funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Balatoncsicsó

A Balaton északi partján, a Balatonfüredi járásban, Balatonfüred és Tapolca között félúton helyezkedik el.

a falu látképe a Szent Balázs hegyről
A falu látképe a Szent Balázs hegyről Photo: funiQ

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A falutól nyugatra (1 km) egy XIII. századi templom már nem túl látványos romja található: az árokfői templomrom (ároktői-nek is említik). Elpusztult, középkori falu temploma volt.

Látnivalók

Késő barokk, műemlék jellegű katolikus temploma a XVIII. század második feléből való, később átalakították. Az 1799-ben ugyancsak késő barokk stílusban épült plébániaházat is átépítették. Még látható néhány, a XVIII. század végén épült lakóház is. Megtekintésre érdemes a népi kerámiák gyűjteménye (Fő u. 40.).

Története

A Magyar Királyság első századaiban ez a terület királynéi birtok volt. A falu első írásos említése (1272) abban az oklevélben fordul elő, amellyel IV. Béla felesége a veszprémi püspöknek adományozta. Évszázadokon át Csicsó volt a község neve, a Balaton előtagot megkülönböztetésül kapta a XX. század közepén. A török időkben elnéptelenedett faluba a XVIII. században magyarok és németek telepedtek, a lakosság közel fele ma is német nemzetiségű. Egykor híres volt fazekasiparáról, jelenleg is dolgozik fazekas a településen.