funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Budapest Mecset

A Magyarországi Muszlimok Egyháza 2000. szeptember 22-én jött létre. Eleinte a Magyar Iszlám Béke Jótékonysági Alapítvány központjában, a Bartók Béla út 29. szám alatt működött (amely 2012-ig az Iszlám Egyház székhelye volt, ma a Dar Al Salam Mecset található ott).

Budapest Mecset
Budapest Mecset Photo: funiQ

Az egyház jelenlegi központja a budapesti Fehérvári út 41. szám alatt található. A Budapest Mecset nevű, Budapest legújabb és legmodernebb iszlám imaháza 2011. július 15-én pénteki imával és ünnepi virrasztással nyitotta meg kapuit a muszlim hívők előtt. A délutáni ima után az érdeklődők Abdullah al-Muszlih szaúd-arábiai vendégelőadó gondolatait ismerhették meg az újbudai egykori irodaházból lett mecsetben.

a Budapest Mecset imaterme
A Budapest Mecset imaterme Photo: funiQ

A szabadon látogatható mecsetben minden nap a napi öt imát imádkozzák, ezen kívül napközben mindig nyitva áll minden érdeklődő előtt.

Túraajánlatok

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.