funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Élmények, kalandok a Balatonnál

Akár a Balaton körbebiciklizését is lehet kombinálni egyéb kalandokkal, főleg, ha többnaposra, kényelmes tempósra tervezzük a túrát.

Összeszedtük, hogy hova érdemes még ellátogatni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, mezítlábas ösvény, paintball pálya és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket bármikor el lehet vinni.

Családdal nyaralóknak vagy örökifjú felnőtteknek mindig jól jön egy ilyen ötletlista!

kalandpark
Kalandpark

Balaton Paintball - Hegyi pálya, Balatonfűzfő A város egyik paintball pályája a Balatonfűzfőt és Papkeszit elválasztó hegygerinci útnál található. Az igazi terepcsatás pályára csak előzetesen bejelentkezett csapatokat várnak a szervezők. A november végéig nyitva tartó paintball paradicsomban éjszakai és több napos csatára is jelentkezhetünk.

Balaton Paintball - Bob melletti pálya, Balatonfűzfő A BalatoniBob Szabadidőpark és a SERPA Kalandpark szomszédságában elterülő két paintball pályán fapalánkok nyújtanak védelmet és rejtekhelyet az ellenféllel szemben. A nyári szezonban nyitva tartó pályák mellett a célba lövést is kipróbálhatjuk.

SERPA Kalandpark, Balatonfűzfő A 2003-ban nyílt kalandparkban meghódíthatjuk a mászótornyot, leszáguldhatunk a drótkötél csúszdán, 6 különféle nehézségi szintű kalandösvényen bóklászhatunk, vagy kipróbálhatjuk az íjászat ősi művészetét.

BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő Az egész évben nyitva tartó szabadidőpark területén két, összesen 1,5 km hosszú bobpályát és egy hintókát találunk. Emellett vannak itt ingyenesen használható területek is, ilyen a 15 méter magas kilátótorony, az erdei játszótér, és a Fitnesz Park.

Zagykazetta Szörf Beach, Balatonfűzfő A Zagykazettaként ismert balaton-parti szörfös terület megbízott felügyelője a Balatonfűzfő Szörf Klub, ami az éves tagsági díjakból és pályázatokból befolyt összegekből végzi a Szörf Beach karbantartását és folyamatos fejlesztését.

Zoo kalandpark, Veszprém A veszprémi állatkert területén található a kalandpark, ahol a 150 cm alatti gyerekek egy 32 akadályból álló pályán vezethetik le fölösleges energiájukat és tehetik próbára ügyességüket, bátorságukat. Majd a büfében egy frissítő jégkása, üdítő vagy jégkrém mellett pihenhetik ki a fáradalmas mászást.

Balatonboglár Kalandpark és Bobpálya Balatonbogláron a Várdombon helyezkedik el a kalandpark, bobpálya és Gömbkilátó, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Balatonra. A parkban egy 580 méter hosszú bobpálya és egy 4 kilométeres kötélpálya húzódik, ahol különböző nehézségi fokozatú akadályokat küzdhet le a látogató.

bobozás Balatonbogláron
Bobozás Balatonbogláron Photo: funiQ

Balatonfüred - Brázay-KalandPart (kalandpark és strand) A balatonfüredi Brázay-KalandPart tulajdonképpen egy strandnak álcázott kalandpark - vagy fordítva -, a lényeg, hogy a kötélpályák egy része a strand felett vezet keresztül. Látványnak sem rossz, szórakozásnak és pihenésnek pedig egyenesen kiváló!

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)
Kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart) Photo: funiQ

Balaton-Gokart, Balatonfüred Süthet a nap, lehet borult az ég, a Balaton-Gokart pályái remek programot jelentenek családoknak, baráti társaságoknak, csoportoknak. Füreden két helyen is gokartozhatunk.

Balaton-Gokart füredi gokart pálya
Balaton-Gokart füredi gokart pálya Photo: funiQ

Balatonfüredi Bringa- és Kalandpark A korábbi Bringapark ma már inkább kalandparkként működik, hiszen 2015 nyarától kezdve mászófalon, akadály- és csúszópályán is tesztelhetjük állóképességünket.

Balatonfüredi Bringa- és Kalandpark
Balatonfüredi Bringa- és Kalandpark Photo: funiQ

Víziélménypark, Csopak A Balaton első vízi élményparkja a csopaki strandról érhető el, a parttól kb. 80 méterre. A vízre épült kalandpark főszezonban van nyitva, használata magassághoz kötött.

Mezítlábas ösvény és köztéri fitnesz park, Csopak A szabadtéri fitneszpark egyre népszerűbb, Csopakon is rögtön birtokba vették a nyaralók és az erre járók a 2015-ben átadott parkot. Ugyanitt található a Mezítlábas ösvény, ahol a legkülönbözőbb felületeken kell végigsétálni mezítláb, ami fejleszti egyensúlyérzékünket és serkenti vérkeringésünket.

