funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén

Ha eltávolodunk egy kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton csillogó víztükre, a partot csipkéző öblök vagy a környező hegyek lenyűgöző panorámája.

Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, azok pontos elhelyezkedéséről, látogatási feltételeiről. A kilátók közül néhány autóval is elérhető, kerékpárral szinte mindegyik, gyalogosan pedig bármelyiket választhatjuk.

távcsővel is megcsodálhatjuk a Balaton-felvidék tanúhegyeit a fonyódi Várhegyi kilátóból

Bökk-hegyi kilátó, Ábrahámhegy Az ábrahámhegyi kilátó azon kevés balatoni kilátók közé tartozik, ami a településen belül található, és nem kell feltétlenül túrázni a panoráma kedvéért. Az autóval is könnyen megközelíthető háromemeletes kilátót 2002-ben adták át a település "közepén" lévő Bökk-hegyen.

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs A vörös homokkőből, reneszánsz stílusban épült kilátót 1935-ben adták át az Alsóörs és Balatonalmádi-Káptalanfüred között magasodó 298 méter magas Csere-hegyen. Ez volt a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója. 2003-ban épült újjá, több turistaút is keresztezi, népszerű a kirándulók körében.

Somlyó-hegyi-kilátó, Alsóörs Alsóörs kisebbik "hegyén", a Somlyó-hegyen 2015-ben adták át a felújított kilátót. A hatszögletű, fából épült kilátóból gyönyörűen látszódik a Balaton keleti medencéje, nyugat felé a Tihanyi-félsziget és a közeli települések, mint Alsóörs, Lovas, Csopak.

Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj A legmagasabb tanúhegy, a Badacsony 437 méter magas csúcsán áll a 18 méter magas kilátótorony, amelynek felső szintjéről rálátunk a Balatonra, valamint a Tapolcai-medence környező hegyeire.

Egry József kilátóhely, Badacsonytomaj A Badacsony déli peremére épített kilátó Egry József, a Balaton festője után kapta nevét. A bazaltból épült kilátópont tetejéről pazar kilátás nyílik a Balatonra, szemben a fonyódi hegyekre, közelebb pedig a Badacsony szoknyáján szétterült szőlőkre.

Folly Arborétum és kilátója A Balaton partjától néhány utcányira, Badacsonyörs fölött találjuk a Dr. Folly Gyula pécsi orvos által a XX. század elején alapított arborétumot. A borászattal is kibővült különleges cédrusok és ciprusok birodalmat azóta is a család gondozza, bővíti, immár a negyedik generáció.

Magaspart, Balatonakarattya

Óvári messzelátó, Balatonalmádi A különleges nevű kilátónak a formája is különleges, a Balaton legszebb kilátói közé tartozik. A századfordulón épült kilátó könnyen megközelíthető: autóval az aljáig elmehetünk, gyalog pedig Almádi központjától, a Városház térről induló Vörös Homokkő tanösvény kék háromszög jelzését kell követnünk.

Balatonboglári Gömbkilátó A szokatlan formájú kilátót a balatonboglári Várdombon kell keresni a kalandpark és a bobpálya mellett.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont különleges, hajó formájú épületében interaktív kiállítás vár ránk, ahol makettek, vetítések, szimulátorok mutatják be a balatoni hajózást. Az épület árbóca pedig kilátóként üzemel, ahonnan Balatonakarattyától egészen Keszthelyig ellátni.

Jókai-kilátó, Balatonfüred A balatonfüredi Tamás-hegyen áll a háromemeletes, fából készült Jókai-kilátó. A tetejéről rálátunk Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre, az itteni balatoni panorámának ez egyedi képet ad. A Lóczy-barlangtól vagy a Tamás-hegyi kereszttől is jelzett turistaút vezet fel a hegycsúcsra.

Tamás-hegyi kereszt, Balatonfüred A balatonfüredi Kilátó utcából érhető el legkönnyebben a kevésbé ismert kilátópont, a Tamás-hegy aljában álló gigantikus kereszt. Egy kis kaptató, néhány méteres lépcső, és már élvezhetjük is a kilátást a Balaton, Balatonfüred és a Tihanyi-félsziget felé.

BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő Az egész évben nyitva tartó szabadidőpark területén két, összesen 1,5 km hosszú bobpályát és egy hintókát találunk. Emellett vannak itt ingyenesen használható területek is, ilyen a 15 méter magas kilátótorony, az erdei játszótér, és a Fitnesz Park.

Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök A balatongyöröki kilátók sorában csak az egyik a 221 méter magas Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó. A három szintes, fából épült kilátóból gyönyörűen belátni az előttünk elterülő Balatont, a Keszthelyi-hegység erdővel borított hullámait és a Tapolcai-medence tanúhegyeit is.

Batsányi-kilátó, Balatongyörök Az egyik legszebb balatoni panoráma a Batsányi-kilátóból látható. Balatongyörök felett, a 448 méteres Pap-hegy csúcsán, a Boncsostetőn áll a 2014-ben újjáépített kilátó. A három szintes fa kilátóból egyedülálló a kilátás a Szigligeti-öböl felé, amely mögött a tanúhegyek sorakoznak méltóságteljesen.

Padkűi kilátó, Balatongyörök A Keszthelyi-hegység déli részén, a 408 méter magas Pad-kövén áll a Padkűi kilátó, ahonnan csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-hegység erdővel borított domborulatira és a Balatonra. A kilátó a Vállusról induló, érdekes látnivalókat érintő Medvehagyma tanösvény legdélibb pontja.

Szépkilátó és Római-forrás, Balatongyörök Balatongyörök északkeleti részén találjuk a Szépkilátót, ahonnan lépcső vezet a néhány perc sétára lévő Római-forráshoz. A Balaton-part egyik legszebb panorámája nyílik meg előttünk a Szépkilátótól: balra tőlünk terülnek el a Tapolcai medence tanúhegyei és a Szigligeti vár, előttünk a Balaton.

Soós-hegyi kilátó, Balatonkenese

Panoráma-kilátó(pont), Balatonvilágos

Csákány-hegyi-kilátó (Endrődi Sándor-kilátó), Csopak

Sipos-hegyi kilátó, Fonyód

Várhegyi kilátó, Fonyód

Berzsenyi-kilátó, Gyenesdiás

Festetics-kilátó, Gyenesdiás A Keszthelyi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyéről, a Nagymezőről rövid kaptatóval érjük el legkönnyebben a Festetics-kilátót. Fantasztikus panoráma nyílik a Keszthelyi-hegység dombjaira, Keszthelyre és a Keszthelyi-öbölre, a közeli kőbányára, de a szomszédos Berzsenyi-kilátó is feltűnik.

Noszlopy Gáspár-kilátó, Hidegkút

Kecskevár kilátó, Lesenceistvánd

Kinizsi-kilátó, Nagyvázsony

Kossuth-kilátó és Vulkán tanösvény, Mencshely Az eredeti kilátót 1962-ben építették Dörgicse és Mencshely között félúton, a mai építmény 2015 várja a látogatókat. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtja. A kilátó melletti tanösvényt járva megismerhetjük a hegy történetét.

Temetődombi-kilátó, Monostorapáti

Hegyestű, Monoszló A Káli-medence keleti kapuja nem más, mint egy sok millió éve itt működött vulkán kürtőjében megszilárdult bazaltláva. Északi fele a kőbányászat miatt eltűnt, így láthatóvá váltak a bazaltorgonák. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhely minden érdekességet bemutat a környék földrajzáról.

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp

Csönge-hegyi kilátó, Salföld Családi programnak, mini-kirándulásnak is tökéletes helyszín a Csönge-hegyi kilátó, még a legkisebbeknek sem jelenthet akadályt a feljutás. Salföldtől pár száz méterre, egy dombtetőn áll a 2015-ben átadott kilátó, ahonnan belátjuk a Káli-medencét is.

Víztorony, Siófok A Siófok jelképévé vált, több mint 40 méter magas, 1912-ben épült Víztoronyba panorámalifttel juthatunk fel. A három szintes egykori tartályban teljesen körbejárható kilátó, 95%-os oxigén fogyasztására is lehetőséget kínáló bár és egy 360°-ban körbeforgó élményszint várja a látogatókat egész évben.

