funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Badacsonyi gyalogtúra (10 km)

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 433 m
Magasság min.: 112 m

Útvonal: Badacsonytomaj, Bazalttemplom – Köbölkút – egykori bazaltbánya – Bujdosók lépcsője – Ranolder-kereszt – Páholykő-kilátóhely - Kisfaludy-kilátó – Kőkapu - Klastrom-kút - Szent István-kápolna - Badacsonytomaj, Bazalttemplom

Ez a közepes nehézségű gyalogtúra a tanúhegyek királyát, a Badacsonyt fedezi fel annak összes látnivalójával és kilátópontjával együtt. Badacsonytomaj központjából indulunk, és szépen lassan, északról közelítjük meg a hegyet. Felérve a hegy lapos platójára, a Kuruc-körutat követjük, és szebbnél-szebb kilátópontoknál állunk meg. Megjárjuk a Bujdosók lépcsőjét, elidőzünk a Ranolder-keresztnél, felmászunk a Kisfaludy-kilátóba, és a Badacsony összes híres-nevezetes pontját érintjük, legyen az régi vagy új.

légifelvétel

Útvonal

Túránkat Badacsonytomaj központjában, a Hősök terén kezdjük, a jellegzetes bazalttemplom elől. A tér déli oldalán lévő ivókútnál lehetőségünk van kulacsaink megtöltésére.

Szent Imre-templom (Bazalttemplom), Badacsonytomaj Európában mindössze két, bazaltból épült templomról tudunk, a badacsonytomaji az egyik. A kéttornyú neoromán templomban számos művész alkotását megcsodálhatjuk. A helyben kitermelt bazaltból épült templom Fábián Gáspár tervei alapján épült az 1930-as évek elején.

Északi irányba indulunk, a Fő utcán. Előttünk, az utca vonalában a Gulács hangsúlyos kúpja emelkedik. Hamarosan elhaladunk az utca jobb oldalán látható tájház, majd a polgármesteri hivatal épületei előtt. 200 méter múlva egy kőből emelt feszülethez érkezünk. Itt ágazik ki a Fő utcából balra a Petőfi Sándor utca, ezen folytatjuk tovább utunkat.

Több mint egy kilométer után Badacsonytomaj házait magunk mögött hagyva a Petőfi Sándor utca folytatását jelentő földúton haladunk tovább, jobb oldalunkon a Hármas-hegy présházai láthatóak. Elérkezünk egy földút kereszteződéshez, amelyen a K– (kék sáv) turistajelzés is halad; itt balra fordulunk. Közben megcsodálhatjuk a jobbra előttünk magasodó Gulácsot, illetve az előttünk a távolban elterülő Szent György-hegyet.

Az elkövetkező közel 2 km-en át a K– jelzést követjük. Elhaladunk a Nemesgulács településhez tartozó Köbölkút temetője mellett, és egy feszülethez érkezünk. Itt balra tartva, a K– jelzésen egy erősen emelkedő útszakaszon folytatjuk utunkat. Az úton felfelé haladva bal oldalunkon ismét feltűnik a Gulács, kicsit távolabb pedig a Tóti-hegy. A fák közül kiérve nyaralók és présházak között érkezünk egy kisebb útelágazáshoz. A kocsiút balra halad, mi azonban a K– jelzésen maradva jobbra tartunk, az erdőbe, előtte megtekinthetjük a köbölkúti Bányász-emlékművet. A kis gyalogösvény kissé kiszélesedik, majd egy hosszabb lépcsővel ellátott szakaszon haladunk felfelé. Elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahol a P– jelzés csatlakozik hozzánk. Jobbra fordulva a következő 1,5 kilométeren át a P– jelzés mentén folytatjuk túránkat.

Az út első 1 kilométerén jelentősebb emelkedő nélkül, könnyű terepen haladunk. A fák között felfedezhetjük az egykori bazaltbánya épületeinek, létesítményeinek mára már kevéssé látható romjait. Bal oldalon több alkalommal is lehetőségünk nyílik belépni az egykori bányaudvarokba. A bazaltbányászat megszűnése óta a terület nagy részét a természet ugyan már visszahódította, a bányafalak azonban ma is lenyűgöző méreteikkel magasodnak fölénk. A turistaút jobb oldalán pedig több kilátópont is található, amelyről a Badacsonytól észak-nyugatra elterülő vidéket szemlélhetjük meg. Szép látványt nyújt innen a Szent György-hegy is, érdemes több fényképet készíteni róla.

Az egykori tördemici bánya bejáratát jelző információs táblát elhagyva utunk hamarosan jobbra fordul és a lépcsőkön kissé lejjebb jutunk, majd egy aszfaltozott úthoz érkezünk. Ezen balra, az emelkedő irányába fordulunk. Elhaladunk az egykori Rodostó turistaház mellett, és elérjük a Bujdosók lépcsőjét.

Bujdosók lépcsője Az 1936-ban épített, 464 fokból álló lépcsősor a Badacsony nyugati oldalában köti össze a Kuruc-körút elnevezésű turistautat az Országos Kék útvonalával. A lépcsősor mentén hatalmas bazalttornyok, törmeléklejtők, bazalttörmelékek kísérik utunkat. Az 1935-ös Rákóczi-emlékév alkalmából kapta nevét.

