funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Balatonfüredi séta

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 7 km
Össz. emelkedő:  200 m
Össz. lejtő: -200 m
Magasság max.: 307 m
Magasság min.: 107 m

Az ajánlott útvonal sétának itt-ott kicsit meredek, de városi túrának bátran merjük nevezni. Egy biztos: mindenképpen érdemes végigmenni, mert a Jókai-kilátóról a Balaton talán legszebb arcát láthatjuk a Tihanyi félszigettől Keneséig, beleértve a túlsó part szállodasorait is. A 7 km-es túra során állandóan Jókaiba botlunk, de közben felfedezzük a Lóczy-barlangot, felmászunk a már említett kilátóhoz, majd a part felé vesszük az irányt, ahol akár a vitorlázást is kipróbálhatjuk - a biztonságos szárazföldön.

a Halász és a Révész szobra
A Halász és a Révész szobra Füreden Photo: funiQ

A városi séta a füredi vasútállomásról indul, de természetesen bárhol be lehet kapcsolódni. Fontos a kényelmes, nem csúszós talpú túracipő, és ajánlott vizesflakonokkal is felszerelkezni.

A pályaudvartól elindulunk észak felé a Zrínyi Miklós utcán, amin a zöld sáv turistajelzés is halad. A keresztutcánál kicsit jobbra folytatódik utunk a Tinódi utcán, ami kivezet az Ady Endre utcára. A sarkon vessünk egy pillantást az Óváros jellegzetes és különös sorsú épületére, a Pálóczi-kastélyra. 1785-ben kezdte el építését Pálóczi Horváth Ádám költő és mérnök saját tervei alapján. Ekkoriban állítólag innen volt a legszebb balatoni panoráma. 1864-ben egy új tulajdonosa romantikus stílusban átépíttette, akkor nyerte el mai arculatát. A XX. században az épület volt községháza, börtön, földtani intézet, művelődési otthon is. Jelenleg zeneiskola működik benne, és a parkja védett terület.

Balra fordulunk, és már látjuk is a római katolikus plébániatemplomot. Az 1927-ben épült, neoromán stílusú két, 35 méter magas toronnyal a város fölé emelkedő Krisztus Király-templom a környéken fellelhető permi vörös homokkőből készült, ezért jellegzetes színe miatt a helyiek csak "piros templomként" emlegetik.

A templomnál jobbra fordulunk az Arácsi útra, majd továbbhaladva a főúton, balra ráfordulunk az Öreghegyi útra, még mindig a zöld jelzést követve. Itt már kezd emelkedni az út, hiszen a Tamás-hegyre baktatunk fel.

Országos Kéktúrás pad a Tamás-hegyi kereszt mellett
Országos Kéktúrás pad a Tamás-hegyen Photo: funiQ

Nemsokára elérjük a Lóczy-barlangot. A kis mészkőbarlangot 1882-ben tárták fel, és 1934 óta látogatható. A közel 150 méter hosszú és 20 méter mély, különleges barlang a Balaton világhírű kutatója, Lóczy Lajos nevét viseli. A mintegy félórás séta során megcsodálható a befoglaló kőzet gyűrt rétegsora és padjai, a változatos oldásformák, valamint a ma már csak rejtett zugokban található aragonit kristály csoportjai. A villanyvilágítással ellátott útvonalon vezető túrát szezonálisan, szakvezetés mellett, utcai ruházatban tehetjük meg, de számoljunk azzal, hogy a barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C. Ha éppen senkit nem találunk a pénztárban, kicsit várni kell, mert a pénztáros egyben a barlangtúra vezetője is.

A kellemes hűvös után majd hamar levesszük a pulóvereket, mert elindulunk a meredek, köves, itt-ott sziklás úton, ami felvezet a Jókai-kilátóhoz. A zöld háromszög jelzést figyeljük, ez vezet a hegytetőre. Óvatosan menjünk, mert a talpunk alatt legördülő kövek-kavicsok csúszóssá tehetik az utat. Nemsokára elérjük a megérdemelt jutalmunkat: megpihenünk a 315 méter magasan álló, fából épült, háromemeletes Jókai-kilátónál, hisz ilyen ’balatoni tárlatot’ még egy gyakorlott turista is csak ritkán élvezhet. A fák fölé magasodó kilátóból belátjuk egész Balatonfüredet, a palóznaki- és csopaki öböl rajzolatát, a tó víztükrét Kenesétől a Tihanyi-félszigetig, sőt, azon túl is.

