funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Gizella királyné kilátó, Veszprém

Az alapoktól újjáépített, horganyzott acélból készült Gizella királyné kilátó 22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna össztömegű. Korábban a Gulya-dombi kilátó állt ezen a helyen, amely megrongálódott, ezért 2015-ben le kellett zárni.

a Gulya-dombi Gizella királyné kilátó
A Gulya-dombi Gizella királyné kilátó Photo: vergakozjo.hu

Felépítése gyártással, szereléssel együtt 4 hónapot vett igénybe. Az 1615 db, összesen 51 tonna össztömegű, különböző méretű alkatrészt 7500 db csavar fogja össze. A szerkezet 22 méter magas, a hetedik, egyben legmagasabb kilátószintje 17,5 méter magasan van, innen egyedülálló körpanoráma nyílik, belátható az egész város és a környék. A kilátó érdekessége a formája, úgynevezett parabolikus hiperboloid, azaz ívesnek látszik, de egyenes - egy igazi matematikai bravúr.

a megújult Gizella királyné kilátó a Gulya-dombon
A megújult Gizella királyné kilátó a Gulya-dombon Photo: MTI ©

A 70 hektáros Gulya-dombi parkerdő területén álló létesítményt 2016 áprilisában adták át.

kilátás Veszprémre a megújult Gizella királyné kilátóból a Gulya-dombon
Kilátás Veszprémre a megújult Gizella királyné kilátóból a Gulya-dombon Photo: MTI ©

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.