funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Bakonyerdő túra (36 km kitérőkkel)

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 36 km
Össz. emelkedő:  480 m
Össz. lejtő: -480 m
Magasság max.: 422 m
Magasság min.: 101 m

Útvonal: Keszthely – Felsőgyenes – Büdöskút – Pad-kő – BalatongyörökVonyarcvashegyGyenesdiásKeszthely

A túra Keszthely vasútállomásról indul, bejárja a Keszthelyi-hegység déli részének legszebb kilátópontjait, hangulatos erdőit, mielőtt Balatongyörökről a Balatoni Bringakörúton Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson át visszavezetne Keszthelyre. Az útvonal végig jól kitáblázott, a Bakonyerdő túra, K3 feliratú táblákat kell követnünk.

A túra nagyrészt erdőben, kis forgalmú utakon vezet, a Balaton-parton pedig kerékpárúton. Az erdei szakaszokon helyenként homokos talaj, az erdőgazdasági utakon kátyúk nehezíti a haladást, érdemes szélesebb kerekű kerékpárral indulni. Nyáron az árnyat adó terebélyes fák, tavasszal a harsány színek, ősszel pedig a fantasztikus színkavalkád miatt érdemes ezt a túrát választani.

bicikli az őszi fák között
Bicikli az őszi fák között Photo: funiQ

Útvonal

A keszthelyi vasútállomásról észak-kelet felé indulunk, a Helikon Parknál a móló felé menő átjárón keresztezzük a vasutat. Balra, a Csík Ferenc sétányon, később a Borbás Vince sétányon megyünk tovább, míg az utolsó hotelt is elhagyjuk. Innen kerékpárút indul, amin pár száz méter után egy kikötő öblét kerüljük meg.

Az öböl után, mielőtt elérnénk a Libás strandot, balra fordulunk, és a vasutat keresztezve a Lóczy Lajos utcán megyünk tovább. A lámpás kereszteződés után hátulról megkerüljük az Alpha Park bevásárlóközpontot, követve a Sömögyei utat, majd az első lehetőségnél balra kanyarodunk és átkelünk a 71-es úton.

Innen jó minőségű, széles földút vezet be a Festetics Imre Állatparkhoz. Balra az út mellett már látható a szürkemarhák karámja, kicsit tovább menve a vaddisznókat lehet megtekinteni. A 2012-ben nyílt állatparkba érdemes bemenni, ha őshonos állatfajokat szeretnénk nézegetni, netán simogatni.

Festetics Imre állatpark Keszthely és Gyenesdiás határában terül el a 4,2 hektáros Festetics Imre állatpark, ahol hazánkban őshonos állatfajokat és különféle vadfajokat láthatunk, köztük szarvasmarhákat, lovakat, szárnyasokat, szarvasokat és vaddisznókat is. A gyerekeket kisállat simogató és játszótér várja.

vaddisznók a Festetics Imre állatparkban
Vaddisznók a Festetics Imre állatparkban Photo: funiQ

Kicsit továbbmenve a széles úton, balra találjuk a 2014-ben nyílt, impozáns kinézetű Természet Háza bemutatóközpontot: az állatparkkal együtt kombinált jegyet is vehetünk, ha mindkét helyre szeretnénk benézni.

Természet Háza Látogatóközpont Gyenesdiás és Keszthely között található a 2014-ben nyílt Természet Háza Látogatóközpont, ahol interaktív látványelemekkel és fotókkal gazdagított kiállítás segít a Keszthelyi-hegység növény- és állatvilágának, történetének, geológiájának megismerésében.

Természet Háza Látogatóközpont
Természet Háza Látogatóközpont Photo: funiQ

A földutat elhagyva balra fordulunk és a Faludi utca mentén húzódó kerékpárúton megyünk tovább Gyenesdiás családi házas övezetében. A kerékpárút a buszfordulónál véget ér, de innen nincs is rá szükség, a Pilikáni utcán kicsi a forgalom. Gyenesdiás utolsó házait elhagyva az út földesre vált, amin pár száz méter után a Pilikán kerékpáros pihenőhöz érkezünk. Innen jobbra fordulva erdészeti úton haladunk tovább, ami sok helyen homokos, süppedős. Ezeket a szakaszokat érdemes óvatosan megközelíteni, esetleg a kerékpárt áttolni rajtuk, mert a kereket megvezetve könnyen balesetet okozhatnak.

