funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Balatonfűzfői kis kör (29 km)

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 29 km
Össz. emelkedő:  230 m
Össz. lejtő: -230 m
Magasság max.: 278 m
Magasság min.: 102 m

Útvonal: Balatonfűzfő, Föveny FürdőTobruki strandBalatonalmádi – Vödörvölgy – SzentkirályszabadjaLitérBobpálya, kalandparkBalatonfűzfő, Föveny Fürdő

Balatonfűzfőről induló könnyű, családi túra. Felfedezzük a Fűzfői-öböl új kerékpárútját, átvágunk Balatonalmádi Vörösberény városrészén, majd a Vödörvölgyben, távol az autóktól, gyönyörű környezetben, kerékpárúton érjük el Szentkirályszabadját. Innen a 2015-ben átadott új szakaszon, ismét erdőn-mezőn át érjük el Litért, majd Fűzfőgyártelep parkos utcáit érintve gurulunk vissza Balatonfűzfőre, a Balatonig.

Útvonal

A Föveny Fürdő parkolójából nyugat felé indulunk, és rögtön a strand végénél rátérhetünk az itt induló Parti sétányra. A hangulatos murvás sétány kacskaringózva visszaér a kerékpárútra, majd a Sirály vendéglőnél még egyszer rátérhetünk, hogy a Kalóz közön végleg visszatérjünk a Balatoni Bringakörútra. Északnyugat felé továbbhaladva a vitorláskikötőbe vezető, kis forgalmú úton érjük el a kerékpárút új szakaszának kezdetét. Itt balra térünk és az itt újrainduló Parti sétánnyal párhuzamosan, ősöreg nyárfák közt vezető, kanyargós kerékpárúton haladunk dél felé.

Tipp: Egy pihenőhelynél rövid kitérőt tehetünk a panorámastégre, ahonnan ritkán látott nézőpontból láthatjuk a Fűzfői-öblöt és a Balaton keleti medencéjét.

evezés a Fűzfői-séden
Evezés a Fűzfői-séden Photo: funiQ

A kerékpáros pihenőhöz visszatérve továbbtekerünk, és hamarosan egy kis hídon átkelünk a Fűzfői-séd mesterséges, de annál szebb torkolati szakaszán. A Tobruki strandhoz érkezünk, amely kicsi, eldugott, és pont ez adja a családias hangulatát. Kerékpárosoknak közel s távol a legjobb választás!

Ha már a 2016-ban átadott új kerékpárút Tobruk városrészbe hozza el a kerékpárosokat, érdemes tudni, hogy Tobruk az azonos nevű líbiai városról kapta nevét: a második világháború idején rekkenő hőségben parcellázták a földeket, ez pedig az afrikai csatahelyszínre emlékeztette a hagyomány szerinti névadót.

A tobruki strand után visszatérünk a 71-es úthoz, és azzal párhuzamosan, előbb kissé lejtve, majd egyenletesen emelkedve, balra folyamatos kilátással érjük el a vörösberényi elágazást. A buszmegállónál letérünk a bicikliútról, és óvatosan áttoljuk a kerékpárt a főút túloldalára. Itt ismét nyeregbe pattanunk, és immár a Balatonalmádihoz tartozó Vörösberényben tekerünk a Loyolai Szent Ignác-templom felé. Közvetlenül a templom előtt balra az egykori magtár felújított, ám jelenleg üresen álló épületét csodálhatjuk meg.

Tipp: A téglaszínűre festett, barokk katolikus templomtól érdemes egy rövid kitérőt tenni a református erődtemplomhoz. A román-kori műemlék első említése 1290-ből való, de építése jó két évszázaddal korábbra datálható. Bár neve erődítményre utal, a kőfal csak a templom körüli temető védelmére szolgált.

Vörösberény központjából dél felé indulunk, és a Malom-völgyi-patak keresztezése után Almádi városrészbe érünk. 150 méter után jobbra térünk a jelölt kerékpárútra, és a Kisberényi úton emelkedünk felfelé. A tetőn jobbra kanyarodik utunk, majd 100 méter után balra fordulunk a Pinkóczi csárda lovardája felé, a Vödörvölgyi utat követve. A csárda csak rendezvényekre nyit ki, a kicsit tovább levő Kerekes pince azonban tavasztól őszig várja a betérőket.

