funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Strandok a Balaton partján

vízicsúszda a strandon

Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket. Ha már tudjuk az úticélt, de még nem ismerjük a település strandjait, akkor is hasznos lehet a tájékozódás.

Listánkból kiderül, melyik településen számíthatunk fizetős- és melyiken szabadstrandra, és melyik milyen szolgáltatásokkal vár minket. A balatoni strandokat minősítő Kék Hullám Zászló elnevezésű minősítő rendszer értékelését is feltüntetjük, ez is segíthet a választásban.

 • Ábrahámhegy - Községi strandFövenyes part, fokozatosan mélyülő víz jellemzi az ábrahámhegyi strandot, ami az északi part talán legjobb adottságokkal rendelkező strandja. A két játszótéren kívül, minigolf pálya, vízibicikli-kölcsönző, szabadtéri sakk, strandröplabda-, lábtenisz- és kis futballpálya várja a strandolókat.
 • Alsóörs - Községi strand300 méter hosszú kiépített, burkolt partszakasz várja az alsóörsi strandra érkező vendégeket. A legkisebbekre gyerekpagony és játszótér vár, a nagyobbak sportpályákon, strandfocizás, strandröplabdázás, vízicsúszdázás, trambulinozás és lengőteke közben pihenhetik ki magukat.
 • Badacsonytomaj - Badacsony strandA hajóállomás szomszédságában lévő strand homokos partszakasza mentén strandröplabda és strandfoci pálya, ping-pong asztal, vízi sportpályák kaptak helyet. A gyerekeket játszótér várja. A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesített wc és zuhanyzó áll a rendelkezésükre.
 • Badacsonytomaj Midi - Bányász strandA pindurka strandot a 71-es útról lehet elérni, egy vasúti átjáróval szemben van a bejárat.
 • Badacsonytomaj - Városi strandA bájosan retró hangulatú Városi strandon parkosított és homokos részeket is találunk. A víz elég gyorsan mélyül, viszont a tómeder nem iszapos. A sportok szerelmeseire a parton strandröplabda és a strandfoci pálya, a vízben pedig kosárpalánkok, kapuk és egy röplabdapálya vár.
 • Badacsonytördemic-Badacsonylábdihegy - Herczeg Ferenc strandA Badacsonytördemichez tartozó Badacsonylábdihegy partján terül el a Herczeg Ferenc strand. A lidós partszakasza miatt a kisgyermekes családok körében igen népszerű strand egy békés, családias, barátságos kis fürdőhely a Badacsony lábánál.
 • Balatonakali - Mandulavirág strandKreatív programokkal, strand könyvtárral, óriás csúszdával, sportpályákkal, óriás sakkal és vízibicikli bérlési lehetőséggel várja a látogatókat a balatonakali strand. A strand 2017-ban is kiérdemelte a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését.
 • Balatonakarattya - Bercsényi strandBalatonakarattya legnagyobb strandja számtalan sportolási lehetőséget kínál a nyaralóknak. Ezen kívül van még itt játszótér, strandcikkárus és egy közeli kilátó is. A gyerekeknek két játszótér is ki lett alakítva, a sekély vízben pedig nyugodtan játszhatnak.
 • Balatonakarattya - Bezerédj strandBalatonakarattya egyik legcsendesebb és legeldugottabb fürdőhelye a Bezerédj strand. A közel két hektáron elterülő, árnyas partszakasz mellett játszóteret, vizesblokkokat, büféket és boltot is találunk. A strand bejárata előtti területen pedig ingyenesen parkolhatunk.
 • Balatonakarattya - Gumirádli szabadstrandBalatonakarattya szabadstrandján van játszótér, homokozó és büfé is. A partnak a felújítások ellenére a mai napig egy kis retro hangulata van.