Enyhén emelkedő völgyben kapaszkodunk, utunkat erdeifenyők és tölgyek szegélyezik. A Bakonyerdő túra táblákat követjük, bár a név megtévesztő, hiszen a Keszthelyi-hegységben járunk, de a Bakonyerdő Zrt. területén lévő erdészeti műutat ők nyitották meg a kerékpárosok előtt.

Az út hamarosan emelkedni kezd, majd a kaptató végén elérjük a hegységet átszelő Büdöskúti utat. Mivel az útra autóval csak engedéllyel szabad behajtani, így alig van rajta forgalom. Aszfaltburkolata erősen töredezett, helyenként bazaltzúzalékkal megerősített, de kerékpárral jól járható. A zúzottköves szakaszoknál érdemes vigyázni, bár a büdös-kúti tisztásig úgyis nagyrészt emelkedőn megyünk. Az út mellett a tölgyek dominálnak, köztük elszórtan a múlt században betelepített feketefenyők teszik változatossá az erdőt.

Elhaladunk a Kis-Messzelátó-hegy meredek csúcsa alatt; majd egy nagyobb kanyar után a Nagy-Messzelátó-hegy kerékpáros pihenőhely következik. Rövid lejtős szakasz után újra enyhén emelkedik az út; a Vállus településre vezető út elágazásánál újabb pihenőhely, ezúttal a Hármas pihenő vár minket. Innen már nem kell sokat mászni, hogy elérjük a Büdöskúti vadászház tisztását. A réten padok, tűzrakóhely várják a turistát, ideális hely egy hosszabb pihenésre. A névadó forrás vize sajnos elapadt, csak a tisztás legalacsonyabb pontján a fák közé belépve látható pocsolya maradt belőle.

Kicsit továbbhaladva egy nagyobb kereszteződéshez érünk, ahol fedett pihenő (Büdöskúti esőbeálló) is található. Innen két kitérőt is érdemes tenni:

Tipp 1: Erősen balra kanyarodva, a zöld turistajelzést követve jó minőségű, enyhén emelkedő földúton juthatunk a környék egyik érdekességéhez, a Kutyatemetőhöz.

Katonai kutyatemető A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik eldugott látványossága a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós-forrás között fekvő katonai kutyatemető. Egykor a környéken működött egy kis katonai bázis, az itt szolgáló honvédek hű társai és védelmezői voltak az ebek, akiknek fejfái máig fennmaradtak.

12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben
12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben Photo: funiQ
A Z– jelzésen továbbmenve az út egy völgyben ereszkedik, és nemsokára eléri a Szent Miklós-forrást, amelynek finom, frissítő vize kárpótol bennünket a kitérőért. A forrástól kicsit följebb, alig száz méterre fekszenek az egykori vállusszentmiklósi Szent Miklós pálos kolostor romjai. A múlt század elején még láthatóak voltak falmaradványok, mára azonban ezeket teljesen benőtte a növényzet. A romok közt nemrég régészeti feltárás kezdődött, aminek során egy kisebb részen kiirtották az aljnövényzetet, így ha szerencsénk van, már akár a Z– turistaútról is kiszúrhatjuk a kolostor fehérlő köveit.

Szent Miklós kolostor romja A Keszthelyi-hegység erdejében áll az egykori Szent Miklós kolostor, amiről szinte semmit sem tudunk. 2016 nyarán volt egy ásatás, amikor előkerült a kolostor falának egy szakasza, a templom szentélye és egy szerzetes sírja. A romokból azonban szinte semmi sem látható, csak néhány kőhalom.

Tipp 2: A Büdöskúti esőbeállótól a másik irányba kanyarodunk, és a nagyjából 700 méteres úton a Padkűi-kilátóhoz kapaszkodhatunk fel. Az utat egy 1937-ben létrehozott fagyűjtemény szegélyezi, amit Büdöskúti Arborétumként szoktak emlegetni. A Pad-kő alig 40 méterrel marad el a Keszthelyi-hegység legmagasabb csúcsától, a 444 méteres Köves-tetőtől, így a csúcsán, a 2015-ben épült kilátóról csaknem a teljes hegység belátható.

