funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Somló hegyi várrom, Doba

Somló várának romja a Somló hegy tetejéről már messziről üdvözli a látogatókat.

Somló hegy
Somló hegy Photo: funiQ

A hegy északi oldalán lévő vár építésének idejét a tatárjárás utánra teszik, de írásos emlék csak 1352-ben említi először, castrum Somlo néven.

Virágkorát Bakócz Tamás érsek tulajdonlása alatt élte, aki a várat olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. Később gyakran cserélt gazdát az erődítmény, mígnem a Rákóczi-szabadságharc után magára hagyták, köveinek egy részét elhordták.

Somlóvár
Somlóvár

Jellegzetesnek mondható sokszög alapú, jó állapotban megmaradt tornya, mely alatt feltehetőleg a vár házikápolnája lehetett. Viszonylag épen maradt gótikus jellegű kapuja, ablakkereteinek egy része és ciszternája.

A vár egy sűrű erdőben áll, szakadékokkal és sziklákkal körülvéve - nem is egyszerű megközelíteni. Autóval csak a hegy aljáig lehet eljutni, onnan gyalog vagy biciklivel lehet felmenni a romokhoz. 

Somlóvár

Északról az úton a vár felé megállhatunk a Kinizsi-sziklánál, amely valójában egy nagyobb darab kő egy nyereg alakú mélyedéssel a tetején. A legenda szerint ezen a sziklán pihent meg a vár egykori tulajdonosa, Kinizsi Pál, miután megszemlélte új birtokát. A meredek úton elfáradva leült a sziklára, az pedig a nehéz teher alatt behorpadt, azóta is így látható.