funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Erdei kisvasút (Lenti–Csömödér–Kistolmács)

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 31 km
Össz. emelkedő:  220 m
Össz. lejtő: -210 m
Magasság max.: 229 m
Magasság min.: 159 m

Lenti A Kerka völgyében fekvő Lenti három néprajzi táj találkozásánál található (Göcsej, Őrség, Hetés). A termálfürdő, az egykori vár, a római katolikus templom, a Kisvasúti Múzeum csak néhány azok közül a látnivalók közül, amelyekhez érdemes ellátogatni.

Kistolmács Kistolmácson halad át a Dél-dunántúli Kéktúra, és innen indul a csodás tájakon átzakatoló erdei kisvasút is. A település népszerűségéhez nagyban hozzájárul az 1989-ben épült mesterséges tó is, amit strandolók és horgászok egyaránt szívesen használnak.

Csömödéri erdei kisvasút
Csömödéri erdei kisvasút Photo: MTDMSz/Cartographia ©

A keskeny nyomtávú erdei kisvasút a legforgalmasabb kisvasút az országban, tekintve, hogy ez az egyetlen, ami máig a teherszállításból tartja fenn magát. Persze rengeteg turista is használja, mióta évtizedekkel ezelőtt megnyitották a vasutat az utazóközönség számára. Amellett, hogy évente több tízezer köbméter faanyagot szállít, legfőbb vonzereje, hogy a lenyűgöző zalai dombságon át zakatol, rengeteg érdekes látnivalót érintve.

A Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer, de ennek mindössze a harmadán, 37,8 km hosszan van személyszállítás.

A vasút története ezen a vidéken az 1910-es években kezdődött, az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében. Kezdetben két, egymástól független vonalon üzemelt a vasút: a Lenti-Zajda és a Csömödér-Kistolmács szárnyvonalon. Ahhoz azonban, hogy a kisvasút a személy- és a faanyagszállításban is gazdaságosan üzemelhessen, meg kellett építeni az összekötő szárnyvonalat. A Lenti-Szilvágyi és a Csömödér-Kistolmácsi vonal összekötésére 2000-ben került sor.

az erdei kisvasút régi mozdonya
Az erdei kisvasút régi mozdonya Photo: funiQ

A kisvasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot, ráadásul a hidegebb hónapokban fűthető, zárt szerelvények állnak az utasok rendelkezésére. A kisvonaton kerékpár szállítására is van lehetőség. 2004 óta minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a vonalon, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia gőzmozdony húz.

A vonathoz kapcsolódva, illetve magán a vonaton működik 2015 óta a Zakatoló Erdei Iskola. Az iskolás vagy óvodás csoportok a vonathoz csatolt oktatókocsiban határozó könyvek, mikroszkópok, bogárnéző tégelyek, távcsövek segítségével tanulmányozhatják a természetet a megállókban.

erdei kisvasút a kistolmácsi állomáson
Erdei kisvasút a kistolmácsi állomáson Photo: MTDMSz/Cartographia ©

A kisvasút állomásai: LentiIklódbördőceCsömödérPákaKányavárBázakerettyeKistolmács