funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Bujdosók lépcsője, Badacsony

Az 1936-ban épített lépcsősor a Badacsony nyugati oldalában köti össze a Kuruc-körút elnevezésű, piros sáv (P–) jelzésű turistautat az Országos Kéktúra kék sáv (K–) útvonalával.

Bujdosók lépcsője
Bujdosók lépcsője Photo: funiQ

A 464 fokból álló, megmunkálatlan bazaltkockából épített lépcsősor mentén számos pihenőállomást találunk, amelyek a kuruc kor kiemelkedő személyiségei után kapták nevüket, mint pl. Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Csáky Krisztina, Lorántffy Zsuzsanna. A lépcsők aljában az egykori Rodostó turistaházat találjuk, a tetején pedig a Czinka Panna-pihenő és egy esőház várja a kifulladt turistákat.

A lépcsősor mentén a növényzet mellett hatalmas bazalttornyok, törmeléklejtők, bazalttörmelékek vonják el a figyelmünket a mászás (vagy ereszkedés) fáradalmaitól.

1935-ben Rákóczi-emlékévet tartottak a kuruc vezér halálának 200. évfordulójára, ekkor épült a Rodostó turistaház és a lépcső is, innen ered tehát a menekülésre kényszerült kurucokról elnevezett pihenőhelyek elnevezése is.

A lépcső tetejétől nem messze található a Tördemici kilátóhely a kék háromszög (K▲) jelzés mentén, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a szomszédos "testvérhegyre", a Szent György-hegyre.