a Tihanyi-félsziget látképe a Tamás-hegyi kereszttől
A Tihanyi-félsziget látképe a Tamás-hegyi kereszttől Photo: funiQ

Evés, ivás, fényképezkedés után elindulunk lefelé, a 600 méter hosszú Aranyember tanösvényen, amely már a Balatoni Kéktúra része, tehát a kék sáv jelzésén haladunk. Ligetes erdőn vezet az út, ahol Jókai Mór Az arany ember című regényének szereplőiről elnevezett hat hangulatos pihenőhelyen még sokáig csodálhatjuk a páratlan panorámát. Lefelé haladva a hegyről választhatunk, hogy Noémi, Tíméa, Athalie vagy Tímár Mihály padjánál pihenünk meg. Olvassuk el a tájékoztató táblákat is, amelyek a természetvédelmi terület védett ritkaságairól, a környék növény- és állatvilágáról tájékoztatnak. Ha épp ősszel sétálunk erre, és a tölgyfák alatt feltűnnek a vörösben izzó bokrok, tudjuk, hogy ezek neve: cserszömörce.

Lefelé haladva a ligetes erdő egyre ritkábbá válik, majd elérünk a több emelet magas Tamás-hegyi kereszthez. Még innen is gyönyörű a kilátás, egyszer érdemes visszajönni ide naplementekor is.

Óvatosan leereszkedünk a fával aládúcolt természetes lépcsőkön a Kilátó utcába. Lesétálunk az utcán, majd keresztezve a Tamási Áron utcát továbbmegyünk a Damjanich utcán, amíg el nem érjük az Öreghegyi utat, ahol balra fordulva kiérünk az Arácsi útra. Ez a szakasz is a Kéktúra része. A szemközti bolt bal oldalán lévő Arany János utcában folytatjuk utunkat, ami elvezet minket az Ady Endre utcára. A két oldalt végig fákkal szegélyezett utcán megyünk nyílegyenes jó darabig. Keresztezzük a síneket, innen Jókai Mór veszi át az utcanévadás terhét. Elérve a nagykereszteződéshez, még mindig egyenesen megyünk lefelé, amíg meg nem pillantjuk a Kerek-templomot, ami 1841-46 között épült a római Pantheon mintájára. Jobbra, a Honvéd utca sarkán két csodálatos épületet látunk: az egyik a gyönyörűen felújított Vaszary Villa, ahol izgalmas képzőművészeti- és fotókiállításokat láthatunk. Szemben a nem kevésbé mutatós, alacsony kőfallal körbevett Jókai-villa áll. Jókai Mór és felesége, Laborfalvy Róza színésznő 1857-ben nyaralt először Balatonfüreden, ám ez a látogatás valószínűleg mély hatással lehetett rájuk, hiszen a következő években minden nyáron eltöltöttek itt néhány hetet. Nagyjából 10 évvel később vásárolták meg azt a telket, amelyen 1954 óta az emlékházként működő villa áll. 20 éven keresztül minden nyarát itt töltötte Jókai, és ebben a villában írta máig legnépszerűbb regényét, Az arany embert is, amelynek egy fontos jelenete is itt játszódik.

Kerek-templom
Füredi Kerek-templom Photo: funiQ

Továbbsétálunk a partig, ahol szemben a Balaton legrégebbi vitorlásklubjának épületét láthatjuk. Ebben kapott helyet az egyedi, egész évben nyitva tartó Vitorlázeum. A vitorlázás történetét interaktív formában ismertető kiállítótér egyik különlegessége a Viharszimulációs szoba, ahol biztonságos körülmények között ismerkedhetünk meg a Balaton viharos arcával.

a Vitorlázeum épülete
A füredi Vitorlázeum épülete Photo: funiQ

Innen balra kezdődik a város ikonikus promenádja, a Tagore sétány, de mi most jobbra fordulunk a boltokkal, fagyizókkal, éttermekkel teli Zákonyi Ferenc utcába, ahol belekóstolhatunk a klasszikus füredi nyüzsgésbe. Egy picit továbbmenve ezen a szakaszon jobbra átmegyünk a zebrán a főút túloldalára, ahol az Endrődi Sándor utca egyenesen visszavezet túránk indulópontjához, a füredi vasútállomáshoz.

Tagore sétány Balatonfüreden
Tagore sétány Balatonfüreden Photo: funiQ

Együttműködő partner: Északipart