Padkűi-kilátó A Keszthelyi-hegység déli részén, a 408 méter magas Pad-kövén áll a Padkűi kilátó, ahonnan csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-hegység erdővel borított domborulatira és a Balatonra. A kilátó a Vállusról induló, érdekes látnivalókat érintő Medvehagyma tanösvény legdélibb pontja.

látkép a Padkűi-kilátóból
Látkép a Padkűi-kilátóból Photo: funiQ

A rövid kitérők után ismét visszakanyarodunk az elágazáshoz, ahol a műúton megkezdjük az ereszkedést Balatongyörök felé. Az út továbbra is árnyas erdőben halad, az útburkolat hibái miatt azonban a tempóból érdemes visszavenni. Félúton újabb kerékpáros pihenőhöz érünk. Nemsokára a Kígyós-völgy kiszélesedik, az erdőt itt már tisztások szabdalják, majd a település határát elérve kijutunk a hegység déli kapujaként emlegetett turista-csomópontba, a Bélapi-pihenőhöz. A szép, rendezett tisztáson mindent megtalálunk, ami a pihenést szolgálja, kiépített tűzrakóhelytől játszótéren át a faházig. Ha közelebbről is megnéznénk a balatoni panorámát, a pihenőtől rövid turistaúton (S▲) juthatunk fel a Bél Mátyás kilátóhoz. Az út meredek, a kerékpárt érdemes a pihenőhelynél hagyni.

Továbbtekerve fél kilométer múlva érünk be Balatongyörökre. A 71-es út körforgalmán egyenesen megyünk át, és a villákkal, népi építészeti érdekességekkel tarkított Kossuth Lajos utcán érünk le a partra. A vasúti síneken átkelve jobbra fordulunk, innentől utunk a Balatoni Bringakörúton vezet vissza Keszthelyre.

Vonyarcvashegy felé, csendes kis utcán folytatódik az utunk, majd jobb- és balkanyar után a vasút mentén erdős, ligetes, jól járható szakasz következik, amely a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombig tart. Ide egy erős emelkedővel lehet fölkapaszkodni vagy feltolni a bringát. A dombtetőn áll az országban egyedüli halászkápolna, amelyet a legenda szerint a téli Balatonon bajba jutott halászok emeltek megmenekülésük hálájaként. A domb aljában pihenőpadokat találunk.

Szent Mihály-domb Vonyarcvashegy és Balatongyörök között magasodik a 136 méteres egykori sziget, a Szent Mihály-domb, tetején a messziről látszódó, legendák övezte kápolnával. A dombtetőn álló halászkápolna előtt kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és kilátással a Balaton felé.

Szent Mihály-kápolna
Szent Mihály-kápolna Photo: funiQ

Kis forgalmú utcákon, majd a vasút menti kerékpárúton haladunk tovább. Vonyarcvashegyre a vasútállomásnál érünk be, majd elhaladunk a Lidó strand mellett, és egy kis csónakkikötőt megkerülve árnyas sétányon megyünk a Vonyarc Marina újonnan épült vitorláskikötőjéig. Itt a vasúton átkelve balra fordulunk, az azzal párhuzamos kerékpárútra, amit jobbról nádas szegélyez.

Gyenesdiásra beérve újra átkelünk a síneken, majd pár méter után jobbra találjuk a Bringatanya fagyizót, ahol a Balaton egyik legjobb, többszörös díjnyertes kézműves fagyijait kóstolhatjuk - most meg is érdemeljük!

Újabb két kilométer után a Libás strandnál érjük el azt a kereszteződést, ahonnan túránk elágazott a Keszthelyi-hegység felé. Ugyanezen az úton jutunk vissza a túra kiindulópontjára, Keszthely vasútállomására.

Látnivalók

Keszthely A "Balaton fővárosának" is nevezett városban járva nagyjából 50 méterenként találkozunk valamilyen érdekes látnivalóval, egy egyedi múzeummal, egy hatalmas kastéllyal, egy több száz éves épülettel. A város ennek ellenére mégsem túlzsúfolt, vagy hivalkodó, báját éppen az itt áradó nyugalom adja.