funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Zala Zöld Szíve: Lentiből Gosztolára és Lendvadedesre

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 18 km
Össz. emelkedő:  270 m
Össz. lejtő: -270 m
Magasság max.: 288 m
Magasság min.: 165 m

LentiLendvadedesGosztolaRédicsLenti

Lenti A Kerka völgyében fekvő Lenti három néprajzi táj találkozásánál található (Göcsej, Őrség, Hetés). A termálfürdő, az egykori vár, a római katolikus templom, a Kisvasúti Múzeum csak néhány azok közül a látnivalók közül, amelyekhez érdemes ellátogatni.

kerékpárút Máhomfa közelében

Lentitől tölgyekkel ölelt, kiépített erdei kerékpárút visz Lendvadedes felé. A Rédics-Gosztola utat elhagyva hamarosan feltűnik a Lendvadedesi-tó csillogó víztükre. E varázslatos vidéken, amerre a szem ellát, mindenütt tölgy- és bükkerdők pompáznak.

Lendvadedes Zala megye egyik legkisebb települése egy dombokkal ölelt völgyben rejtőzik. Környékén gazdag állatvilág él, határában kis horgásztó található, amely körül tanösvény mutatja be természeti adottságait. Látnivalói a harangláb és a régi borospincék. Festői panorámáért érdemes felmászni a Tenke-hegyre.

A Lendvadedesi-tótól közúton juthatunk el Zala megye legkisebb, de természeti értékekben annál gazdagabb községébe, Gosztolára. Az elbűvölő táj, a fenséges erdők, a mindenhol kitapintható nyugalom népszerű üdülőfaluvá tette ezt az alig 20 fős falucskát.

Gosztola A szlovén határ közelében lévő falut alig több mint félszázan lakják, de elhelyezkedése és szálláshelyei miatt egyre népszerűbb turisztikai célpont. Fő látnivalója a középkori eredetű kápolna, amelyen egy kora gótikus ablakot is láthatunk. Lakója a falunak a veszélyeztetett csonkafülű denevér is.

Lendvadedesről erdei utacska vezet Rédicsre, ahonnan Lentiig kerékpárúton haladhatunk.

Rédics A szlovén határnál fekvő falu sok szempontból jelentős: itt haladt el az ókorban a Borostyánút, ma pedig határátkelő és Hetés tájegység egyik központi települése. Borkultúráját még a rómaiak teremtették meg. Épített értékei az 1804-ben elkészült római katolikus templom és a XIX. századi tájház.

Szent Mihály-templom
Lenti Photo: MTDMSz/Cartographia ©