funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

A vörös homokkőből, reneszánsz stílusban épült kilátót 1935-ben adták át az Alsóörs és Balatonalmádi-Káptalanfüred között magasodó 298 méter magas Csere-hegyen. Ez volt a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója.

az alsóörsi Csere-hegyi kilátó
Az alsóörsi Csere-hegyi kilátó Photo: funiQ

Átadásakor Horthy Miklós nevét viselte, majd az '50-es években Szabadságra cserélték a nevét. Az évtizedek során sokat romlott a kilátó állapota, míg végül 1998-ban be kell zárni életveszélyessége miatt.

Az ezredfordulón az alsóörsi civilek az önkormányzat segítségével felújíttatták a kilátót, eredeti állapotában, kivéve, hogy a tornyot egy faépítménnyel megmagasították az időközben megnőtt fák magasságához igazítva.

A torony sarkain a Balatont közrefogó vármegyék (Veszprém, Fejér, Somogy, Zala) címereit láthatjuk.

A kilátóhoz vezető utat is felújították, az épületet közművesítették és a kilátó körüli kis tisztásra épült egy gondnokház is.

gondnokház az alsóörsi Csere-hegyi kilátó mellett
Gondnokház az alsóörsi Csere-hegyi kilátó mellett Photo: funiQ

A felújításkor kapta mai nevét is, a Csere-hegyi kilátót. Tetejéről csodás a panoráma a Balaton keleti medencéjére, a környező dombokra, településekre, a Balatonra a Tihanyi-félszigettel, de jó időben Veszprémig és a Bakonyig is ellátni. 2015 óta a szomszédos Somlyó-hegyi kilátót is szemügyre vehetjük innen.

balatoni panoráma Balatonalmádi felé az alsóörsi Csere-hegyi kilátóból
Balatoni panoráma Balatonalmádi felé az alsóörsi Csere-hegyi kilátóból Photo: funiQ

Gyalogosan több irányból is megközelíthető. Alsóörsről az Endrődi Sándor utca vezet ki, onnan pedig a kék sáv jelzést kell követni egészen a kilátóig. Balatonalmádi Káptalanfüred városrészéből a Köcsi-tó mellől a sárga sáv vagy a sárga kereszt jelzés is elvisz a kilátóig, de Almádi központjából a kék jelzést keressük.

Autóval a legegyszerűbben a Balatonalmádi–Felsőörs közötti Almádi úton nagyjából félúton találjuk a Kilátó utcát, ahol az autót letéve a Balatoni Kék kék sáv jelzésén felsétálhatunk a kilátóhoz.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.