Innen kb. 150 méterre balra lefordulunk a Remetevölgyi útra, és rövid lejtő, majd kis emelkedő után elérjük a régi vasút nyomvonalát. Innentől a kerékpárút az egykori töltésen fut, észrevehetetlen emelkedéssel a festői Vödörvölgyön át. Kb. 1 km után újabb hely csábít megállásra: A Zöldben hatalmas diófa alatt kemencés ételeket, házi készítésű szörpöket kaphatunk, de az erősebb idegzetűek kipróbálhatják a (szintén házi készítésű) downhill-pályát is.

A Zöld után továbbra is a töltésen haladunk, majd kb. 800 méter után hirtelen jobbra elhagyjuk az egykori vasútvonalat, és egy kisebb emelkedővel kikapaszkodunk a völgyből. Szentkirályszabadjára érünk.

Tipp: A központból érdemes pár száz méteres kitérőt tennünk a Petőfi Sándor utcán, útba ejtve a románkori templomot és a ma polgármesteri hivatalként működő egykori Talián–Horváth-kastélyt.

A bicikliútra visszatérve egy székelykapun keresztül elhagyjuk a falut, és a Veszprém–Balatonalmádi úton átkelve (lámpás kereszteződés) jobbra fordulunk a 2015-ben épült kerékpárúton. A régi katonai repülőtér felé tekerünk egy nyílegyenes murvás út mellett 1,6 km-t. A Veszprémi-fennsík szélén vagyunk, távolban a Bakony hegyei látszanak. Az egyenes végén jobbra fordulunk, és 700 méteren át széles makadámúton gurulunk egy kis pihenőhelyig, ahol újrakezdődik az aszfaltcsík. Innentől a Bendola tanösvény táblái kísérik utunkat az erdőn-mezőn kanyargó – egy helyen hajtűkanyart is leíró – kerékpárúton. Szentkirályszabadjától egészen Litérig autózajtól mentes, szinte végig lejtő úton, csodás természetben élvezhetjük a tekerést.

Litéren a református templomnál jobbra fordul a bicikliút jelzése – alig látható fatábla mutatja az irányt –, de szombati napokon érdemes kitérőt tenni a termelői piacra, és a templom koragótikus oldalkapuzata is megér egy látogatást. A falu szélén található közparkban játszótér, szabadtéri színpad, BMX- és triálpálya is helyet kapott, és vizet is tudunk tölteni a köztéri illemhelyen. A közparktól a falu szélén a Határ utcán tekerünk a 72-es főútig, ahol az azzal párhuzamosan futó kerékpárúton gurulunk tovább. Rövid, enyhe emelkedő után nagyot gurulunk a fűzfőgyártelepi iparvágányig, majd 100 méter után jobbra fordulunk.

A Munkás téri buszmegállónál balra térünk a Nike körúton, és a csaknem százéves lakótelepen át, öreg fák és rengeteg zöld között gurulunk le a buszállomásig. A városi sportközpont parkjának sarkán állunk, bent a sportpályák mellett a Balaton Csillagvizsgáló várja előzetesen bejelentkezett látogatóit.

Szemben, az Uszodai úton folytatjuk utunkat, és rövid emelkedő után a Balaton Uszoda és a BalatoniBob Szabadidőpark mellett haladunk el. Ha túl nagy a forgalom, itt választhatjuk az úttal párhuzamosan futó gyalogösvényt is, amely 600 méteren át kíséri az erdős mellékutat. Balkanyar majd lejtő után érjük el a 71-es utat, és a zöld jelzésnél átkelünk rajta.

Visszaérkeztünk Tobrukba, és egyenesen ereszkedünk tovább a Radnóti Miklós utcán. A 72-es úttól alig 400 méterre, a Simon István utcán fordulunk balra, majd újabb 400 méter után éles jobbkanyarral leereszkedünk a vasút szintjére. Itt kerékpárút kezdődik, és folytatódik a vasúton túl. Bokros, vizenyős területen keresztül érjük el azt a pontot, ahol túránk elején dél felé fordultunk. Innen a már megismert úton, majd a sínekkel párhuzamosan, végül a Sirály utcán térhetünk vissza indulópontunkhoz, a strand parkolójába.

A Balaton I. Aktív térkép összes túraajánlata

Cartographia - Balaton I-II. Aktív térkép A legismertebb kerékpáros túraútvonal a Balatonnál a Bringakörút, de a parttól kicsit eltávolodva is számos izgalmas és látványos kerékpáros útvonalat találunk. A Cartographia Aktív térképéhez kapcsolódva összesen 22 kerékpáros és 2 gyalogos túrát ajánlunk leírással, képekkel, letölthető trackekkel.

Balaton körüli strandok és élményparkok

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

csopaki strand

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)