 • Balatonakarattya - Lidó strandA balatonakarattyai Koppány soron három strandot is találunk: északról délre haladva ezek a Bezerédj, a Lidó és a Bercsényi. A Lidó strand keskeny, ám hosszan elnyúló partszakasszal rendelkezik. A bejáratnál büfék kaptak helyet és egy apró játszóteret találunk a strand területén.
 • Balatonalmádi - Budatava strandA Budatava strand a környező strandokhoz képest sokkal nyugodtabb és barátságosabb. A helyiek szerint itt van a Balaton legjobb halsütője.
 • Balatonalmádi - Káptalanfüredi KisstrandA nagystrand mellett található a kisstrand, sokkal nyugodtabb, barátságosabb és csendesebb környezettel. Aki nem szereti a nyüzsgést, de szeretne megkapni minden szolgáltatást, amit a többi strand ad, annak ez a hely való!
 • Balatonalmádi - Káptalanfüredi NagystrandA nyugodt és kellemes káptalanfüredi Nagystrand egyre ismertebb a nyaralók körében. A strandon találunk játszóteret, homokozó öbölt, strandröplabdapályát, napozóteraszt, focipályát és melegkonyhás büfét.
 • Balatonalmádi - Wesselényi strandAz északi part egyik legnagyobb és legismertebb strandja elképesztő gasztronómiai felhozatallal, játszótérrel, játszóházzal, sportpályával, ugrálóparadicsommal és egy óriási, gyerekeknek kialakított homokos parttal várja a nyaralókat.
 • Balatonberény - Községi strandA 350 méteres strandszakasz könnyen megközelíthető kerékpárral és autóval is. A víz lassan mélyül, a bejutást pedig egy hosszú stég is segíti. Az ingyenes parkolás mellett kerékpártárolót és ingyenes Wifit is igénybe tudunk venni.
 • Balatonberény - Naturista Strand és KempingA Balaton-part legnagyobb naturista strandja várja a természetes fürdőzés kedvelőit Balatonberényben. A nádassal, fákkal és kerítéssel körülvett területen zavartalanul pihenhetünk, napozhatunk, fürödhetünk. Büfék és éttermek gondoskodnak rólunk, emellett naturista kemping is tartozik a területhez.
 • Balatonberény - SzabadstrandA balatonberényi szabadstrand egy nádasokkal, kis szigetekkel és hangulatos öblökkel tagolt, hosszan elnyúló, ingyenesen használható partszakasz. A Csicsergő-sziget pedig egy igazi madárparadicsom, ahol fényképezőgéppel is érdemes eltölteni néhány órát egy-egy különleges madárfotó reményében.
 • Balatonboglár - Kodály utcai szabadstrandBalatonboglár középső részén, az ősfás platánsor mentén terül el a Kodály utcai szabadstrand, amely a kisgyermekes családok körében is igen népszerű.
 • Balatonboglár - Platán szabadstrandA Platán Balatonboglár legnagyobb kiterjedésű szabadstrandja. A déli partra jellemzően a víz itt is fokozatosan mélyül, így gyerekes családoknak is ajánlott. A strand egyik érdekessége a fűzfalabirintus, ahol elbújhatunk egymás és az erős napsugarak elől.
 • Balatonboglár - Sziget szabadstrandBalatonboglár nyugati részén, a kikötő mellett terül el a viszonylag csendes Sziget szabadstrand. A füves parton számos fa áll, így könnyedén találunk magunknak árnyékos, pihenésre alkalmas területet. A kövezett, betonos vízpartról fém lépcsők vezetnek a lassan mélyülő vízbe.
 • Balatonederics - Községi strandRetró hangulatú kis strand Balatonedericsen, a kemping szomszédságában, ahol a víz fokozatosan mélyül, környezete nem iszapos és nem köves, így kisgyerekes családoknak is ajánlott. A strandról csodás panoráma nyílik a déli partra, a vízből pedig elénk tárulnak a Tanúhegyek csúcsai is.
