funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Óvári messzelátó, Balatonalmádi

A különleges nevű kilátónak a formája is különleges, a Balaton legszebb kilátói közé tartozik. A századfordulón épült kilátó nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett Balatonalmádiért, többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért.

Óvári messzelátó
Óvári messzelátó Photo: funiQ

A II. világháború után újjá kellett építeni a teljes kilátót, egy időben új nevet is kapott: Wesselényi-kilátó. 1991-ben, 2004-ben és 2016-ban is történtek felújítások a régi fotók alapján, de némileg egyszerűbb szerkezettel.

A vöröskő talpazaton álló, zöldre festett gerendavázas, cseréptetős építményből káprázatos a kilátás. A fűzfői öbölre talán innen a legszebb a kilátás, de különlegesség, hogy rálátunk Almádi Vörösberény városrészére a jellegzetes templomtornyaival is.

A kilátó könnyen megközelíthető: egyrészt autóval egészen az aljáig elmehetünk, de ha gyalogtúrát tervezünk, Balatonalmádi központjától, a Városház térről indul a Vörös Homokkő tanösvény kék háromszög jelzése.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.