funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Pölöske

Pölöske Zala megye nyugati részén, Zalaegerszegtől délre fekszik. 

Túraajánlatok

Látnivalók

Pölöskei vár

Pölöske vára a mai Szévíz zsombékos, mocsaras völgyében épült a tatárjárás után. Eleinte a Hahót, majd a Peleskedi Ördög család birtokolta (több Ördög vezetéknevű család élt Pölöskén, akiknek összesen 18 jobbágyportájuk volt). A vár a XIV. századra jelentős várnak számított.

A várat 1664-ben a törökök elfoglalták. A felszabadító háborúk után 1702-ben a pölöskei is a többi vár sorsára jutott: elpusztították, anyagát építkezésekhez használták fel. Ma már csak nagyon keveset érzékelhetünk az egykori vár létezéséből (árkok).

Története

A település a mellette folyó Szévíz patak nevéből kapta a nevét (régen Pölöske patak), ami 1141-ben Plisca alakban fordult elő elsőként. Szláv eredetű, jelentése: papi tonzúra és a síkságból kiemelkedő domb. Pölöske Árpád-kori település, nevét az oklevelek 1234-ben említették először Pyliske néven.

1513-ban Ferenc-rendi kolostor is állt itt, egy oklevél azzal, valamint Bornakkal együtt említi a települést.  A település vámhely és mezőváros volt, vámszedési joggal, illetve Peleske várához tartozott.