Szent László-kilátó, Somogyvár

Sümegi vár

Eötvös Károly-kilátó, Szentbékkálla

Dr. Majer Antal kilátó, Szentgál

Óvári kilátó, Szigliget

Szigligeti vár A ma látható vár elődjét a tatárjárás után a pannonhalmi apátság építtette a XIII. században. A török időkben azzal vált híressé, hogy sosem került a törökök kezére. 1697-ben villámcsapás miatt leégett. Ma az ország egyik legvonzóbb látnivalója, csodálatos panorámával a Balatonra és a tanúhegyekre.

Alman-tető kilátó, Szólád Somogy megye legmagasabb pontjának, az Alman-tetőnek közelében áll az aprócska kilátó. Szép időben a kb. 7 méteres kilátóból szemlélődve, vagy az alatta lévő padon ülve belátjuk a Szóládot, a környező dombokat és a fél Balatont, az északi part városaival és magaslataival egyetemben.

Tihanyi Őrtorony kilátó 2016 őszén adták át a Tihanyi-félsziget egyetlen épített kilátóját, az egykori római őrtornyokat idéző, impozáns, három emeletes Őrtorony kilátót. A 16,5 méter magas, fából és helyi terméskőből épült kilátóból gyönyörű körpanoráma tárul elénk.

Láz-tetői kilátó, Vállus 2014 májusában készült el a Láz-hegyen álló kilátó és a hozzá kapcsolódó Medvehagyma-tanösvény. A 16 méter magas, faszerkezetes kilátóból csodás panoráma tárul a látogató szeme elé: láthatjuk a Rezi vár romját, a Zalaszántói sztúpát, a Tátikát, a Keszthelyi-hegységet és a Balaton egy kis darabkáját.

Csatár-hegyi kilátó, Veszprém Veszprémtől nyugatra fekszik a 375 méter magas Csatár-hegy, amelynek csúcsán a kilátó áll. A ma látható 3 szintes, közel 12 méteres kilátó kilátószintje nagyjából 9 méter magasságban van, innen rálátni Veszprémre, a környező erdőkre, Márkóra, a Séd-völgyre és Nagyvázsonyra is.

Gizella királyné kilátó, Veszprém Az alapoktól újjáépített, horganyzott acélból készült Gizella királyné kilátó 22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna össztömegű. A hetedik, egyben legmagasabb kilátószintje 17,5 méter magasan van, innen egyedülálló körpanoráma nyílik, belátható az egész város és a környék.

Jutas vitéz-kilátó, Veszprém A 6,15 méter magas kilátó különlegessége, hogy alaprajza a Fibonacci-számsort, más néven az "isteni arányt" ábrázolja. A kilátóból szép kilátás nyílik az Aranyos-völgyre, a mögötte elterülő városra és a Várra, valamint a Bakony vonulataira.

Gulya-dombi kis kilátó, Veszprém Veszprémtől nyugatra magasodik a Gulya-domb, aminek északi oldalán a faszerkezetű kis kilátót találjuk. Az egyszintes, fa építményre kisgyerekkel is felmászhatunk, ugyanis csak egy lépcsősort kell legyűrni a kilátószintig, ahonnan jól látható Veszprém belvárosa, színes háztetői és a híres Viadukt.

Tűztorony, Veszprém

Kitaibel Pál-kilátó, Vonyarcvashegy A Vas-hegy 225 méter magas pontján áll a híres botanikus, Kitaibel Pál nevét viselő kilátó. A 2002-ben átadott, három szintes fa építményről belátjuk a hullámos felszínű Keszthelyi-hegység rendkívül fajgazdag lomberdeit, a Balaton nyugati medencéjét és a vonyarcvashegyi szőlőhegyeket.

Szent Mihály-domb és kápolna, Vonyarcvashegy Vonyarcvashegy és Balatongyörök között magasodik a 136 méteres egykori sziget, a Szent Mihály-domb, tetején a messziről látszódó, legendák övezte kápolnával. A dombtetőn álló halászkápolna előtt kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és kilátással a Balaton felé.

Kilátó, Zalakaros

Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút A csendes kis zalai falu határában, Zalaköveskút egyik legmagasabb pontján áll a kilátó, amelynek legfelső szintjéről páratlan szépségű panoráma tárul a látogató szeme elé: előttünk terül el Zala-dombság, a környék összes települése, ellátni egészen Zalaszentgrótig, Hévízig és Keszthelyig is.

Kőhegyi-kilátó, Zamárdi