funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Várdombi kerekezés Obornak erdei pihenőhelyről

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 8,5 km
Össz. emelkedő:  160 m
Össz. lejtő: -160 m
Magasság max.: 334 m
Magasság min.: 194 m

Útvonal: Obornak, Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola – buszmegálló mellett nyugatra a földúton – északra a kék háromszög jelzésen és kiépített erdészeti úton a Várdomb felé – kék háromszög jelzésről kb. 100 méteres betérő Várdomb (volt katonai létesítmény) – visszatérés a kék háromszögre, majd a turistautak találkozásánál a sárga háromszögön tovább, míg el nem érjük a sárga + jelzést – nyugatnak fordulva érjük el az erdészeti utat és a kék háromszög jelzésen térünk vissza Obornakra

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig
  • Esős időszak után a földutak erősen sárosak
  • Parkolási lehetőség az erdei iskola előtti területen – buszforduló mellett.

A kerékpáros túra 1-2 óra alatt teljesíthető, amely változatos élményeket nyújt a család minden tagjának. A túra során a zalai erdők természeti értékeit és elhagyott XX. századi katonai objektumok maradványait ismerhetjük meg. Az útvonal jelentős része kiépített erdészeti út, a várdombtól a sárga háromszög és a sárga kereszt útvonalon közepes minőségű földút.

Vár-hegyről levezető erdei út ősszel
Vár-hegyről levezető erdei út ősszel Photo: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépület az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várja. Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk nyugat felé a földúton. Az első kereszteződésnél jobbra, északnak fordulunk a kék háromszög jelzésen. Innen jó minőségi erdészeti úton kerekezhetünk szinte a Várdombig.

obornaki erdei iskola
Obornaki erdei iskola Photo: Kovács Károly

Utunk igazi erdei útvonalon visz, ahol változatos erdőrészleteket láthatunk. Sokan tudják, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, területének közel 30%-án erdő található. A leggyakrabban előforduló lombhullató fafajok itt a tölgy, a gyertyán és a bükk. Az Obornak közeli területek lombhullató erdői e 3 fafajból tevődnek össze.

Legismertebb a kocsánytalan tölgy. Átlagos magassága 20-40 méter. Koronája karcsú, ágai egyenesek. Levelei hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont nem kocsánnyal csatlakoznak a szárhoz (innen az elnevezés). A bükk egészen más jellegű növény a tölgy mellett. 40 m magasra is megnövő, egyenes, hengeres törzsű fa. Koronája magas, boltozatos. Zárt állományokban a törzse csak magasan ágazik el, a magányos példányoké jóval lejjebb – ezek koronája félgömb alakúvá fejlődik. A kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A levelek gyakran csak tavasszal hullanak le. Lombja ősszel aranysárgára színeződik. (A bükkerdők leveleik miatt aranylanak télen is.) A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó növény. Viszonylag kistermetű fák. Váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak. Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak. A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacslevelek borítják.

A Zalai-dombságon belül elhelyezkedő Letenyei-dombság legmagasabb pontja a Várdomb (338 m). A domb tetején a XX. század második felében épült katonai létesítmény (volt lokátorállomás) betonépítményeit találjuk. A kék háromszög jelzésről letérve nézzünk be a volt betontározók közé, kapaszkodjunk fel a domb tetejére.

A turistautakhoz visszatérve a sárga háromszög jelzésen folytassuk tovább az utunkat. K-ről megkerüljük a Várdombot, majd a sárga + jelzésen jobbra fordulva a kék háromszöggel jelzett erdészeti útra érünk.

sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén
Sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén Photo: Kovács Károly

Zala megyét a fenyőfákkal kapcsolatban karácsony környékén szokták emlegetni, mivel a megye déli részén folyik hazánk legnagyobb karácsonyfatermesztése. Az erdészet 1987-ben egzóta telepítési kísérletet kezdett Obornakon 21 hektáron, melynek során többféle tűlevelű fafajt, például vörösfenyőt, tuját, duglaszt, lucot ültettek. Kerékpártúránkon csak rálátunk a fenyőfa ültetvényre, a fenyves területére csak gyalogosan lehet betérni.

kerítés védi az obornaki egzótást (fenyőerdőt)
Kerítés védi az obornaki egzótást (fenyőerdőt) Photo: Kovács Károly

Az egzotás fenyves kerítését hosszan mogyoróbokrok kísérik. Utunk a mogyorósoron vezet vissza a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskoláig.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei