funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Az 1990-es évek elejéig a nagykanizsai állami gazdaság foglalkozott itt bivalytartással. A Kis-Balaton mellett található terület azóta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik.

a kápolnapusztai bivalyrezervátum fogadóépülete
A kápolnapusztai bivalyrezervátum fogadóépülete Photo: funiQ

1911-ben több mint 150 ezer bivalyt tartottak az országban, mára a hazai állomány néhány száz egyedre csökkent. A kápolnapusztai bivalyrezervátum - ahol a hazai állomány mintegy negyede él - fontos szerepet játszik a hazánkban egyébként őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében, miközben a faj bemutatásának egyik népszerű központja is.

Igavonó erejüknek köszönhetően nem csak a mezőgazdaságban használták régen ezeket az állatokat, de a katonaság is igénybe vette a nagytestű állatokat, ha ingoványos talajon kellett ágyúkat vontatni.

A bivalyrezervátumban azonban nem csak vízben dagonyázó vagy legelésző bivalyokat láthatunk, hanem a bivalytartás hazai történetéről szóló bemutatót és tematikus sétautat is, amely mentén információs táblákon olvashatunk például a bivalyok dagonyázási szokásairól.

A parkban állatsimogató, piknikezőhely, játszótér és több kilátó is vár minket, ez utóbbiakból körbepásztázhatjuk a területet.

A rezervátum a Zala megyei Zalakomár és Balatonmagyaród között található. A két település közötti úton táblák jelzik a leágazást, ami egyenesen elvezet a szép fogadóépülethez.

Részletes nyitva tartás és árak a nemzeti park honlapján találhatóak.

Túraajánlatok

Még több élménypark a Balatonnál

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.