funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Kisapáti

A település a Tapolcai medencében, a Szent György-hegy keleti oldalán terül el, Tapolcától 5 km-re.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A faluból a Z jelzésen, a Szent György-hegy „szoknyáján”, szőlők között lehet feljutni a kulcsosháznál lévő turistaút-csomópontig. Innen a K jelzés (Országos Kéktúra) a híres bazaltorgonák között vezet felfelé. A csúcsra – ahol csaknem teljes körkilátás fogad – a Ka kis ösvénye visz (pihenőhely).

Ugyancsak a kulcsosháztól indulva a S jelzés a szőlők és az erdő határán körbevezet a hegyen (kb. 4 km), s felfűzi a hegy híres látnivalóit: Ify-kápolna, Lengyel-kápolna, Tarányi (Lengyel)-présház, Oroszlánfejű-kút, felhagyott bazaltbánya. Ez utóbbitól indul a nemzeti park által gondozott tanösvény.

Látnivalók

A római katolikus templom 1777-ben épült barokk stílusban, később részben átalakították neogót stílusban. A szőlők között álló, román stílusú, műemlék Szent Kereszt-kápolnát 1245-ben emelték, majd a XV. században átépítették.

Története

A falu első okleveles említése 1237-ből való, a pannonhalmi apátság birtoka volt. Neve is erre utal. A századok során világi birtokosai között megtaláljuk a Nádasdy és az Esterházy családokat is.