funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Csönge-hegyi kilátó, Salföld

A Csönge-hegyi kilátó kevésbé ismert a Balaton-környéki kilátók közül, pedig a Káli-medence egyik gyöngyszeme, Salföld fölött található, és a látvány is bőven megér egy látogatást.

a salföldi Csönge-hegyi kilátó
A salföldi Csönge-hegyi kilátó Photo: funiQ

Persze ne számítsunk nagy magasságokra, a hegy lankás részén, Salföld utcáihoz nagyon közel áll a 2015-ben átadott, háromszintes kilátó.

kilátás Salföldre Csönge-hegyi kilátóból
Kilátás Salföldre Csönge-hegyi kilátóból Photo: funiQ

A major bejárata előtti térről vagy a Rákóczi utca déli végéből a tanösvény T jelzését követve, néhány száz métert sétálva már el is érjük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által építtetett fatornyot, ahonnan rálátunk a falura és a Káli-medencére is a Hegyestű jellegzetes sziluettjéig bezárólag. Délre fordulva kibukkan a Balaton is a hegyek mögül, de pont annyira távol tőlünk, hogy ne zavarja semmi a dimbes-dombos táj nyugalmát.

Családi programnak, mini-kirándulásnak is tökéletes helyszín, még a legkisebbeknek sem jelenthet akadályt a feljutás.

Salföldön a major és a pálos kolostorrom felfedezésével remek egész napos programot lehet szervezni a kilátóval együtt.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.