funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Kornyi-tó, Kővágóörs

Kővágóörstől északra terül el a Káli-medence legnagyobb tava, a Kornyi-tó, más néven „Kornyita”.

Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia szoborcsoportja a Kornyi-tónál
Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia szoborcsoportja a Kornyi-tónál Photo: funiQ

A kisebb karsztforrások és csapadék táplálta tó a vízimadarak paradicsoma. A tó nádasos, vizes-rétes környékét több mint 100 madárfaj - köztük a nemes kócsag - választja évről-évre fészkelőhelyéül. A tónak nincs elvezető csatornája, vízállása meglehetősen szélsőséges: az általában 0,5-1 méter mély vízzel telített tó az időjárástól függően néha ki is szárad.

A tó alatt és környékén kiterjedt alagútrendszer terül el, amelyekben ürgék hemzsegnek. Ha csendben várunk egy rövid ideig, talán elő is bukkannak és megpillanthatjuk két lábra állt, a tájat fürkésző alakjukat. A tótól északra fekvő Fekete-hegy háttere előtt időnként feltűnik egy-egy fehér kócsag röptében, máskor barna héja szeli át az égboltot.

A Kornyi-tó és környéke az Égi bárány, az Életünket és vérünket, valamint a Szörnyek évadja filmekből is ismerős lehet számunkra, ugyanis, mint Jancsó Miklós kedvelt forgatási helyszíne, mind a három filmben feltűnik.

A tó feletti kis dombon a világszerte ismert, Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia szoborcsoportja látható. A négy alakból álló, egyenként 2,4-3,6 méter magas szobrokat már az útról láthatjuk, ha Köveskál felől haladunk Kővágóörs felé. Az 1986-ban készült alkotások acélcsövekből és mészkőből állnak. Az emberszerű alkotások mellől csodás panoráma tárul a szemünk elé a medencére és a környező településekre.

A Kornyi-tavat autóval is megközelíthetjük, közelében parkolót találunk. A gyalogos barangolók Kékkútról a Theodora-tanösvényt is követhetik, ami a tóhoz vezet.