funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Budapest - Szentendre kerékpáros összekötő útvonal

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 22 km
Össz. emelkedő:  41 m
Össz. lejtő: -36 m
Magasság max.: 112 m
Magasság min.: 97 m

Útvonal: Budapest, Margit híd, budai hídfő – rakparti kerékpárút – Óbuda, Fő tér – Filatorigát – Római part – Lupa-sziget – Duna-part – Szentendre, Duna korzó

kerékpáros a Dunakorzón

Az egyik legnépszerűbb útvonal a Budapest és Szentendre közötti kerékpáros út. Néhány szakaszon választhatunk, merre megyünk, sőt, akár körtúrát is tervezhetünk, de nem árt tudnunk, melyik a legszebb, legnépszerűbb útvonal. Az itt bemutatott kivezető útvonal a legtöbb kerékpáros szerint jól járható, szép is, ezért ezt ajánljuk, ha Budapestről ki szeretnénk bicajozni Szentendrére, vagy fordítva.

Útvonal leírás

Túránk a Margit híd budai hídfőjétől, a HÉV-megálló mellől indul. Itt vezet párhuzamosan a Dunával az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárútvonal. Ez lehetne garancia a minőségre, és bár az elején tényleg kellemes bringaúton haladhatunk, később érdemes lesz odafigyelni, mert néhol az útburkolat, máshol az irányjelző táblák hiányosak.

Némi tekerés után elérjük Óbudát. Bár a bringaút a parton vezet minket, kíváncsiaknak és ráérőseknek megéri római kori emlékek után vadászni a környéken, például a Nagyszombat utcánál befordulva máris  a katonai amfiteátrumnál találjuk magunkat. Vigyázat! Óbudán fantasztikus egyveleget alkotnak a római romok és az indusztriális, koszos, Gelléri Andor Endrét idéző, modern városrész, így könnyű itt leragadni, de az egy másik túra lenne.

Ancient Roman ruins, the Porta Praetoria in Óbuda
Ancient Roman ruins, the Porta Praetoria in Óbuda Photo: funiQ
 • a window of the Zichy Palace
  A window of the Zichy Palace Photo: funiQ
 • ancient Roman ruins, the Porta Praetoria at Óbuda
  Ancient Roman ruins, the Porta Praetoria at Óbuda Photo: funiQ
 • Ancient Roman ruins in Óbuda
  Ancient Roman ruins in Óbuda Photo: funiQ
 • bike path in Óbuda
  Bike path in Óbuda Photo: funiQ
 • biker decoration
  Biker decoration Photo: funiQ
 • statue by Varga Imre
  Statue by Varga Imre Photo: funiQ
 • Új Sipos Halászkert restaurant on the Main Square
  Új Sipos Halászkert restaurant on the Main Square Photo: funiQ

A Szentlélek tértől kissé variáltak a kijelölt kerékpáros útvonalon, de mi a főtér felé vesszük az irányt egy rövid macskaköves úton, és elhaladunk Varga Imre szoborcsoportja, a Várakozók előtt. Az óbudai gázgyár mellett eltekerve újra a Duna-mentén haladhatunk, és elérjük a Római-partot.

Itt a forgalmasabb napokon a gyalogosok miatt kissé lassabban tudunk tekerni, de nem is érdemes sietni: ehetünk akár egy hekket, vagy kiülhetünk pihenni egy stégre. Pünkösdfürdőt elhagyva egy kis hídon átkelünk a Barát-patakon. A Megyeri-híd előtt nem sokkal bringás pihenőhely található.

bike path at Békásmegyer
Bike path at Békásmegyer Photo: funiQ
 • restaurants in Római-part
  Restaurants in Római-part Photo: funiQ
 • Danube at Óbuda
  Danube at Óbuda Photo: funiQ
 • rowing on the Danube
  Rowing on the Danube Photo: funiQ
 • Római-part
  Római-part Photo: funiQ

Kitérő: A híd után a Lupa-szigeti úton balra fordulva elbiciklizhetünk az Omszki-tóhoz. Bár fürdeni itt nem tudunk, de kellemes látvány, napozási lehetőség és egy Wakeboard Centrum fogad minket.

omszki-tavi wakeboard pálya
Omszki-tavi wakeboard pálya Photo: funiQ

Bár Szentendrére a 11-es főút melletti bicikliúton is eljuthatunk, vétek lenne kihagyni a túra egyik legszebb részét, az ártéri erdőn át való biciklizést. Ezen a különleges szakaszon gyakorlatilag teljesen érintetlenül hagyták az erdőt, mindössze a bicikliútról távolítják el időnként a lehullott faágakat. Fantasztikus nyugalom és csodás fényjátékok kísérik itt utunkat, érdemes kiélvezni, hamarosan beérünk a városba. Tekerjünk figyelmesen, mert gyakran mocsaras lesz az út is, nehezebben belátható, és néha beleszaladhatunk egy-egy kidőlt fába.

bike path through the floodplains forest
Bike path through the floodplains forest Photo: funiQ
 • Green Mussel Swimming House in the floodplains forest
  Green Mussel Swimming House in the floodplains forest Photo: funiQ
 • floodplain forest
  Floodplain forest Photo: funiQ
 • bike path through the floodplains forest
  Bike path through the floodplains forest Photo: funiQ
 • bike path through the floodplains forest
  Bike path through the floodplains forest Photo: funiQ

Az erdőből kiérve egy hosszabb, rossz minőségű, leginkább földútszerű útszakasz következik méretes gödrökkel, ám ez után végre elérjük Szentendre határát. Hamar átjutunk a külvároson, és elérjük a Duna korzót.

Innen több lehetőségünk van: vagy megpihenünk, és körülnézünk Szentendre hangulatos belvárosában, vagy továbbtekerünk választott úti célunk felé, esetleg egy másik útvonalon vissza Budapestre. Ha nagyon elfáradtunk, akkor még mindig ott van a HÉV, ami visszavisz a kiindulási pontunkhoz.

church steeples seen from the Bükkös Stream
Church steeples seen from the Bükkös Stream Photo: funiQ
 • Saint Florian Chapel
  Saint Florian Chapel Photo: funiQ
 • street view
  Street view Photo: funiQ

Szentendre A Dunakanyar kapujában található város különleges, déli hangulattal rendelkezik hála a szerbek által épített barokk belvárosának. Hatalmas élmény szűk utcáin sétálgatni, megnézni díszes ortodox templomait vagy elfogyasztani egy kávét és gyönyörködni Szentendre pezsgő-nyüzsgő forgatagában.