funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Zalaszombatfa

Az alig 50 fős Zalaszombatfa a magyar–szlovén határon fekszik. Gazdag növény- és állatvilág veszi körül: a tölgyfák, nyárfák, kökény- és csipkebogyóbokrok között szarvasokat, vaddisznókat és ragadozó madarakat is láthatnak az ide kirándulók. A horgászat kedvelőinek is ideális ez a kis község, ugyanis az egykori kavicsbányákat átalakították halastavakká, amelyekben süllők, amurok, harcsák, csukák és pontyok élnek.

közpark a faluközpontban

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent Péter és Pál templom

A sisakos tornyú katolikus templomot 1934-ben szentelték fel.

Szent Péter és Pál-templom
Szent Péter és Pál-templom Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Hetési szőttes

A tájegységre jellemző hetési szőttest ma már kevés helyen készítik, Zalaszombatfa a ritka helyek egyike volt. A 2014 őszén elhunyt Fehér Etelka a saját házában, egy régi szövőgépen készítette alkotásait, amelynek folyamatát az odalátogatók megtekinthették.

Fumu szobor

A fumu kalács egy különleges hetési fonással készült baba alakú étel, aminek a tiszteletére szobrot emeltek a faluban. A szobor egyik oldalán fiút, a másikon lányt ábrázol, a szobor talapzatán pedig a hetési szőttes mintája látható, ami a térség másik hagyományos terméke.

Fumu szobor
Fumu szobor Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Hagyományos kemence

Zalaszombatfa parkjának egyik éke a régi iskolaépület kapuja előtt álló kemence. Azzal a szándékkal építették 2013-ban, hogy új színt vigyen a település életébe, a helyiek rendszeresen összegyűljenek körülötte, és a közös sütések új élményekkel gazdagítsák a hetésieket és az ide érkező vendégeket. A hagyományos stílusban épített, boltozatos tűzterű kemence fehér falán jól érvényesül a kéményen elhelyezett, kidomborodó ornamentikus díszítés. Az esős idő sem jelenthet akadályt a kemencés programok számára, hála a fából ácsolt, cseréppel fedett tetőzetnek. 

hagyományos kemence
Hagyományos kemence Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Kebele-víztározó

A kirándulás szerelmeseinek kedvez a szép környezetben kialakított tó. A víztározó gátján át vezet egy kirándulóút Resznektől egészen Szijártóházáig.

horgásztó
Horgásztó Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Kódisállásos lakóház

Hetés településein még láthatóak ezek a XIX. század második felében épült, kiugró előtornácos, azaz kódisállásos épületek. Hajdanán ez volt a térségbeli téglaházak egyik legjellemzőbb építészeti eleme. A kódisállás nagysága nem csupán az épület arányaihoz alkalmazkodott, de mutatta a ház lakóinak gazdagságát, rangját is. Az előtornácnak többféle formája is volt, legegyszerűbb és leggyakoribb változata a kétoszlopos kivitel, de voltak három-, sőt előfordultak négyoszlopos kódisállású házak is.

kódisállásos lakóház
Kódisállásos lakóház Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

I. és II. világháború emlékmű

A Kossuth utca és a Petőfi utca által határolt zöldterületen, a templom mögött helyezte el 1992-ben Zalaszombatfa lakossága a terméskőből készült világháborús emlékművet. Az emlékmű az I. és II. világháborúban elhunyt katonáknak állít emléket, neveiket kőbe vésve őrizve meg az örökkévalóság számára. Az emlékmű környezete gondozott, parkosított.

I. és II. világháborús emlékmű
I. és II. világháborús emlékmű Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Egyéb látnivalók: Harangláb, Fazekasház, Katolikus kápolna, Kavicsbányák, 1909-es kőkereszt (talpazatán három szoboralakot láthatunk).

1909-es kőkereszt
1909-es kőkereszt Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Története

Zalaszombatfát először 1335-ben említik, Zombatföldének és Zombatházának. A zombat előtag Szombatra utal, így a községet 1524-ben már Szombatfalvának nevezik, ami 1654-ben lerövidült Szombatfára. 1898-tól viseli a Zala előtagot, ami Zala megyéhez való tartozását jelöli.

A Bánffy család birtokai között volt 1644-ig, majd Nádasdy Tamás szerezte meg a falu tulajdonjogát. A törökök, bár nem fosztogattak a faluban, lakosait sokat dolgoztatták.

A gazdasága hanyatlani kezdett a trianoni békeszerződés után, mert átkerült a magyar-jugoszláv határ magyar oldalára, és így már nem érte el a korábban jövedelmező természetes piacát. A következő években lakossága az ötödére csökkent.

régi iskolaépület, jelenleg turistaház
Régi iskolaépület, jelenleg turistaház Photo: Bedő Andrea - Hetés Online ©