funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Kis-hegy, Becsehely

A Becsehely felett magasodó Kis-hegyen szemkápráztató panoráma, végtelenbe nyúló szőlősorok, szőlőhegyi pincék várnak, sok más mellett.

A hegy tetején kilátótorony áll, ahonnan szép időben átlátni Horvátországba, Szlovéniába és Nagykanizsára is. A Kis-hegyen már az 1940-es években is állt kilátó, az volt a mai elődje.

szőlősorok a hegyen
Szőlősorok a hegyen Photo: MTDMSz/Cartographia ©

A kilátó mellett találjuk a Canis Minor Csillagdát, amely a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület obszervatóriuma. Ez Zala megye egyetlen tudományos célra is alkalmas csillagvizsgálója. 1981-ben Nagykanizsán az egykori Úttörőház csillagászati szakköre vehette át a ház udvarán álló Canis Maior csillagvizsgálót, amelyet még ma is használatnak. A város fényei és az ottani amatőr eszközök azonban nem feleltek meg a közben megalakult NAE növekvő igényeinek. Így 2004-ben a becsehelyi Kis-hegyen kezdődött el az új csillagda építése, amely 2010 szeptemberben került átadásra.

Az obszervatórium mellett meteorológiai állomás is üzemel.

panoráma
Kilátás a hegyről Photo: MTDMSz/Cartographia ©

A csillagdával átellenes oldalon fa haranglábat láthatunk, előtte kő kereszttel.

A haranglábtól az úton továbbindulva tegyünk meg nagyjából 40 métert, ott találjuk a vadászok védőszentjének tiszteletére emelt Szent Hubertus-kápolnát. A térségben egyedülálló kápolna közadakozásból épült. A bárki számára látogatható kápolnában egy fából készült Szent Hubertus mellszobor és egy apró harang is helyet kapott.