 • Balatonfenyves-alsó szabadstrandA Balatonfenyves-alsó vasútállomás közelében terül el a szabadstrand. A parti sáv meglehetősen iszapos, kissé mocsaras hatású, így érdemes a stégen bemenni a vízbe. A mintegy 50 méter széles, 120 méter hosszan elnyúló partszakasz pázsittal borított, két oldalról fák szegélyezik.
 • Balatonfenyves - Csalogány közi szabadstrandBalatonfenyves második legnagyobb strandja a község keleti részén fekvő Csalogány közi szabadstrand. A közel 400 méter hosszan elnyúló partszakasz környékét pázsit fedi, a strand területén fák sorakoznak, ám közepe leginkább napozásra alkalmas tisztás.
 • Balatonfenyves - István király utcai szabadstrandBalatonfenyves keleti részén, az Alsóbélatelep vasútállomás közelében található az István király utcai strand, amit Fenyőstrandnak is neveznek. A füves strandon sok fa van, amelyek árnyékában padokat találunk. Egy kis játszótér, öltözőfülkék, mosdók és várnak még ránk a parton.
 • Balatonfenyves - Központi szabadstandNagyjából 1 km hosszú, ingyenesen látogatható szabadstrand várja a fürdőzőket Balatonfenyves központi részén. A kisgyermekes családokra lassan mélyülő, homokos partszakasz vár, de a családi szórakozás érdekében vízibicikli kölcsönző is a rendelkezésünkre áll.
 • Balatonfenyves - Pozsony utcai szabadstrandEgy kis szabadstrand terül el Balatonfenyvesen, a Pozsonyi utca végén, amely lassan mélyülő, homokos bejárója miatt is népszerű a kisgyermekes családok körében. A gyerekeket természetesen játszótér várja, és egy kis vendéglő is helyet kapott a területen.
 • Balatonföldvár - Keleti strandA Balaton egyik legjobban felszerelt strandja a város keleti részén lévő fürdőhely. A strand ad otthont a "Strandidőutazás - fürdőbugyogótól a monokiniig" kiállításnak, ahol megtudhatjuk, mit is viseltek fürdőző felmenőink. A gyerekekre ugrálóvár, trambulin, gumikötél és óriáscsúszda is vár.
 • Balatonföldvár - Központi szabadstrandBalatonföldváron a személyhajó- és vitorláskikötő mellett terül el az ingyenesen használható strand. A hosszan elnyúló partszakasz mellett gyönyörű platánfasor húzódik, a vízbe lépcsők vezetnek le. Arra számítsunk, hogy a strandnál a part melletti 10-15 méteres sávban erősen hínáros a víz.
 • Balatonföldvár - Kutyabarát fürdőhely2016-ban nyílt Balatonföldváron a kutyás strand, amelyhez egy közel 2500 m²-es, füves terület tartozik. A nádasnak köszönhetően, a part közelében sekély a víz, így itt labdázhatunk, frizbizhetünk, kergetőzhetünk a kutyákkal. A strand melletti hotelben az ebekkel együtt is megebédelhetünk.
 • Balatonföldvár - Nyugati szabadstrandA Kvassay-sétány végén elhelyezkedő Nyugati szabadstrand nagy részén hatalmas fák árnyékában pihenhetünk, a bejárat közelében több büfé várja az éhes szájakat, egy külön épületben ingyenes mosdókat találunk. A strandon homokozó és hinták várják a gyerkőcöket.
 • Balatonfüred - Brázay-KalandPart (kalandpark és strand)A balatonfüredi Brázay-KalandPart tulajdonképpen egy strandnak álcázott kalandpark - vagy fordítva -, a lényeg, hogy a kötélpályák egy része a strand felett vezet keresztül. Látványnak sem rossz, szórakozásnak és pihenésnek pedig egyenesen kiváló!
 • Balatonfüred - Esterházy strand és élményfürdőA hatalmas területű strandon strandröplabda- és streetball pálya, a strandon belül működő élményfürdőben pedig egy felnőtt és egy gyermek élménymedence várja a látogatókat. 2017-ben az Esterházy strand ismét bekerült a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos strandjai közé.
