funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Szent István király kápolna, Badacsony

A kápolna Badacsonytomaj felett, az egykori felső kolónia területén található, a Badacsony oldalában. A Badacsonyon az 1960-as évek közepén szűnt meg a bányászat, addig ezen a helyen bányászlakások álltak. A lebontott épületek köveiből épült a kápolna.

a badacsonyi Szent István király kápolna
A badacsonyi Szent István király kápolna Photo: funiQ

Udvardi Erzsébet festőművész kezdeményezésére, az önkormányzat és a lakosok támogatásával épült fel a kápolna. A Badacsonytomajon élt Kossuth-díjas művész saját munkája és adománya a kápolna oltárképe is.

Az épület bejárata északra néz, mert így kap megfelelő világítást az üvegfal felől az István királyt ábrázoló nagyméretű oltárkép. A kápolna különlegessége, hogy a három, résszerű ablakából minden év augusztus 20-án, amikor a nap a legmagasabban jár, pont úgy esik a fény, hogy a padlózatba mart Szent István-monogramot világítja meg élesen.

Jankovics Tibor tervező, Ybl-, és Prima-díjas építész célja az volt, hogy az építmény legyen egyszerű, és illeszkedjen a tájba, mintha mindig is itt állt volna.

A bazaltból épült modern stílusú kis kápolnát 2014. augusztus 23-án szentelte fel dr. Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek.