funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Duna-menti kör (Budafok (M0-ás)- Battai rév)

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 33 km
Össz. emelkedő:  130 m
Össz. lejtő: -130 m
Magasság max.: 166 m
Magasság min.: 93 m

A közepes hosszúságú körtúra nagy részében a Dunához közel tekerünk: először megismerjük a Hárosi-Duna-partot, majd visszafelé a Csepel-sziget Duna-partján élvezhetjük a háborítatlan természetet. A túra közben áthaladunk Érden és Százhalombattán, és még régészeti emlékeket is felfedezhetünk.

révre várva
Révre várva Photo: funiQ

A túra nagy részben aszfaltozott úton halad, de a földutak miatt vastagabb gumi ajánlott, bár a táv leküzdhető sima városi kerékpárral is. Jelentősebb emelkedő csak Érd és Százhalombatta között található, a Mély úton, valamint a Sárd utcában, de ezek is rövid szakaszok.

A túra kiindulópontja a Budatétény vasútállomás. A vasútállomásról kiérve balra fordulunk, majd az RTL Klub stúdióját elhagyva a Növény utcához érünk, ahol újra balra fordulva, a vasúti felüljáró után az út túloldalán lévő kerékpárúton haladunk tovább. A kerékpárutat követve, a zajvédő fal túloldalán egyenesen megyünk tovább egy „Y” kereszteződésig, ahol jobbra, a murvás út felé kell tovább menni. A rövid murvás szakasz után a Hárosi-Duna parton lévő kerékpárútra érkezünk. Egyenesen tovább haladva az M0-ás híd alatti alagúton keresztül folytatjuk az utunkat az Ánizs utcáig. Itt a gát tetejéről az első lehetőségnél balra kell kanyarodni egy földútra. Az út egyes részein sok gödörrel találkozhatunk, eső után több helyen lehetnek pocsolyák, de szerencsére kikerülhetőek és a földút sem túlságosan saras. Az útról több helyen le lehet térni balra, a Duna partjára.

A földút első kereszteződésénél jobbra kanyarodva, a vasúti sínek alatt átbújva, újra aszfaltos úton érkezünk meg a Nagytétényi kastélyhoz. A Száraz-Rudnyánszky-kastély hazánk egyik legszebb barokk műemléke, jelenleg az Iparművészeti Múzeum állandó bútorművészeti kiállításának ad otthont, valamint minden hónap harmadik vasárnapján termelői piaccal és egyedi kézműves termékekkel várják a látogatókat. A kastély előtti parkban áll Nepomuki Szent János-szobra, valamint az 1849. január 3-i Tétényi csata emlékműve.

A kastély sarkánál balra fordulva a Kastélymúzeum utcába érünk, majd jobbra a Szent Flórián utcába. A téren áll Szent Flórián-szobra, valamint hét zászló, a honfoglaló hét törzs vezérére emlékeztetve. A tér és a kastély mögött egykor római tábor volt, ennek régészeti helyreállítása még várat magára.

A tér sarkán az Úttörők útján haladunk tovább, útközben a 23-as számnál egy kőoroszlán fogad bennünket. Az út végén a Nagytétényi úthoz érkezünk, ahol kerékpárúton tekerhetünk tovább az M6-os felüljárójáig. A felüljáró egy körforgalomhoz vezet, ahol a második, Érd iparterület felé tartó kijáratot választva a Bányalég utcába érkezünk. Az utca végén balra, a Tétényi útra fordulunk, majd egyből jobbra a Sárd utcába. Ennek az utcának a vége felé balra a Sebes utcába kell befordulni, majd jobbra a Sajó utcába. Az utca az Érd felső és Érd alsó vasútállomások közé vezet, itt több olyan üzletet is találunk, ahol ehetünk, ihatunk.

Az utca folytatása az Alispán utca, amelyből az első lehetőségnél balra kanyarodunk. Ez az Esküdt utca, itt keresztezzük a vonatsíneket, majd újból balra fordulva, a Hivatalnok utcán keresztül elérjük a Kálvin téri körforgalmat. Ez a rész forgalmas, ezért fokozottan ügyeljünk! A körforgalmat, a második kijáraton, a lakótelep felé kell elhagyni, majd jobbra a Múzeum sétányon át érjük el Érd főterét. A főtéren áll Batthyány Fülöp szobra, aki a magyar történelem méltatlanul elfeledett jeles alakja. Gróf Széchenyi István mellett ő tette a legtöbbet a Magyar Tudományos Akadémia felállításáért. Kórházakat, színházakat támogatott, segített létrehozni a vakok intézetét, családi kötelességének érezte a magyar nyelv ügyének előmozdítását.

A téren található az Érdi Harangjáték is, amely 45 különböző dalt játszik. A tér szélén látható a Magyar Földrajzi Múzeum (bejárat a Budai út felől), ahol a magyar geográfusok és utazók relikviái, valamint a földrajzoktatás történetéhez kapcsolódó tárgyak tekinthetőek meg.

