funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Folly Arborétum, Badacsonytomaj

A Balaton partjától néhány utcányira, Badacsonyörs fölött találjuk a Dr. Folly Gyula pécsi orvos által a XX. század elején alapított arborétumot. Ez ma az arborétum magja, az "Öregarborétum"; a különleges cédrusok és ciprusok birodalmát azóta is a család gondozza, bővíti, immár a negyedik generáció.

a Folly Arborétum bejárata
A Folly Arborétum bejárata Photo: funiQ

Az arborétum mellett ma már jó nevű a család borászata is, és hogy még jobban kiszolgálják a hozzájuk látogatókat, épült játszótér, hűsölő, és egy csavart fenyőtoboz alakú kilátó is a terület legmagasabb pontján, csodálatos kilátással a Badacsonyra.

Az Arborétum területre nem nagy (5 ha), de éppen ezért kellemesen bejárható, megismerhető. Specialitása a fenyőfélék, legértékesebb tagjai az atlaszcédrusok. Valamennyi fa az eredeti, 1905-ös behozatalból nőtt fa származéka, sőt, a Tata melletti Agostyáni Arborétum állománya is innen származik.

Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje van az arborétumban; kérésre szakvezetést is biztosítanak, ha a tájékoztató táblákon túl is érdeklődünk a fenyőfélék iránt. Ha magunk megyünk, a kiépített sétautakon körbejárhatjuk a területet.

Az arborétum egész évben nyitva tart.

Információ: www.follyarboretum.hu