funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Láz-tetői kilátó, Vállus

2014 májusában készült el a 380 méter magas, vállusi Láz-hegyen álló kilátó és a hozzá kapcsolódó Medvehagyma-tanösvény.

A 16 méter magas, faszerkezetes kilátóból csodás panoráma tárul a látogató szeme elé: északi irányban láthatjuk a Rezi vár romját, a Zalaszántói sztúpát, a Tátikát, míg dél felé fordulva a Keszthelyi-hegység és a Balaton egy kis darabkája vonja magára a figyelmünket. A kilátószinten egy információs tábla segít eligazodnunk a panorámán, ennek segítségével könnyedén beazonosíthatjuk a környező hegyeket és nevezetességeket.

A Vállus központjából induló, 15 állomásból álló Medvehagyma tanösvény 2. állomása a Láz-tetői kilátó. A tanösvényen járók ellátogatnak a Vadlán-lik barlanghoz, a Szent Miklós-forráshoz és az egykori pálos kolostor romjaihoz, mielőtt elérkeznének a Büdöskúti-pihenőhöz. A nyomvonal innen egy kisebb kört ír le, amelyet követve ellátogathatunk a Katonai kutyatemetőhöz.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.