A térről az Alsó utcán folytatódik utunk Érd-Óvárosban, majd az utca végén jobbra a Teréz utcába, onnan pedig balra a Felső utcára fordulunk, amely hamarosan Fő utcává változik. A Fő utca végén, ha befordulunk balra a Mecset utcába, akkor a 23 méter magas Érdi minarethez érkezünk. A minaret általában zárva van, de a kulcsot el lehet kérni (pontos információkat a helyszínen találunk). A szép kilátás miatt mindenképpen érdemes felkapaszkodni a tetejére.

A minaret megtekintése után forduljunk vissza az idevezető úton és a Mecset utca végénél menjünk tovább egyenesen a Római úton. Az út jobb oldalán látható II. Lajos emlékműve, aki a Mohácsi csata előtt itt pihent meg. Az úton feljebb pedig az eredeti római kori út több egybefüggő részét is megtaláljuk, amely a két római táborhelyet Nagytétényt (Campona) és Százhalombattát (Matrica) kötötte össze. Az út szélén pincék láthatóak, ahol év közben több rendezvényt is tartanak.

II. Lajos emlékműve - Lengyel Gyalogosok emléktáblája
II. Lajos emlékműve - Lengyel Gyalogosok emléktáblája Photo: funiQ

Ha a Római út folytatása, a Mély utca kaptatóját leküzdöttük, a négyes kereszteződésben balra kell fordulni a Fehérkereszti útra. Ez már földút, néhol murvás szakaszokkal, de meglehetősen jó minőségű, gödrök csak elvétve fordulnak elő. Az út első kereszteződésénél látni fogjuk a Százhalombattai Erőmű kéményeit tőlünk jobbra. A kereszteződésben viszont balra kell tartani, ez a Battai út, ami továbbra is jó minőségű földút. Az úton tovább haladva nemsokára feltűnnek majd a távolban a Százhalombattai Finomító tornyai, mint valami futurisztikus város. Az út egyenesen a Százhalombattai Régészeti Parkhoz vezet, ami korai vaskorban emelt halomsírokat, bronzkori, vaskori falu részletek korhű másolatait tartalmazza, valódi lakóházakkal, melléképületekkel és használati tárgyakkal. És ha ez nem lenne elég, a parkban egy mezítlábas ösvényt is végigjárhatunk.

A Régészeti Park melletti körforgalomból az István király útján található kerékpárúton haladunk tovább, majd az utca végén balra a Szabadság utcába fordulunk. Innen a Hun utca következik, majd jobbra, a Hét Vezér útján át jutunk a Szent László útra, ahol ismét jobbra fordulunk. Az út mellett található a Szent László-templom. A templom után az első utca balra a Révész utca, ami az egész évben használható, óránként induló tököli komphoz vezet.

A Dunán átkelve egy kis büfét található a kompkikötő szomszédságában. A büfé mellett áll egy acélból épített papírhajó, Nádasdi Mihály alkotása, ami egykor úszott is a Dunán. A tököli oldalon két földút is található, de ezek közül a papírhajó és az olajos hordókból épített „szélerőmű” mögöttit kell választani. A földút elég göröngyös, sok helyen gödrös, de eső után is jól járható, noha helyenként kicsit homokos.

acélból épített papírhajó és olajos hordókból épített „szélerőmű” vár minket a rév tököli oldalán
Acélból épített papírhajó és olajos hordókból épített „szélerőmű” vár minket a rév tököli oldalán Photo: funiQ

A földúton mintegy 3 kilométer után egy sorompó van az úton, ahol tábla figyelmeztet, hogy Vízügyi terület, belépés csak engedéllyel. Az engedély ingyenesen kiváltható a Fővárosi Vízműveknél, mindössze egy igazolványképet kell leadni. Az 1 évig érvényes engedély igénylőlapját innen lehet letölteni.

A sorompó után az út balra fordul és átérve a keskeny erdőn, máris a Vízművek aszfaltos útján találjuk magunkat. Az út mentén sorakoznak a parti szűrésű csápos kutak, amelyek Budapest vízellátását is biztosítják. A széles aszfaltúton kényelmesen kerékpározhatunk az M0-ás hídig.

A híd alatt jobbra található egy sóderes feljáró, ezen felkapaszkodva egy kapuhoz érünk. A kapu után a II. Rákóczi Ferenc utcához érünk, ahol jobbra a híd oldalában lesz a kerékpárút (ha esetleg nem lenne nyitva a kapu, akkor forduljunk vissza és a híd előtt található feljárót vegyük igénybe, ami a Skála utcára vezet, innen is megközelíthetjük az M0-ás híd feljáróját).

A hídon átkelve újra a Hárosi-Duna partra érünk, ahonnan a már ismert úton jutunk vissza a Budatétény vasútállomásra.

Budapesttől délre aktív térkép A főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk, a Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, Váli-völgy, Velencei-hegység, Csepel-sziget, Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.