funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

„Szőlőhegyi ízelítő” kerékpáros túra Zsigárdi Erdei laktól

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 11 km
Össz. emelkedő:  200 m
Össz. lejtő: -200 m
Magasság max.: 265 m
Magasság min.: 159 m

Útvonal: A Zsigárdi Erdei lak – kék jelzésen nyugatra, majd északra Hosszúvölgy irányába – Hosszúvölgyön aszfaltos úton DNy-i irányba Homokkomárom felé – kék jelzésen végig a falun a kegytemplomig – Kegytemplomtól vissza 1,1 km-t a kék jelzésen – Balra fordulás É-i irányba Felső-Csinga – Csinga-hegy fafaragók házáig és vissza – Felső-Csinga – Erdei lak a már ismert úton

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig.

Az 1-1,5 órás kerékpáros túra szervezhető kerekezésben gyakorlattal rendelkező családoknak és baráti társaságoknak egyaránt. Sík területről indulva jutunk el a magas dombvégre épített kegytemplomig. A kerékpározás során érintjük Homokkomárom híres szőlőterületének egy részét. A felső-csingai pincesor fafaragásaival hívja fel a látogatók figyelmét.

új pincék a Felső-Csinga-hegyen (homokkomáromi szőlőhegy)
Új pincék a Felső-Csinga-hegyen (homokkomáromi szőlőhegy) Photo: Kovács Károly

Útvonal

A Zsigárdi Erdei Lak a csendes erdő mélyén megbúvó ház. 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló épületet a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel. Két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Különlegességei közé tartozik a mellette elhaladó Kéktúra útvonal, illetve a közvetlen közelében található Erzsébet királyné-emlékhely és a Zrínyi-hárs. Az erdei lak udvarán, illetve az épület mellet jól felszerelt pihenőhely található.

A házzal szemben az öreg fák alatt egy emlékkő fehérlik: „Erzsébet királyné, 1898” a felirata. Ma már nem tudni, hogy ki állította, de máig őrzi a tragikus körülmények között elhunyt, magyarok által oly szeretett királyné emlékét. (A kő mögött vén hársfa áll.)

Az erdei laktól induljunk el nyugati irányba a kék jelzés mentén, majd az első kereszteződésnél forduljunk jobbra, északnak, követve a turistajelet. Karbantartott földúton érkezünk meg Hosszúvölgyre. Az aszfaltos utat elérve, annak nyomvonalát követve DNy-i irányba, balra fordulunk és 300-400 m séta után elérjük Homokkomáromot.

A kék jelzést követve elérjük Homokkomáromot. A faluból a templomba vezető meredek út mentén a „Csingahegyi Napok” során készült faszobrok sorakoznak. A magyar királyokat ábrázoló alkotások helyi és környékbeli fafaragók munkái.

faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén
Faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén Photo: Kovács Károly

A dombtető déli nyúlványán áll a Kisboldogasszony-templom, amely napjainkban a Dunántúl egyik legjelentősebb zarándokközpontja. A mai templomot 1722-ben kezdték el építeni. Az építkezés befejezése és a templom teljes felszerelése gróf Batthyány Lajos, az akkori kegyúr nevéhez kötődik. Az ő kérésére 1751-ben XIV. Benedek pápa Szent Félix vértanú gyermek ereklyéit adományozta a homokkomáromi templomnak. Ma a főoltáron, a kegykép alatt látható Szent Félix ereklyéje. A templommal szemben lévő kolostort 1772-1778 között építették a zarándokok szolgálatát ellátó atyák részére. Később (1911-től) ez plébániaépület volt, ma pedig a Nyolc Boldogság Közösség használatában áll. A kolostorban kegytárgybolt működik. A templomban minden hónap 13-án van a kegytemplom engesztelőnapja, amelyre számos zarándok érkezik.

A kegytemplomtól aszfaltos úton térjünk vissza a településre, és mielőtt kiérnék, a „Felső-Csinga” feliratú fatáblánál forduljunk É-nak balra. A Homokkomáromi Hegyközség 1998-ban alakult 240 hektárral rendelkező területtel. A szőlőhegy több részre tagolódik, és több mint 400 termelő gazdálkodik. A szőlőhegyen már hagyománnyá vált a nyaranta megrendezésre kerülő Csingahegyi Napok, melyet a Csingahegyi Művészműhely Egyesület szervez. A rendezvényre fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők és más művészek gyűlnek össze, hogy a rengeteg látogató előtt közösen készítsék el az alkotásaikat. A kisparcellák mentén elhelyezkedő pincesor mellett egyedi faalkotásokban gyönyörködhetünk.

A fafaragók házánál forduljunk meg, és térjünk vissza az aszfaltos bekötő útra. A már ismert útvonalon érünk vissza a Zsigárdi Erdei Lakhoz.

Vissza a pihenőhelyhez

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei