funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Raposka

A falu a Balatontól északra, a Szent György-hegy nyugati lábához települt.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A Szent György-hegyet, a Tapolcai-medence leglátványosabb tanúhegyét feltétlenül érdemes közelről megismerni. A felhagyott bányaudvarig (parkoló) kiépített aszfaltút vezet, a vasútállomásról a Z kalauzol idáig. Innen indul a közel 4 km hosszú „Bazaltorgonák tanösvény”, amelynek állomásain a hegy geológiájával, növény- és állatvilágával ismerkedhetnek meg. A hegyet a S jelzésű turistaúton, nagyjából az erdő és a szőlők határán körbe lehet sétálni.

Északkelet felé indulva 6–700 m megtétele után az 1934-ben épült, egykori turistaházhoz (ma kulcsosház) érünk, ahol turistaút-csomópont van. A Szigliget irányából a hegytetőn át érkező K jelzés Tapolca felé vezet tovább. A P jelzés is Szigligetről jön – részben a K-kel együtt – és Tapolcára tart egy másik útvonalon. A Z jelzés pedig Kisapátin át, a Gulácsot kerülve, a Káli-medence szélén, Salföld érintésével egészen Ábrahámhegyig kalauzol.

Aki a K jelzésen a hegy felé indul, rövidesen egy lépcsősorhoz ér, amely a híres bazaltorgonák között (Kőkapu) vezet felfelé. Ezt a néhány métert annak is érdemes megtenni, aki visszafordulva a továbbiakban is a S jelzést választja, amely kényelmesen, szintben, a hegyet kerülve vezet az Ify-kápolna érintésével a Lengyel-kápolnához. A kápolnát a Tóti-Lengyel család építtette 1775-ben, barokk stílusban. A torony és az oromzat fülkéiben szobrok állnak. A templom oltára és szószéke gazdagon faragott.

A Sárközy-présház barokk épület, az 1780-as évekből. Az út egy ideig szőlők között vezet, elhalad az Oroszlánfejű-kút mellett, amely a nevét a foglalat kő oszlopának faragott oroszlánfejéről kapta. Itt már – a kápolnától – a K és P jelzés is velünk tart. Később, egy rövid emelkedő után a K jobbra, a hegytető felé tér, a S és P balra. Néhány méter után a P is jobbra, felfelé indul. A S jelzés szintben visszavezet a kiindulóponthoz, a bányaudvarba, ahonnan a Z jelzésen vissza lehet térni Raposkára.

Látnivalók

A Balaton-felvidéki barokk egyházi építészet egyik legszebb emléke. Közelében áll az ugyancsak a Lengyel család által építtetett présház (később Tarányi Ferencé lett), szintén XVIII. századi barokk épület. Törtvonalas oromzatát szobrok – többek között hordón lovagló Bacchus – díszítik. Az erkélyajtó fölött a Tóti-Lengyel család címere látható.

Története

Első írásos említése csak a XV. századból való, ekkor a veszprémi káptalan jobbágyfaluja. Később a Gyulaffy család birtoka. Első temploma is a XV. században épült, 1888-ban az új templom építésekor lebontották. A szőlők között, a Szent György-hegy „szoknyáján” áll a Szt. Antal- és a Szt. Donát-kápolna. Mindkettőt a XIX. században emelték.