funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Örvényes

A település a Balaton északi partján, a Balatonfüredi járásban található a Tihanyi-félsziget közelében.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Rövid, alig 1 km-es séta keretében megtekinthetők a szomszédos Balatonudvari védett temetőjének érdekes, szív alakúra faragott sírkövei.

Hosszabb (kb. 10 km) túra a Kj jelzésen – Pécsely érintésével – a Zádorvár romjait.

Látnivalók

A középkori Örvényes román stílusú, XIII. századból való kis temploma hosszú ideig romokban állt a temetőnél. Az 1990-es években az eredeti alapfalak szerint felépítették, ma ravatalozó. A mai katolikus templom 1778–83 között épült, késő barokk.

A temető közelében, az Örvényesi-sédre (Pécsely-p.) települve áll a XIX. században épült, ma is működőképes vízimalom, benne malomipari kiállítás. Az épület mellett egy 1800 körül épített, két nyílású, boltozott híd ível át a patakon, kőfülkében álló Nepomuki Szent János-szobor díszíti.

Nyaranta ősmagyar történelmi tábort rendeznek anyaországi és határon túli magyarok részvételével.

Strandok

Örvényes - Platán (Vadkacsa) szabadstrand Örvényes Tanítótelep részén terül el a viszonylag kicsi szabadstrand. A fürdőzőhely kissé eldugott területen fekszik, épp ezért békés, családias jelleggel bír. Az árnyékot adó platánfák körüli pihenőhelyek és nagy napozórészek váltják egymást, mellettük büfék kaptak helyet.

Története

A kis falu környéke a rómaiak idején is lakott volt, a Hosszú-rétek-dűlőben III–IV. századi épületmaradványokat fedeztek fel. Az Árpád-kori település első írásos említése 1211-ből való. Egyházi birtok volt. A török időkben lerombolt, elnéptelenedett községbe a XVIII. század elején a tihanyi apát német családokat telepített le.