funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Kálváriák és szőlők között (Balatonszőlős - Mencshely, 38 km)

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 38 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 384 m
Magasság min.: 180 m

Útvonal: NagyvázsonyMencshelyDörgicseVászolyPécselyTótvázsony

A Balaton-felvidék északi, kevésbé ismert részét tárja fel ez a kerékpártúra. Nagyvázsonyról indulva szép fekvésű, apró falvak, kálváriák és szőlőhegyek között tekerve fedezhetjük fel a környéket. A Balatonszőlősnél levő emelkedőhöz kell egy kis edzettség, de ezen kívül nincsenek jelentős szintkülönbségek az útvonalon.

Útvonal

Nagyvázsonyban a Kinizsi vár elől indul a túránk. A Vár utcáról a Kinizsi Pál utcára fordulva Mencshely irányába hagyjuk el a várost egy kisebb emelkedőn, az út menti fák árnyékában, mezők ölelésében. Enyhe lejtőn gurulunk be Mencshelyre. A bájos falu központjában érdemes megtekinteni a középkori eredetű evangélikus templomot. A templomot elhagyva tovább megyünk a Kossuth utcán Dörgicse irányába.

evangélikus templom
Evangélikus templom Photo: funiQ

Szőlők, présházak között ereszkedhetünk lefelé, majd egy erdőn át érjük el a dörgicsei szőlőhegyet és magát a festői falut, ahol szinte minden utcát terméskő falak szegélyeznek. Felsődörgicse központjában a Fő utcán balra kanyarodunk, majd az evangélikus templomnál ismét balra fordulunk Vászoly felé. Itt azonban érdemes néhány percre megállni, és a templom mögött megbúvó Szent Péter-templomromot megnézni. A templom első írásos említése 1082-ből való. Mivel építése a honfoglalás utánra tehető, a szépen felújított és gondozott rom kertjében egy egész alakos honfoglaló magyart ábrázoló szobor is található.

Folytatjuk utunkat Vászoly felé, közben elhaladunk Kisdörgicse házai mellett. Egy erdővel benőtt dombot megmászva érkezünk meg Vászolyra, ahol érdemes egy kis kitérőt beiktatni: a falu szélén kis tavacska van, melyet a Szent Jakab Kútja forrás táplál, és ezen áll a falu vízi színpada. Ideális megállóhely a túra harmadánál.

Vászolyról a Vazul utcán tekerünk tovább Pécsely felé. Szőlőtőkékkel tarkított vidéken haladunk tovább, kivételes kilátással a környékre, míg egy méretes lejtőn le nem gurulunk Pécselyre. A fehérre meszelt parasztházak ennek a falunak is különleges hangulatot adnak, amit csak tetéz, mikor egy kanyarban előbukkan a református templom. Az y-kanyarban a bal oldali utat válasszuk, a Fő utcán, majd ahogy a tábla is jelzi, Tótvázsony felé fordulunk balra.

Balatonszőlős látképe északról
Balatonszőlős látképe északról Photo: funiQ

Nemsokára elágazik az út, és jobbra fordulunk, Balatonszőlős irányába. Az erdőszélen haladva közelítjük meg Balatonszőlőst, bal kéz felől a Pécselyi-medence nagyszerű panorámája kísér minket. A község főutcáján elhaladunk a a középkori eredetű református templom, majd a katolikus templom előtt. A nagy kereszteződéshez érve balra, Tótvázsony felé kanyarodunk, de előtte akár egy pihenőt is tehetünk itt, nehéz szakasz következik.

kilátás a Papok Borozójától
Kilátás a balatonszőlősi Papok Borozójától

A főutcáról jobbra letérve, azzal párhuzamosan folytatjuk utunkat. A szőlőhegyi úton kapaszkodunk fel észak, Tótvázsony felé, ez később csatlakozik az országúthoz. Szőlők között, majd erdőben, egy kisebb szurdokon haladunk egy hosszú emelkedőn, majd elérve a tetőt, begurulunk a Magyar utcán Tótvázsonyba, eddig tartott a túra nehezebb része. Ereszkedés közben érdemes fel-felnézni, szemben a távolban a Bakony csúcsait láthatjuk.

Tótvázsonyban a templom után balra térve a Hajnal utcában (Aszófő irányába) jutunk ki a településről, majd egy erdő oldalában tekerünk tovább. Később, egy táblával jelölt kereszteződésnél jobbra tartunk Barnag irányába. Két apró falut szelünk át: Barnag és Vöröstó – mindkét helyen érdemes útba ejteni a XVIII. századi kálváriát. Barnagon rögtön a faluba érve jobbra kitérve találjuk a kálváriát, Vöröstónál pedig a falutábla előtt balra egy dombocskán áll a szép panorámájú nevezetesség.

A falu végében, egy kőkeresztnél jobbra fordulva hangulatos, virágos rétek szegélyezte úton érhetünk Nagyvázsonyba. Itt rácsatlakozunk a Kinizsi Pál utcára, ami visszavezet kiindulópontunkhoz, a Kinizsi várhoz.

Akár a túra előtt, akár utána, de érdemes közelebbről is megismerkedni a legendás Kinizsi Pálról elnevezett várral. A várban látható kiállítás végigvezet bennünket a négyemeletes torony különböző szintjein, ahol megtekinthetjük a korabeli élet különböző színtereit, mint például egy lovagtermet, az őrség szobáját, asszonyházat, de végigjárhatjuk a börtönkiállítást is.

A Balaton I. Aktív térkép összes túraajánlata

Cartographia - Balaton I-II. Aktív térkép A legismertebb kerékpáros túraútvonal a Balatonnál a Bringakörút, de a parttól kicsit eltávolodva is számos izgalmas és látványos kerékpáros útvonalat találunk. A Cartographia Aktív térképéhez kapcsolódva összesen 22 kerékpáros és 2 gyalogos túrát ajánlunk leírással, képekkel, letölthető trackekkel.

Balaton körüli strandok és élményparkok

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

csopaki strand

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)