funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Alsóörs

Veszprém megyei község a Balaton keleti medencéjének északi részén, a Székesfehérvár-Tapolca-Balatonfüred-vasútvonalon.

utcakép

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A falu feletti Somlyó-hegy kilátóját érdemes felkeresni a gyönyörű panoráma miatt. A vasútállomás-ról indulva a K+, K, Ka jelzésen érhető el (2 km). A K jelzésen továbbhaladva a felhagyott, szabadtéri színpaddá alakított vörös-kő-bánya mellett a Csere-hegyi Szabadság-kilátó tornyához kapaszkodhatunk fel.

vöröskő-bánya
Vöröskő-bánya Photo: funiQ

Látnivalók

Somlyó-hegyi-kilátó Alsóörs kisebbik "hegyén", a Somlyó-hegyen 2015-ben adták át a felújított kilátót. A hatszögletű, fából épült kilátóból gyönyörűen látszódik a Balaton keleti medencéje, nyugat felé a Tihanyi-félsziget és a közeli települések, mint Alsóörs, Lovas, Csopak.

Csere-hegyi kilátó A vörös homokkőből, reneszánsz stílusban épült kilátót 1935-ben adták át az Alsóörs és Balatonalmádi-Káptalanfüred között magasodó 298 méter magas Csere-hegyen. Ez volt a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója. 2003-ban épült újjá, több turistaút is keresztezi, népszerű a kirándulók körében.

Református templom

A község egyhajós református temploma műemlék, , a XIII–XIV. századból származik. Az épület keletelt, tehát a szentély keleti irányba helyezkedik el, ami jellemző a középkori templomokra. A román stíluseredetű templomban gótikus részletek is láthatók (XV. sz.). A XVIII. század végén barokk stílusban átépítették.

református templom
Református templom

Jézus Szíve-templom

A templomot 1985-ben kezdték el építeni, felszentelésére 1987-ben került sor.

Balatoni gőzhajózás emlékműve

Az első hajó – a londoni hajógyárban épült Kisfaludy – horgonya a parkban, a hajóállomás közelében látható.

Endrődi Sándor-emlékmű és mellszobor

A parkban Endrődi Sándor (1850–1920) emlékoszlopa áll. A költő a nyarakat itt töltötte apja nyaralójában. 

Török-ház

A legjelentősebb látnivaló az ország legrégebbi (XV. sz.) kisnemesi kúriája, amelyet turbánt utánzó kéménykiképzése miatt török háznak hívnak. Az 1880-as években részben átépítették, ma műemléki védettség alatt áll, és különböző kiállításoknak ad otthont. (Nyitva: júli. 1–aug. 30.)

Török-ház
Török-ház

Egyéb látnivalók:

Rauscher-pince, 1956-os emlékmű és emléktábla, II. világháborús emlékmű, Alsóörsi olimpikonok emléktáblája, Motoros emlékhely, székelykapu, Szent István-emlékmű, Jókai szobor, Dr. Mihálkovics Tivadar közjegyző mellszobra, Arató Emil-emlékoszlop, Vargha Lajos honvéd százados síremléke, Iklódy-Szabó János emléktábla, Fábián József emléktábla, May János honvéd százados emléktáblája, Kálvin János mellszobra, Szerelmünk a zene szobor.

Strandok

Alsóörsi strand 300 méter hosszú kiépített, burkolt partszakasz várja az alsóörsi strandra érkező vendégeket. A legkisebbekre gyerekpagony és játszótér vár, a nagyobbak sportpályákon, strandfocizás, strandröplabdázás, vízicsúszdázás, trambulinozás és lengőteke közben pihenhetik ki magukat.

Története

Első okleveles említése 1272-ből (más források szerint 1275-ből) való, de már a rómaiak idején bizonyítottan lakott volt, edénytöredékek és egy római épület alapja került elő. 1570-ben itt, a falu határában késztette visszavonulásra a túlerőben lévő török sereget Bornemissza János, pápai várkapitány.

Később a török hadak mégis feldúlták, elnéptelenedett a falu, és csak a XVIII. század legelején települt újra. 1707-ben azonban Rabutin, császári generális csapatai felégették. Az 1846-ban megindult balatoni hajózás egyik kikötője Alsóörs volt.

alsóörsi panoráma
Alsóörsi panoráma