funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

„Toronytáj” kerékpártúra

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 32 km
Össz. emelkedő:  350 m
Össz. lejtő: -350 m
Magasság max.: 308 m
Magasság min.: 141 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely (gyalogos megközelítés – K+ túraútvonalon a völgy bejáratáig gyalog) – onnan kerékpárral aszfaltos útig – Kék sáv és zöld sáv jelzésen 600 métert, amikor letérünk a zöld jelzésre jobbra (DK-i irány) földútra – Innen a zöld jelzést követve érünk be Nagybakónakra – A falu központjában (Tanács körút) keletre fordulunk (jobbra) és az András utcán megtéve 100 métert délnek fordulunk (Fő utca). – Dél felé folytatjuk utunkat az aszfaltos közúton – Egészen a régi 7-es útig kerekezünk (Kb. 6 km) – Nyugatnak fordulunk – 4,6 km teszünk meg ezen az úton a nagykanizsai ipari park feltáró útjáig – Ott északnyugatra fordulunk és követjük az utat. – Az út a nagykanizsai Inkey-kápolnánál éri el a Kanizsa városközpontja és Palin között haladó kerékpárutat. – Északnak fordulva haladunk a kerékpárúton, majd, ahol véget ér, az aszfaltos közúton. Pacsa irányába fordulunk le Korpavárnál Újudvar felé északi irányba. – A faluba beérve az első jobb oldali keresztutcán északkeleti irányba fordulunk. – Faluközpont – TV-torony felé vezető jelzés (zöld +) a Dózsa György utcában, visszatérés a TV-torony közelébe.

Túra típusa: kerékpáros
Túra hossza: 27,4 km
Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig (esős időben, illetve eső után 3-4 napig nehezen járható az Újudvar-Nagybakónaki szakasz)
Parkolási lehetőség a TV-torony környezetében

A közel 3 órás kerékpártúra szervezhető kerekezésben jártas családi, baráti társaságoknak. A Tukora-tető és Nagybakónak között az útvonal földúton halad, onnan viszont végig aszfaltos úton kerékpározunk. A kirándulás alatt a TV-toronytól délre eső területeket járunk be.

a Tukora-tetőn lévő TV-torony Nagybakónak felől
A Tukora-tetőn lévő TV-torony Nagybakónak felől Photo: Kovács Károly

Útvonal

A Csibiti-völgyben található tó a környező források által táplált mesterséges víztározó, melyet egy völgyzáró gát segítségével alakítottak ki. A tó partján pihenőhely és tiszta vizű forrás várja a kirándulókat. A tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás. Vize nyári napokon is kellemesen hűsítő. A Csibiti-völgy a gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában (örökzöld). A völgyből gyalogosan kapaszkodjunk fel a Tukora-tetőre, innen a kék és zöld jelzésen induljunk kerékpárral délnek.

Csibiti-tó
Csibiti-tó Photo: Kovács Károly

Az aszfaltos útra érve haladjunk el a TV-torony mellett. Kis kitérővel a torony felé szép időben az egész Principális völgyét belátjuk. Az 1972-ben épült torony a Principális völgyének meghatározó látképi eleme, hiszen 308 méter magasságon áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter. A TV-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk: a dimbes-dombos zalai táj. A zöld jelzés letér jobbra (DK-i irány) egy földútra, ezen haladva érjük el Nagybakónakot.

TV-torony a Tukora-tetőn
TV-torony a Tukora-tetőn Photo: Kovács Károly

Az Újudvartól keletre elhelyezkedő zsáktelepülés a dél-zalai bakancsos kirándulók kedvelt találkozási helye. Az Eszperantó-forrásoknál (kék jelzés mentén) kiépített pihenőhely várja a látogatókat. Innen könnyen megközelíthető a vadregényes Kőszikla-szurdok. A község közigazgatási területén van egy pontja határának, amelynél 7 község határa találkozik. Nagybakónak, Újudvar, Gelsesziget, Gelse, Orosztony, Kerecseny, Zalaújlak. Ezért ezt a területet "Héthatárnak" nevezik. A legenda szerint a falu nevének eredete Könyves Kálmán uralkodásához fűződik. A király Bakó nevű molnárnak adományozta a területet a neki tett szolgálataiért, amikor Dalmácia felé tartott.

nagybakónaki Szent István király-templom
Nagybakónaki Szent István király-templom Photo: Kovács Károly

A településről aszfaltos úton déli irányban haladunk tovább. A régi 7-es főutat elérve nyugatnak fordulunk, elhaladunk Nagyrécse mellett, és beérünk Nagykanizsa ipari parkjához.

Az ipari park feltáróútján nyugati irányba folytatjuk a túrát. Kb. 1,5 km után az Inkey-kápolnánál érjük el a Nagykanizsa–Palin között vezető utat, amely mellett kerékpárút is halad. A kápolna 1768-ban épült, négykaréjos alaprajzú centrális barokk műemlék épület. Inkey Boldizsár, családjának talán legjelentősebb birtokszerzője emeltette. A kupolaboltozatos kápolna tetején kicsiny, nyolcszögletű torony, falát lapos pilaszterek tagolják. Kerítőfala kovácsolt vaskapujának pilléreit kőszobrokkal díszítették.

Inkey-kápolna Nagykanizsán
Inkey-kápolna Nagykanizsán Photo: Kovács Károly

Itt északnak fordulunk, és a kerékpárúton, majd közúton haladunk tovább. A pacsai elágazásnál térünk le jobbra. Hamarosan elérjük Újudvart.

Újudvarra beérve a „Kék cápa” kocsma mellett forduljunk DNy-i irányba. Kerekezzünk fel a település központjába. Itt áll a XX. sz. első felében épült Havas Boldogasszony-templom. 2015-ös felújítása során a mellékoltár bontásakor egy márványlappal lezárt kazettát találtak, amiben két csontszilánk volt kis papírba becsomagolva. A papíron lévő írásból derült ki, hogy Szent Viktor és Szent Orbán vértanú pápák csontereklyéit őrizte a kazetta, melyet a felszentelésekor helyzetek el az oltárban. Az akkori templomban ez volt a főoltár. Az ereklyecsontokat díszes tartóban a régi oltáron szemlélhetik meg a látogatók.

Havas Boldogasszony-templom Újudvaron
Havas Boldogasszony-templom Újudvaron Photo: Kovács Károly

Utunkat a faluközpont felé (útjelző táblán TV-torony irányába) a zöld kereszten folytassuk tovább. A falu végén kisebb horgásztavat találunk, mely mellett kiépített pihenő is van. Térjünk vissza a TV-toronyhoz, illetve a Csibiti-tó pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei