funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Irány Szentendre!

Download track as GPX file for your GPS device.
Teljes táv: 42 km
Össz. emelkedő:  100 m
Össz. lejtő: -100 m
Magasság max.: 112 m
Magasság min.: 97 m

Belvárosból a Duna partjára

Budapesti lakosként nincs is jobb, mint egy szép, derűs hétvégén bringára pattanni, és kitekerni Budapestről - persze érdemes néhol megállni útközben. Az egyik legnépszerűbb irány észak felé vezet, és nem is jogtalanul: a Szentendre felé vezető út a hangulatos Római-parton vezet át, majd továbbtekerhetünk egy nyugodt bringaúton, keresztül egy különleges ártéri erdőn. Elérve célállomásunkat, Szentendre nagyszerű barokk belvárosában tölthetünk el egy szép napot.

kerékpáros a Dunakorzón

Túránk a Margit híd budai hídfőjétől indul, itt vezet a Dunával párhuzamosan az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútvonal. Ez lehetne garancia a minőségre, és bár az elején tényleg kellemes bringaúton haladhatunk, később érdemes lesz odafigyelni, mert néhol az útburkolat, máshol az irányjelző táblák hiányosak – bár ez szerencsére a 2020-as felújítás után sokat javult.

bike path in Óbuda
Bike path in Óbuda Photo: funiQ
 • statue by Varga Imre
  Statue by Varga Imre Photo: funiQ
 • Ancient Roman ruins, the Porta Praetoria in Óbuda
  Ancient Roman ruins, the Porta Praetoria in Óbuda Photo: funiQ
 • a window of the Zichy Palace
  A window of the Zichy Palace Photo: funiQ
 • ancient Roman ruins, the Porta Praetoria at Óbuda
  Ancient Roman ruins, the Porta Praetoria at Óbuda Photo: funiQ
 • Ancient Roman ruins in Óbuda
  Ancient Roman ruins in Óbuda Photo: funiQ
 • bike path in Óbuda
  Bike path in Óbuda Photo: funiQ
 • biker decoration
  Biker decoration Photo: funiQ
 • Új Sipos Halászkert restaurant on the Main Square
  Új Sipos Halászkert restaurant on the Main Square Photo: funiQ

Némi tekerés után elérjük Óbudát. Bár a bringaút a parton vezet minket, kíváncsiaknak és ráérőseknek megéri római kori emlékek után vadászni a környéken, például a Nagyszombat utcánál befordulva máris az aquincumi katonai amfiteátrumnál találjuk magunkat. Ha még sosem jártunk az ókori falak közt, ez jó alkalom, hogy közelről is átérezzük a római Colosseumnál is nagyobb, I. századból való aréna méreteit. Ha nem itt kelünk át a túloldalra, fontos tudni, hogy a Tímár utcai felüljárón, ahol az EuroVelo útvonala is halad, csak a biciklit tolva szabad átkelni!

A Szentlélek térnél többfelé is vezet kerékpárút, de mi a Fő tér felé vesszük az irányt egy rövid macskaköves úton, és elhaladunk Varga Imre szoborcsoportja, a Várakozók előtt. A macskakő tényleg nem kellemes a biciklin ülve, de a hangulatos tér miatt ez a rövidke szakasz kibírható. Az óbudai gázgyár és a Graphisoft Park mellett eltekerve újra a Duna mentén haladhatunk, majd elérjük a Római-partot.

bike path at Békásmegyer
Bike path at Békásmegyer Photo: funiQ
 • restaurants in Római-part
  Restaurants in Római-part Photo: funiQ
 • Danube at Óbuda
  Danube at Óbuda Photo: funiQ
 • rowing on the Danube
  Rowing on the Danube Photo: funiQ
 • Római-part
  Római-part Photo: funiQ

Itt a sok gyalogos miatt hétvégén kissé lassabban tudunk tekerni (a tömegben inkább toljuk a biciklit), de nem is érdemes sietni: ropogós lángos és frissen sült hekk vár ránk, de pihenhetünk a Dunába benyúló stégen, és az öreg fák árnyéka is kellemes lazítást ígér. Pünkösdfürdőt elhagyva egy kis hídon átkelünk a Barát-patakon, és a gáton folytatjuk utunkat, elhagyva ezzel Budapestet.

Bár Szentendrére a 2019 elején felújított, 11-es főút melletti bicikliúton is eljuthatunk, ne hagyjuk ki a túra legszebb részét, mindenképp kerekezzünk az ártéri erdőn át! Ezen a különleges szakaszon az érintetlenül hagyott erdő fantasztikus nyugalmat áraszt, és csodás fényjátékok kísérik utunkat. Élvezzük ki, mert hamarosan beérünk a városba, de addig még mocsaras részeken, kanyargós úton haladunk. Különösen élvezetes lett ez a szakasz, miután 2020 őszén felújították, így kitűnő minőségű, kellően széles kerékpárúton, és a Dera-patak felett új hídon keresztül érjük el Szentendrét.

bike path through the floodplains forest
Bike path through the floodplains forest Photo: funiQ
 • Green Mussel Swimming House in the floodplains forest
  Green Mussel Swimming House in the floodplains forest Photo: funiQ
 • floodplain forest
  Floodplain forest Photo: funiQ
 • bike path through the floodplains forest
  Bike path through the floodplains forest Photo: funiQ
 • bike path through the floodplains forest
  Bike path through the floodplains forest Photo: funiQ

Tipp: Útvonalunk két nagyobb tó közelében halad, kis kitérővel mindkettő könnyen elérhető. A Megyeri híd után a Lupa-szigeti úton balra fordulva elbiciklizhetünk a Lupa-tóhoz, ahol hatalmas strandon számos sportolási és szórakozási lehetőséggel kombinálhatjuk a kerékpározást. A Lupa-szigeti úton továbbhaladva, a Szentend­rei út túloldalán pedig az Omszki-tóhoz jutunk, ahol bár fürdeni nem tudunk, de kellemes látvány, napozási lehetőség és egy Wakeboard Centrum fogad minket, ahol kezdőként akár órákat is vehetünk.

omszki-tavi wakeboard pálya
Omszki-tavi wakeboard pálya Photo: funiQ

A város házai közé érkezve a Duna Korzó mentén gurulunk egészen Szentendre történelmi belvárosáig. Itt nyugodtan lakatoljuk le a kerékpárokat, hiszen a várost gyalogosan érdemes felfedezni, így nem kell kihagynunk egy-egy izgalmas sikátort, meredek kacskaringós lépcsőt sem. A Dunakanyar kapujában található város különleges, mediterrán hangulatát a szerbek által épített barokk belvárosának köszönheti. Hatalmas élmény szűk utcáin sétálgatni, megnézni díszes ortodox templomait vagy elfogyasztani egy kávét és gyönyörködni a pezsgő-nyüzsgő forgatagban. Festői környezete nem csak a turistákra hat, de számos festőt és írót is megihletett, így szerencsére mi is rengeteg galéria és múzeum közül választhatunk.

Dunakorzó
Dunakorzó Photo: funiQ
 • towards the main square with the Blagovestenska Church at the back
  Towards the main square with the Blagovestenska Church at the back Photo: funiQ
 • Evangelical Church
  Evangelical Church Photo: funiQ
 • Painter at the Main Square
  Painter at the Main Square Photo: funiQ
 • Szántó Jewish Memorial House
  Szántó Jewish Memorial House Photo: funiQ
 • panorama
  Panorama Photo: funiQ

A városnézés után akár HÉV-vel is visszajuthatunk Budapestre, a megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtón lehet felszállni. A BKK járatain a kerékpárnak külön jegyet kell váltani! Ha mégis van még kedvünk tekerni, akkor visszafelé kipróbálhatjuk a másik, gyorsabb útvonalat. Ehhez az úthoz a Duna Korzóról a főút felé kanyarodunk, és a 11-es úttal párhuzamosan biciklizünk vissza Pünkösdfürdőig. Innen kis forgalmú utcákon, majd ismét az EuroVelo 6-on érünk vissza Budapestre, a Margit híd budai hídfőjéhez.

bicajozás a Duna-parton
Bicajozás a Duna-parton Photo: funiQ

Látnivalók