Mezítlábas ösvény
Mezítlábas ösvény Photo: funiQ

Dinó- és Kalandpark, Rezi A Reziben található Dinó- és Kalandpark remek szórakozást nyújthat a Jurassic Park kedvelőinek, hiszen a dinóparkban az őshüllők mozognak és hangokat is adnak ki. A felnőttek számára is élvezetes szolgáltatásokkal ellátott park lehetőséget nyújt a táborozásra is, de egyszeri programnak is ajánlható.

Full Extreme Sportpark, Siófok A siófoki sportparkban lejátszhatunk családunkkal vagy barátainkkal egy paintball vagy lasertag csatát, de van itt mászófal, bikalökés és 3 bigfoot névre keresztelt gépjármű monstrum is. A parkba érdemes előre bejelentkezni.

Siófok - Bamboo Sziget Wakeboard és Vízisí Center A Balaton déli partján található ötszög alakú vízi sport pályára kezdő és haladó vízisí, wakeboard, wakeskate, kneeboard sportolókat várnak, valamint a pihenésre is van itt lehetőség.

Annagora Aquapark, Balatonfüred A Balatontól alig 500 méterre lévő, nyári szezonban nyitva tartó Annagora Aquapark összesen 11 külső és beltéri, gyermek és felnőtt medencével, 12 óriás- és 3 gyerek csúszdával, hazánk második legnagyobb hullámfürdőjével várja a látogatókat.

Annagora Aquapark
Annagora Aquapark

Balatonfüred - Füred Wakeboard Centrum A Tihanyi félsziget lábánál, Balatonfüreden a Füred Campingben található Surf és Vitorlás iskolában vízisípálya, homokos foci- és röplabda pálya, minigolf, búvároktató bázis, kajak, windsurf, katamarán, vitorláshajózás és különféle tanfolyamok várnak rád.

Kalandsziget, Tihany A csodás környezetű Tihanyi-félsziget egy pompás kalandparkot rejt. Az akadály- és csúszó pályákon gyerekek és felnőttek, kezdők és haladók egyaránt remekül szórakozhatnak.

gyermek akadálypálya a Kalandsziget Tihanyban
Gyermek akadálypálya a Kalandsziget Tihanyban Photo: funiQ

Gyenesdiási Öko-Kalandpark A Balaton partján található kalandpark mesés játékokkal és pályákkal várja a látogatókat. Van itt kötélpálya, lézerharc, vízi trambulin, mászófal és vízen járó léglabda is.

Gyenesdiás - Diási Játékstrand A gyenesdiási strandon vízi- és szárazföldi játékok, animációs programok, vízi aerobik, sportolási lehetőségek várnak, emellett találkozhatsz Bala Tóni teknőssel, a település kabalafigurájával is. Ha pedig nem fáradtál volna el eléggé, a strand mellett egy különdíjas Élményparkba is benézhetsz.

Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark, Kislőd Magyarország egyik legnagyobb kalandparkja Kislődön helyezkedik el, és rengeteg lehetőséget ad arra, hogy egy felejthetetlen napot szerezzen a családnak, baráti körnek, vagy bármilyen vállalkozó csapatnak vagy egyénnek.

Strandkaland, Balatonlelle A Balatonlellei szabadstrandon található Strandkaland remek szórakozást nyújt az egyéni és csoportos résztvevők számára. A pályákon versenyek és csapatépítő foglalkozások egyaránt vannak. A látogatókra izgalmas akadályok várnak, köztük a környék egyetlen óriáshintája, ami 12 méteres oszlopokon áll.

Zamárdi Kalandpark A Zamárdi felső vasútállomás közelében egy gyönyörű ligetben fekszik a Zamárdi Kalandpark. A pályákon gyerekek és felnőttek, egyének és csoportok is remekül szórakozhatnak. A mászó-és csúszópályák mellett lehet vízi dodzsemezni vagy nyugodtan elfogyasztani a helyi kemencében sült pizzát.

Kalandsziget
Fő a biztonság! (És persze a szórakozás...) Photo: funiQ

Zamárdi Ring gokartpálya Az 550 méteres, döntött kanyarú pálya gyakorlott gokartozók számára is megfelelő. Az akár kizárólagos pályahasználatra is bérelhető, a Balaton partjától mindössze 800 méterre fekvő pálya májustól októberig tart nyitva.

Westernpark, Nemesvita Magyarország első westernparkja Nemesvitán található, ahol a gyerekek rengeteg különböző programon vehetnek részt. Az aranymosástól kezdve a kötélpályákon át az arcfestésig mindent kipróbálhatnak, majd a végén pihenésképpen pótolhatják a kalóriákat az étteremként működő Saloonban.

Tavirózsa Kalandpark, Keszthely A Tavirózsa Kalandparkban a fák közé épített akadálypályák mellett az íjászatot, minigolfot, petanque-t és a lézerharcot is kipróbálhatjuk. Az akadálypályák két magasságban húzódnak: a kisebbek 1 méteres magasságban, a nagyobbak 4,5 méteren próbálhatják ki ügyességüket.

Balatonboglári Gömbkilátó A szokatlan formájú kilátót a balatonboglári Várdombon kell keresni a kalandpark és a bobpálya mellett.

