funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Jókai-kilátó, Balatonfüred

A balatonfüredi Tamás-hegyen áll a háromemeletes, fából készült Jókai-kilátó. A tetejéről rálátunk Balatonfüredre és a teljes Tihanyi-félszigetre, az itteni balatoni panorámának ez kétségkívül egyedi képet ad.

kilátás a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre
a balatonfüredi Jókai-kilátóból
Kilátás a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre a balatonfüredi Jókai-kilátóból Photo: funiQ

A Lóczy-barlangtól vagy a Tamás-hegyi kereszttől is indulhatunk, mindkét irányból jelzett turistaút vezet fel a hegycsúcsra. Akárhonnan is megyünk, azért arra számítsunk, hogy meredek lesz az emelkedő, a barlangtól vezető zöld háromszög jelzésen ráadásul apró kavicsos, ami igencsak csúszós tud lenni.

kilátás Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre a Tamás-hegy aljában lévő kereszttől
Kilátás Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre a Tamás-hegy aljában lévő kereszttől Photo: funiQ

A Kilátó utcából elérhető Tamás-hegyi kereszttől indulva máris egy másik nagyszerű kilátópontról indulunk, a Balatoni Kéktúra kék sáv jelzésén, ami egyben az Aranyember tanösvény is.

Aranyember tanösvény egyik állomása a balatonfüredi Tamás-hegyen
Aranyember tanösvény egyik állomása a balatonfüredi Tamás-hegyen Photo: funiQ

A 600 méter hosszú tanösvényen Jókai Mór Az arany ember című regényének szereplőiről elnevezett hat hangulatos pihenőhelyen még sokáig csodálhatjuk a páratlan panorámát. Felfelé haladva a hegyre választhatunk, hogy Noémi, Tíméa, Athalie vagy Tímár Mihály padjánál pihenünk meg. Olvassuk el a tájékoztató táblákat is, amelyek a természetvédelmi terület védett ritkaságairól, a környék növény- és állatvilágáról tájékoztatnak.

Mire az utolsó állomást is "kiolvassuk", felérünk a kilátóhoz, és nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a kilátásban.

a balatonfüredi Jókai-kilátó a Tamás-hegyen
A balatonfüredi Jókai-kilátó a Tamás-hegyen Photo: funiQ

Túraajánlatok

Balatonfüredi séta Az útvonal sétának itt-ott kicsit meredek, de városi túrának bátran nevezhetjük. Egy biztos: mindenképp érdemes végigmenni, mert a Jókai-kilátóról a Balaton talán legszebb arcát láthatjuk. A 7 km-es túra során felfedezzük a Lóczy-barlangot, felmászunk a kilátóhoz, majd a part felé vesszük az irányt.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.