funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Gulya-dombi kis kilátó, Veszprém

Veszprémtől nyugatra magasodik a Gulya-domb, aminek északi oldalán a faszerkezetű kis kilátót találjuk. A domb tetején 2015-ig a Gulya-dombi kilátó állt, amelynek „kistestvére” a domb alsó részén lévő kis kilátó. A két kilátó stílusa egyforma volt, a kis kilátó épp úgy nézett ki, mint a nagy kilátó legfelső szintje és csúcsa. Ma a felső kilátó helyén láthatjuk a Gizella királyné kilátót.

A kis kilátó egyszintes, fa építmény, ahová kisgyerekkel is felmászhatunk, ugyanis csak egy lépcsősort kell legyűrni a kilátószintig, ahonnan jól látható Veszprém belvárosa, színes háztetői és a híres Viadukt.

A kis kilátó mellett ér véget a 2013-ban létrehozott 111 méter hosszú, 188 terméskő lépcsőfokból álló Rovaniemi lépcső, amely a Séd-völgyet köti össze a Gulya-dombbal.

A kis kilátónak is otthont adó Gulya-dombi Parkerdő 77 hektáros erdőterületén számos program vár ránk: tanösvények, sportpályák, játszóterek, futó-, szánkó-, lovagló-, kerékpáros-, torna-, kutyafuttató pályák várják a pihenni, sportolni vágyó közönséget a kilátók mellett. Ráadásul a Gulya-dombi parkerdő alatt, a Fejes-völgyben 100 hektáron kapott helyet immár közel fél évszázada a Kittenberger Kálmán Növény- és Állatkert, ami az egyik legszebb fekvésű és az első vidéken nyitott állatkertje hazánknak.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.