funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Zala Zöld Szíve: Szécsiszigettől Lentiig

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  32 m
Össz. lejtő: -20 m
Magasság max.: 181 m
Magasság min.: 156 m

SzécsiszigetKerkateskándLenti

Szécsisziget A községben számos műemlék található, köztük az Andrássy–Szapáry-kastély, a barokk Szent Kereszt-templom és a XVIII. században épült vízimalom, amely ma múzeumként üzemel. A falu határában bivalyrezervátum terül el, amelynek céljául a házi bivaly génállományának megőrzését tűzték ki.

Kerka Vízimalom Múzeum
Vízimalom Szécsiszigeten Photo: MTDMSz/Cartographia ©

Szécsiszigetről elindulva sík terepen, legelők mellett érkezünk a Kerka folyó teraszára épült Kerkateskándra. Ez egyike azon zalai falvaknak, ahol még él az állattartás hagyománya, amely hajdan az egész vidék fő megélhetési forrása volt: szarvasmarhákban és lovakban gyönyörködhetünk a falu határában, ahol kisebb lovas pálya is található.

Kerkateskánd után már a Lenti határban járunk. Innen a Kerka vonalát követve sík terepen fut az út egészen Lentiig. A város szélén, vizesárokkal körülvéve áll a Lenti vár, amely a végvári harcok idején fontos erősségnek számított. Szomszédságában terül el a Lenti parkerdő, a helyiek kedvelt kirándulóhelye.

Castrum Termálpanzió és Kemping
Castrum Termálpanzió és Kemping Photo: funiQ

Lenti A Kerka völgyében fekvő Lenti három néprajzi táj találkozásánál található (Göcsej, Őrség, Hetés). A termálfürdő, az egykori vár, a római katolikus templom, a Kisvasúti Múzeum csak néhány azok közül a látnivalók közül, amelyekhez érdemes ellátogatni.

Lenti igazi hírnevét kétségkívül impozáns, sokoldalú gyógyfürdőjének köszönheti. A síksági jellegű táj a várostól délre megváltozik, ahonnan ismét erdő borította dombok magasodnak. Itt magasodik a Lenti-hegy is, megannyi sok pincével és szőlőbirtokkal.

Szent Mihály-templom
Szent Mihály-templom Photo: MTDMSz/Cartographia ©