funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Hegyestű, Monoszló

A Káli-medence keleti kapujának is mondják a 336 méter magasságú Hegyestűt. Amellett, hogy gyönyörű kilátás nyílik innen a Káli-medencére és a Balatonra, maga a hegy is egyedülálló jelenség.

Hegyestű
Hegyestű Photo: funiQ

A félbevágott hegy

A Balaton felől nézve egy szabályos kúp alakú tanúhegynek tűnik, de amint megkerüljük, láthatjuk, hogy az északi felét mintha levágták volna. 1930 és 1970 között kőbánya működött itt, aminek következtében a hegynek ezt a felét szabályosan kitermelték. A '60-as években az erőteljes tiltakozásnak és felháborodásnak köszönhetően szabályozták a Balaton-felvidéken folyó bányászatot, így Hegyestűn is megtiltották az észak-déli irányban való terjeszkedést. Igaz, egészen az alapzatig "lefejthették" a hegyoldalt, de 1970-ben teljesen felhagytak a bányászattal.

A kúp alakzatot ezzel ugyan elrontották, viszont a bányatevékenységnek volt egy előre nem tervezett, de pozitív hatása is: láthatóvá vált az egykori vulkán belseje.

Hegyestű a 3-6 millió évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti létrejöttét. Maga a hegy, amit ma látunk, tulajdonképpen a kürtőben megrekedt bazaltláva, ami függőleges, orgonasíp-szerű oszlopokként szilárdult meg. A körülötte lévő, puhább kőzeteket az idő és az erózió elpusztította, és csak a keményebb, ellenállóbb bazalt maradt meg az elmúlt idők tanújaként. A több évtizedes kőfejtés szinte teljesen eltüntette a hegy északi oldalát, így jött létre ez a különleges látnivaló, a félbevágott bazalthegy.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Az 1990-es években természetvédelmi kezelésbe került a hegy, így rendbe tették, megtisztították a területet, és geológiai bemutatóhelyet alakítottak ki. Ma az 1997-ben létrehozott Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Az egykori bányaépületben megismerhetjük az itteni, egyedinek számító kőfejtő-technikát: fentről, kötélen lógva, feszítővasakkal fejtették a bazaltsípokat, lent pedig kézzel törték, faragták a kockaköveket. A kiállítás másik része megismerteti a Balaton-felvidék geológiai kialakulását, természeti értékeit, a tanúhegyek létrejöttét, a szabadtéri kőtár pedig a Káli-medence és a Dunántúl színes kőzeteit mutatja be.

A bazaltkúp tetejéről a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul elénk a Balatonnal és a tájból kiemelkedő tanúhegyekkel. Somogyi Győző festőművész rajza alapján pedig panorámaképen azonosíthatjuk be a Káli-medencét környező hegyeket.

kilátás a Káli-medencére a Hegyestűről
Kilátás a Káli-medencére a Hegyestűről Photo: funiQ

Hegyestű Zánka, Köveskál vagy Monoszló felől is megközelíthető autóval, jó tudni, hogy a hegy tetején kiépített (fizetős) parkoló van.

Hivatalos honlap: www.bfnp.hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Túraajánlatok

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.

Tanúhegyek

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken Több millió év történetét mesélik el nekünk a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei, mégis mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Cikkünkből kiderül, hogy melyik tanúhegyről lehet siklóernyőzni, melyik hegyet vágták félbe, hol találunk várromokat, vagy hogyan jutunk el a bazaltorgonákig.