Innen ismét a K– jelzésen folytatjuk az utat felfelé a lépcsőn, jobbról és balról bazalttornyok, törmeléklejtők kísérik az utat. A lépcső több pihenőszintet is tartalmaz, amelyek a kuruc kor nevezetes személyeiről kapták nevüket. A 464 lépcsőfok leküzdése után megérkezünk a lépcsősor tetejére, ahol Czinka Panna pihenőhelyén megvárjuk, amíg a pulzusunk helyreáll, majd érdemes innen balra fordulva rövid kitérőt tenni a tördemici kilátóponthoz.

A kilátóponttól visszatérve egyenesen, ismét a K– jelzésen haladunk tovább, a hegy peremén. Az út során kialakított pihenő- és kilátópontokról csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Megérkezünk a Ranolder kereszthez, amely monumentalitásával nyűgöz le bennünket. A kereszttől egy rövid lépcsősor vezet le az egyik legszebb, lélegzetelállító panorámát nyújtó kilátóponthoz.

Ranolder kereszt A súlyos, faragott kőtömbökből épített feszületet 1857-ben állíttatta Ranolder János veszprémi püspök. A kereszt alatt néhány lépcső vezet a Harangozó-börc nevű sziklateraszra, ahonnan pazar kilátás nyílik. A hatalmas, fehér kőkereszt éjszaka kivilágítva jelzi a Badacsony déli ormát.

A keresztet elhagyva 200 méter megtétele után jutunk el a bazaltból épült Egry József kilátóhelyhez. A turistaút itt balra kanyarodik, mi a K– jelzést követve haladunk egy kellemes erdei szakaszon. Elérkezünk egy sziklás lépcsősorhoz, ahonnan már nincs messze a Hertelendy emlékmű és a Páholykő-kilátóhely. A Páholykőről belátjuk egész Badacsonytomajt és a Balaton öblét. A kilátóponttól lehetőségünk van kitérőt tenni a Rózsakőig, amely innen 500 méterre található. Ha hiszünk a kőhöz fűződő legendában, szerelmeseknek kötelező a kitérő!

A Páholykőtől a K– jelzésen haladunk tovább, felfelé a hely csúcsáig. 400 méter múlva, az erdőben az út és a nyiladékok kereszteződésénél lévő kis bazaltkunyhónál jobbra fordulunk a K– jelzéssel. Innen már csak 300 métert kell megtennünk, és elérkezünk a Balaton legmagasabb kilátójához, Kisfaludy-kilátóhoz. A 18 méter magas tornyot 2011-ben építették a régi kilátó helyére, a Badacsony 437 méter magas csúcsára.

Kisfaludy-kilátó A legmagasabb tanúhegy, a Badacsony 437 méter magas csúcsán áll a 18 méter magas kilátótorony, amelynek felső szintjéről rálátunk a Balatonra, valamint a Tapolcai-medence környező hegyeire.

A kilátótól visszafordulva ismét a K– jelzés vezet tovább bennünket. 400 méter múlva kis tábla jelzi a lehetőséget egy ismételten csodálatos panorámát nyújtó kilátóhely felé. Ne hagyjuk ki, mert páratlan látkép tárul a szemünk elé. A Tapolcai-medence összes tanúhegyét láthatjuk innen, alattunk pedig egy volt bányaudvart rejt a mélység.

A kilátópontról visszatérve még a K– jelzésen haladva érjük el a Kőkaput, amely az út két oldalán magasodó bazalttornyokról kapta a nevét. Az úton leérve a jobbra kiágazó S– jelzésen folytatjuk tovább túránkat, és utunk hátralévő szakaszán már ezt a jelzést követjük.

A turistaút érinti a Klastrom-kutat, ahol megtölthetjük kulacsainkat. Itt alakították ki 2008-ban a II. János Pál pápa emlékhelyet is.

A turistaút innen már folyamatosan lejt, és hamarosan szélesebb kocsiúthoz érkezünk. Itt balra fordulva kis kitérőt tehetünk a 2014-ben, bazaltból épült Szent István-kápolnához.

Szent István király kápolna A 2014-ben felszentelt modern kápolna Badacsonytomaj felett, a Badacsony oldalában található, az egykori bányászlakások helyén. Az elbontott épületek bazaltköveiből épült a kápolna, a Kossuth-díjas festőművész, helyi lakos, Udvardi Erzsébet kezdeményezésére.

A kápolnától tovább folytatjuk utunkat a S– jelzésen, Badacsonytomaj felé. A keskeny gyalogösvény többször is keresztezi a hegyre haladó aszfaltozott utat. A kápolnától 600 métert teszünk meg a hegyről ereszkedve, mikor megérzünk Badacsonytomaj első házaihoz. A S– jelzésen maradva először a Nagykör útra, majd az Iskola utcába érkezünk, ez pedig a Római útra vezet bennünket. Itt balra fordulunk, és már meg is érkeztünk túránk kiinduló- és egyben végpontjába, a badacsonytomaji Hősök terére.