus templomot csak 1882-ben emelték.

Szent Máté templom
Szent Máté templom Photo: funiQ