funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Vörs

A település Somogy megye északnyugati csücskében, a Marcali Kistérségben található.

"Tüskevár ABC"
"Tüskevár ABC" Photo: funiQ

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

Látnivalók

A település egyik nevezetessége az ország második legnagyobb gyűjteményével rendelkező tűzoltómúzeum, amely 1983-ban nyílt meg (Flórián tér 1.). Állandó kiállítása a XIX–XX. század fordulójának tűzvédelmét mutatja be: eszközöket, ruhákat stb. Évente megrendezik az Országos Veterán Tűzoltóautó-találkozót és ennek keretében a tűzoltók tárcánsütő versenyét.

Tűzoltó Szertár és Kiállítás Vörsön, előtte egy régi tűzoltóautóval
Tűzoltó Szertár és Kiállítás Vörsön, előtte egy régi tűzoltóautóval Photo: funiQ

Vörs másik nevezetessége a tájház, – vagy ahogy ismerik – a vörsi talpasház. Az épület a XIX. század elejéről való füstöskonyhás lakóház, amelyben néprajzi és természetrajzi kiállítást rendeztek be (Tel.: 83/572-010, 87/555-291).

A község katolikus temploma 1820 körül épült késő barokk stílusban, de még a XIX. század második felében részben átépítették. Itt állítják fel évente Európa legnagyobb betlehemi jászolát (50 m2), amely január végéig látható. A karácsonyt megelőző négy vasárnap hangversenyek, kórustalálkozók, népi játékok szórakoztatják az idelátogatót.

Szent Márton püspök-templom
Szent Márton püspök-templom Photo: funiQ

A faluban lovasiskola is működik (Béke u. 22.).

A Kis-Balaton területén, Vörs közelében, a Diás-szigeten alakította ki a nemzeti park a Fekete István-emlékhelyet. Csak szakvezetéssel látogatható, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon kérhető (Tel.: 87/555-260)

Története

A falu a XIX. században még Balaton-parti településnek számított, a Balaton nagy, nyugati öblözetének partján feküdt. A Sió csatorna megnyitásával azonban csökkent a tó vízszintje, lápos, mocsaras terület alakult ki. Az iszap lerakódásához a Zala XIX. századi szabályozása is hozzájárult.

vörsi utcakép
Vörsi utcakép Photo: funiQ