funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Erdei barangolás két keréken Obornaktól Oltárcig

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 25 km
Össz. emelkedő:  500 m
Össz. lejtő: -500 m
Magasság max.: 313 m
Magasság min.: 188 m

Útvonal: Az erdei iskola pihenőjétől indulunk a kék háromszögön végig az aszfaltos úton maradva Eszteregnye felé – amikor találkozik az út a sárga sávval, letérünk és azt követjük egy darabig az észak felé induló szakaszán – sárga sáv elhagyása – az úton sok kanyar lesz de az út kiváló és könnyen követhető – az első nagyobb elágazásnál az utat követve északra indulunk – Márki erdő mentén kiérünk Egervölgybe – erdei vasút és vadászház Oltárcon (sárga kereszt) – itt délnek fordulunk és amikor a faluban elhagyjuk a buszmegállót, délkelet irányában ráfordulunk a földútra – átkelünk a kisvasút vonalán és az utat követve északnak fordulunk – visszatérünk az elágazáshoz – innen azonos úton haladunk vissza az obornaki pihenőig

  • Túra típusa: kerékpáros
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig
  • Parkolási lehetőség az erdei iskola előtti területen – buszforduló mellett
  • Esős időszak után az Oltárcról kivezető erdei földút erősen sáros, túrakerékpár javasolt
  • Az útvonal erdészeti fakitermelés ideje alatt korlátozottan látogatható!

A kerékpáros túra Obornak és Oltárc között a Márki-erdő jelentős részét bejárja, ízelítőt adva a környék szépségeiből.

A kerékpáros túra 3 óra alatt teljesíthető, de gyakorlott erdei kerekesnek kell lenni, mert az út sok emelkedőt és rengeteg kanyart tartalmaz. A túra során a zalai erdők természeti értékeivel ismerkedünk, és az erdei vasút kevésbé ismert szakaszát járjuk be. Ne rohanjunk, egy-egy szép, különleges formájú fánál álljunk meg, és ne feledjük, védett területen járunk. Az útvonal jelentős része erdészeti út vagy jól karbantartott földút.

a Márki vadászház
A Márki vadászház Photo: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják. Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk dél felé az aszfaltos közúton egészen a falu után található sárga jelzésig. Itt forduljunk jobbra, és a sárga jelzést követve (figyelem, az út elején erdészeti sorompó van) haladjunk a murvás borítású erdészeti úton.

A sárga jelzés tovább tart északnak, de ne kövessük, hanem az erdészeti út kanyarulatai mentén kapaszkodjunk kerékpárunkkal a dombvonulatok közé. Az elénk terülő táj jelentős része a Márki-erdő.

Sokan tudják, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, területének közel 30%-án erdő található. A leggyakrabban előforduló lombhullató fafajok itt a tölgy, a gyertyán és a bükk.

Az Oltárc közelében lévő területek lombhullató erdői is nagyrészt e 3 fafajból tevődnek össze. Legismertebb a kocsánytalan tölgy. Átlagos magassága 20-40 méter. Koronája karcsú, ágai egyenesek. Levelei hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont nem kocsánnyal csatlakoznak a szárhoz (innen az elnevezés). De találunk a kocsányos tölgyekre is szép példát az út mentén (Márki vadászház mellett 200 éves példány áll).

A bükk egészen más jellegű növény. 40 m magasra is megnövő, egyenes, hengeres törzsű fa. Koronája magas, boltozatos. Zárt állományokban a törzse csak magasan ágazik el, a magányos példányoké jóval lejjebb – ezek koronája félgömb alakúvá fejlődik. A kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A levelek gyakran csak tavasszal hullanak le. Lombja ősszel aranysárgára színeződik. (A bükkerdők leveleik miatt aranylanak télen is.)

A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó növény. Viszonylag kistermetű fák. Váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak. Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak. A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacslevelek borítják.

Többször van elágazás az út mentén, de mindig észak felé tartó, jó minőségű utat válasszuk.

Lakott település közelségére utal, hogy az út mellett keskeny nyomtávú sínpár jelenik meg. Látszik rajta, hogy rég nem használták. Hogyan kerül ide vasút? Ezt a területet átszeli a Törösznek–Bánokszentgyörgy–Oltárc kisvasút, amit 1922-ben adtak át. A 760 mm-es nyomtávolságú vonal az egykori Esterházy erdőterületeket kötötte össze a csömödéri fűrészüzemmel. A falun kívül a Márki-rét szélén vadászház áll. Itt a török hódoltság előtt még egy teljes falu élte életét. A vadászháztól délnek fordulunk és a sárga kereszt vagy négyzet jelzésen érjük el Oltárcot, a Letenyei-dombság kicsiny zsákfaluját. Eredetileg kétutcás falu az Oltárci-vízfolyás – illetve az e mentén haladó erdei kisvasút – két oldalán.

A község melletti bükkösökben bővelkedő táj a Natura 2000 ökológiai hálózathoz tartozó kiemelt jelentőségű természet megőrzési terület. A falu melletti védett területek gazdag növény és állatvilágot rejtenek. A zalai bükkösökben gazdag tájon olyan ritka növények találhatók, mint a szellőrózsa, erdei ciklámen, szártalan kankalin, zalai bükköny és a lónyelvű csodabogyó. A helyi orchideafélék a madárfészek kosbor, kétlevelű sarkvirág, széleslevelű és pirosló nőszőfű. Fekete gólya, ragadozó madarak leshetők meg.

A településről a Kanizsai-völgy mentén földúton jutunk keleti irányba egy erdészeti rakodótérhez, innen jó minőségű murvás út visz először délnek majd kelet felé. Hamarosan összeér az északra tartó úttal. A már ismert útra kanyarodva dél-keleti irányba térjünk vissza Obornakra.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei