funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Tapolca

Tapolca a városról elnevezett medence tanúhegyeinek gyűrűjében fekszik. A városban sétálva számos érdekességet fedezhetünk fel. Ilyen például az egykori vár romjai, amiben a karthauziak rendháza működött. Maradványait ma is megtekinthetjük a város történelmi központjában. A magyar irodalom nagyjai közül Batsányi Jánosnak van szoros kötődése a településhez, ugyanis ide járt iskolába. Ma egy emlékkiállításon (Séta egy régi iskolába) kutathatjuk életének ezen korszakát.

A Malom-tó partján andaloghatunk kedvesünkkel, majd este egy étterem teraszáról gyönyörködhetünk a szépen kivilágított parkban. Különleges helyszínen, a település szívében található a Tavasbarlang. A karsztvíz formálta, három szintből álló barlangrendszer egyes részeiben csónakázhatunk és élvezhetjük a rendkívül tiszta levegőt, mely allergiás, asztmás és egyéb légúti megbetegedésekre szolgál gyógyírul. Feltöltődhetünk a környező hegyeken barangolva is, miközben megcsodáljuk a Csobánc várának romjait vagy élvezzük a kilátást a Gulácsról.

Túraajánlatok

Látnivalók

Tapolca szülötte Batsányi János (1763–1845), a felvilágosodás neves költője. Eszméiért a Martinovics-féle összeesküvés után Kufstein és Spielberg várában raboskodott. A költő szobra a tó mellett, emléktáblája a szülőháza helyén, síremléke a temetőben található.

Tapolca katolikus temploma a XIII. század elején román stílusban épült, amelyet a XV. században gótikussá alakítottak. A török pusztítása után, 1757-ben barokk stílusban bővítették ki.

A Kántorház a Városi Múzeumnak ad otthont, ahol helyet kapott még a városi könyvtár és az iskolamúzeum is.

A település központja a régi polgárváros hangulatát idézi, a déli városrész a régi paraszti kultúrát, életmódot mutatja, a modern Tapolcát az Y házak képviselik.

Tapolca-Díszel városrészben legnagyobb érdekesség az időszakos kortárs művészeti kiállítóhely: az Első Magyar Látványtár.

A város legismertebb nevezetessége a tavasbarlang, amit 1903-ban kútásás közben fedeztek fel.

Tapolcai-tavasbarlang A világ legnagyobb, lakott település alatt húzódó barlangrendszerét maximum 3 fős, magunk hajtotta csónakokkal járhatjuk be, ezt a körtúrát a barlang száraz termeinek bemutatása előzi meg. 2015-ben adták át a föld fölé épült látogatóközpontot, ahol interaktív kiállítás, 3D filmvetítés vár ránk.

csónakázás a Tapolcai-tavasbarlangban
Csónakázás a Tapolcai-tavasbarlangban Photo: funiQ

A Kórházbarlangot, amely a tavasbarlang folytatása, gyógyászati célokra, szív-, légzőszervi és allergiás megbetegedések gyógyítására hasznosítják. A barlangrendszeren átfolyó víz a Malom-tónál lép a felszínre, a partján álló vízimalom épületében a Gabriella szálloda működik.

Története

A 16 000 lakosú város területe már a neolitikum idején is lakott volt, amit az elmúlt évtizedek ásatásai igazoltak. A rómaiak korában épített hadiút maradványai a város különböző pontjain ma is láthatók. A település neve szláv eredetű, meleg vizet jelent. Nevét először a XII. század végén egy birtokadományozó levél említi. A XIV–XVI. században a vidék központjává, mezővárossá vált. 1554-ben a törökök elfoglalták és felégették, csak a XVIII. század végére népesült be újra. A XV. században szerzett mezővárosi rangját 1871-ben elvesztette, és csak 1966-ban kapott ismét városi címet. A település ma már nem csak a rómaiak által meghonosított szőlő- és bortermelés, hanem a vidék gazdasági-kulturális központja is.