funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Pécsely

A település a Balatontól északra, a tótól 5 km-re, a Pécselyi-medencében található.

Túraajánlatok

A település az azonos nevű medencében fekszik, békés, hangulatos környezete miatt turisztikai célpont. Rövid túra keretében (kb. 3 km) a Kj jelzésen (Nemespécselyről), vagy a P jelzésen (Nagypécselyről) Zádorvár romjai is felkereshetők.

Látnivalók

A nagypécselyi falurészben a katolikusok által emelt harangláb áll (Iskola u.). Még néhány szép, régi lakóház is látható.

A lovaglás kedvelői az egész évben nyitva tartó klárapusztai Csikós lovasudvarban (Tel.: 20/219-7488) hódolhatnak szenvedélyüknek, ahol étterem és panzió is működik. Programlehetőségek: lovasbemutató, lovasoktatás, terep- és túralovaglás, kocsikázás stb.

A XVIII. század közepére a kisnemesi családok körében tért hódított a reformáció. A kicsi és rossz állapotú, XII-XIII. századi templom szűknek bizonyult. Az 1850-es évek végén lebontották és helyére felépítették az új református templomot klasszikus stílusban, amelyet 1863-ban szenteltek fel.

református templom
Református templom

Története

A település az Árpád-korban már létezett, templomát – amely a két település között állt, – a XIII. században már megemlítik feljegyzések. Nemespécselyt és Nagypécselyt 1942-ben egyesítették Nemespécsely néven, a Pécsely formát 1950 óta viseli. Nemespécsely (1696-ig Felső-pécsely) már a középkortól kisnemesi, míg Nagypécsely jobbágyfalu volt, a veszprémi káptalan és a tihanyi apátság birtokolta. Délebbre, a mai Klárapuszta helyén állt a török időkben elpusztult, szintén jobbágyfalu Kispécsely.