Gömbkilátó
Gömbkilátó Photo: funiQ

Csillagvár, Balatonszentgyörgy A világon egyedülálló, csillag alaprajzú épületben ma múzeumot találunk, ahol két állandó kiállítás is vár ránk: Európa legnagyobb plüssmaci kiállítása és középkori életpanoptikum, emellett egy szintén egyedülálló huszármúzeumot is bejárhatunk a balatonszentgyörgyi vadászvárban.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum A kápolnapusztai bivalyrezervátum Zala megyében található Zalakomár és Balatonmagyaród között. A Kis-Balaton környéki rezervátum arra hivatott, hogy bemutassa a környék élővilágát, bemutatót és sétautat szervezzen, amelyeket játékos elemekkel tarkítva ad át az oda látogatóknak.

dagonyázó bivalyok
Dagonyázó bivalyok Photo: funiQ

Tapolcai-tavasbarlang A világ legnagyobb, lakott település alatt húzódó barlangrendszerét maximum 3 fős, magunk hajtotta csónakokkal járhatjuk be, ezt a körtúrát a barlang száraz termeinek bemutatása előzi meg. 2015-ben adták át a föld fölé épült látogatóközpontot, ahol interaktív kiállítás, 3D filmvetítés vár ránk.

Kossuth-kilátó és Vulkán tanösvény, Mencshely Az eredeti kilátót 1962-ben építették Dörgicse és Mencshely között félúton, a mai építmény 2015 várja a látogatókat. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtja. A kilátó melletti tanösvényt járva megismerhetjük a hegy történetét.

Balatoni Élménypark Nosztori, Csopak Csopak, Balatonfüred, Palóznak vagy Veszprém látogatói számára ideális kaland a Balatoni Élménypark, ahol a család minden tagja megtalálhatja a hozzá közel álló aktív tevékenységet. A nosztori autóspihenőnél rengeteg szórakoztató játék és pálya található, amik csak arra várnak, hogy használják őket.

Zobori Élmény Park, Zalaszabar A Zobori Élménypark kicsiket és nagyokat egyaránt csodálatos és izgalmas játékokkal és pályákkal. Az egész évben nyitva tartó élményparkban kültéri és beltéri élmények is várnak a családra, így a rossz idő sem szabhat gátat a játéknak és a jókedvnek.

Vonyarcvashegy - Lidó strand vízisí- és wakeboard pálya A vonyarcvashegyi strandon a pancsolás és napozás mellett wakeboardozásra és vízisíelésre is lehetőségünk nyílik. A pályán minden korosztály kipróbálhatja ezeket a sportokat, az oktatók segítségével pedig akár kezdőként is hamar sikerélményünk lehet.

Bringaréna, Eplény Magyarország leghosszabb sípályáját nyáron a kerékpárosok veszik birtokba. A Bringaréna csoportoknak, családoknak és egyéni, kalandvágyó embernek is remek szórakozást nyújt a gyönyörű természeti környezetben. A hegyre lift viszi fel az embereket, amit a gyalogosok libegőként is használhatnak.

Káli Ranch, Kővágóörs A Káli-medencében, Kővágóörsön található a Káli Ranch, ahol a lovaglásé a főszerep. A gyerekek és felnőttek, kezdők és gyakorlottak számára is nyitott ranch oktatást és tereplovaglást egyaránt tart, de lovaskocsival, télen lovasszánon is bejárhatjuk a környék erdőit, mezőit.

Karting gokart, Veszprém 2017-ben egy 360 méter hosszú, kéthavonta változó, izgalmas vonalvezetésű pályán gokartozhatunk a Veszprém mellett lévő nemesvámosi Kartingban. 8 darab, Sodi cég gyártotta RX7-es, Honda GX270 cm³-es motorral felszerelt 9 lóerős gokart, és minden hónapban háziverseny várja a gokartozókat.

Gokart Balaton, Balatonlelle Balatonlelle és Balatonboglár között található a Gokart Balaton 400 méter hosszú, 6 méter széles pályája. Az 5-10 perces futamidőn túl lehetőség van egyénileg, órákra is bérelni a gokartokat. Akár egyedül, akár családdal, vagy barátokkal megyünk gokartozni, biztosan izgalmas élményben lesz részünk.

Gokart Balaton, Siófok Siófokon, az Ipartelep mellett található a Gokart Balaton 400 méter hosszú, 6 méter széles pályája, ahol 5-10 perces futamokon vehetünk részt. A gyerekeknek való gokartok 135 cm fölött, a felnőtt gokartok 155 cm-es magasságtól vehetők igénybe.

Surf&More szörfiskola, Fonyód Fonyódliget városrészben, az Árpád parton találjuk a Surf&More szörfiskolát. A hosszú szabadstrand nem véletlenül vált a déli-part egyik legjobb windsurf spotjává: a víz egyenletesen mélyül és óriási területen derékig ér, a legjellemzőbb szélirány a part-felé fújó Északnyugati.

SUP Center Balaton, Tihany Tihany déli, Szántód felőli részén található a Club Tihany Üdülőfalu, amelynek része a SUP Center Balaton. A SUP-on való evezés segít az egyensúlyérzék fejlesztésében, növeli az állóképességet és a teherbírást, továbbá erősíti a mély izomzatot.