funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Balatonfenyves

Fonyód és Balatonmáriafürdő között, a Balaton vize által épített, kb. 500 méter magas homokturzáson, fenyő- és lombos fák között helyezkedik el az 1800 lelkes település.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

ezért a panorámáért egy hosszabb biciklitúrát is megéri bevállalni
Ezért a panorámáért egy hosszabb biciklitúrát is megéri bevállalni Photo: funiQ

Látnivalók

Szent Erzsébet templom

Református Imaház

Fenyves kisvasút

Hegytörténeti kiállítás

Strandok

Központi stand Nagyjából 1 km hosszú, ingyenesen látogatható szabadstrand várja a fürdőzőket Balatonfenyves központi részén. A kisgyermekes családokra lassan mélyülő, homokos partszakasz vár, de a családi szórakozás érdekében vízibicikli kölcsönző is a rendelkezésünkre áll.

Története

Az üdülőhelyet a tópart és a már megszelídített ősmocsár - a Nagyberek - határolja észak-déli irányban. A 10 000 hektár nagyságú berek nádas, sásos, zsombékos, ligetes területe évszázadokon keresztül titokzatos világ volt.

Lecsapolását 1864-ben kezdték el, a területére szőlőt-, erdei és feketefenyő csemetéket telepítettek. A fenyő megkülönböztető jelképpé vált, ezért 1912 óta így nevezik a települést.

1950 kezdték a berek területét fokozatosan mezőgazdasági művelésre alkalmassá tenni. A területen gazdálkodó társaság 22 000 hektáron folytat növénytermesztést, állattenyésztést, erdő- és vadgazdálkodást, valamint turisztikai tevékenységet.

A vasúttól északra húzódó part menti sávon a nyaralótelep 1896-tól kezdett kiépülni, mára Fonyód és Balatonmáriafürdő között összefüggő láncot alkot. A századfordulón felélénkült a fürdőélet, 1933-ban Fenyves üdülőhelyi rangot kapott, mint Fonyód településrésze.

1958-ban önálló lett, 1981 és 1992 között ismét Fonyód része volt. 1992 óta megint önálló községgé vált.