funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Pókaszepetk

Pókaszepetk Zala megye északi részén, a Zala folyó festői völgyében fekvő község, körjegyzőségi székhely.

Túraajánlatok

Látnivalók

Fájdalmas Szűz temetőkápolna

A műemlék jellegű kápolna a falu temetőjében áll. A Fájdalmas szűz tiszteletére emelték 1756-ban egy korábbi középkori templom felhasználásával, de tornyát csak 1893-ban kapta a nyugati homlokzata elé.

Szent Péter és Pál templom

1788-tól működik a freskókkal díszített templom, amelyben még múlt századi padokat találunk.

Egyéb látnivalók: Avarkori temető

Története

Pókaszepetk 1943-ban keletkezett két község, Szepetk és Pókafa egyesítésével. A környék őskori leletei arról tanúskodnak, hogy már jóval az írott történelem kezdete előtt lakott volt a vidék. Mindkét település magyar eredetű, középkori alapítású, birtokosai helyi nemesek voltak.

1362 óta tudunk Zepetkh-ről és 1453 óta Pokafalua-ról. A jelentős avar-szláv település temetőjét az 1960-as években, a XII-XIII. századi téglaégető kemence maradványait pedig 1974-ben tárták fel a régészek.

A községeket a török időkben többször feldúlták, de lakói később visszatelepültek. Mai helyére a Festetics család költöztette a falut

1848 után a polgárosodó település kedvező fekvésének köszönhetően komoly fejlődésnek indult, amelyet nagyban segített az, hogy 1890-ben elkészült az Ukk-Csáktornya vasútvonal, amely érinti Pókaszepetket is.

A falut újjáépítő Festetics Kristóf nevét viselő Általános Művelődési Központot - amely iskola, könyvtár és művelődési ház is egyben - Makovecz Imre tervezte.