 • Balatonfüred - Kisfaludy strandA 430 méteres partszakasszal bíró, népszerű strandon homokos sportpályákat, élménymedencéket, őrzött kerékpártárolót is találunk. Családias hangulat és rengeteg gyerekbarát szolgáltatás várja a nyaralókat.
 • Balatonfűzfő - Föveny FürdőA strand 270 méteres partszakasza, parkosított környezete, fokozatosan mélyülő vize miatt optimális kisgyermekes családok számára is. Óriáscsúszda, vízisízési lehetőség, játszótér, változatos felnőtt és gyermek programok biztosítja a látogatóknak a megfelelő kikapcsolódást.
 • Balatonfűzfő - Tobruki strandA település Tobruk részén lévő strandot főként a kisgyermekes családok számára ajánlják, hiszen a fokozatosan mélyülő fövenyes gyermekpancsoló, a pelenkázó, a korszerű játszótér mind azt a célt szolgálják, hogy a kicsik és szüleik megfelelően, biztonságosan nyaralhassanak.
 • Balatongyörök - Községi strandA strandon árnyékos és napos partszakaszok váltják egymást, így biztosan mindenki megtalálja a kedvére való helyet a pihenéshez, vagy a játékhoz. Ha pedig szórakozásra vágyunk bérelhetünk vízibiciklit, vízicsúszdázhatunk, vagy részt vehetünk egy víziaerobik órán.
 • Balatonkenese - Alsóréti szabadstrandBalatonkenese délkeleti részén terül el a község szabadstrandja. A kis méretű, családias fürdőhely főleg a napozóknak ajánlott, mivel területén kevés az árnyékos terület. A viszonylag kopár, homokos partszakasz mellett a vizet sűrű nádas fedi
 • Balatonkenese - Vak Bottyán strandBalatonkenese legnagyobb strandja a kikötő mellett elterülő Vak Bottyán strand. A közel 300 méter hosszú parttal bíró fürdőhely mögött 1,8 hektáros park terül el. A Balatoni Bringaút mellett elterülő strandon belül ingyenesen használható kerékpártároló vár a két keréken érkezőkre.
 • Balatonkeresztúr - Vitorlás utcai szabadstrandBalatonkeresztúr nyugati részén terül el a Vitorlás utca végében fekvő strand. Partszakasza fűvel borított terület, ahol árnyékos és napfényes foltok váltják egymást. A kisgyerekes családok által is kedvelt sekély vízbe egy nádas szegélyezte stégen át jutunk be.
 • Balatonlelle - Határ utcai szabadstrandBalatonlelle keleti részén, a Balatonszemessel közös határon terül el a kisméretű, Határ utcai szabadstrand. A part nagy részét méretes fák borítják, amiknek árnyéka véd a napsugarak ellen. A gyerekeket egy apró homokozó és mászóka várja, illetve büfé is van a parton.
 • Balatonlelle - Napfény strand és élményfürdőA strand különlegessége a hosszan elnyúló lidós, homokos partszakasz, aminek hatására az ember szinte a tengerparton érzi magát. A Napfény strand melletti külön fizetős élményfürdőben 3 medence, óriáscsúszda és szauna várja a vendégeket.
 • Balatonlelle - Nyugati szabadstrandA hajóállomás nyugati részén kezdődik a hosszan elnyúló Nyugati szabadstrand, ami egészen a város határáig tart. A sekély, lassan mélyülő tópart a kisgyermekes családok körében is népszerű. A strand kikötő felőli végén van egy óriáscsúszda, emellett vízibiciklit és strandkajakot is kölcsönözhetünk.
 • Balatonlelle - Szirom közi szabadstrandBalatonlelle keleti részén, a Balatonlelle-felsői vasútállomás közelében található a Szirom közi szabadstrand. A viszonylag kis méretű strandon büfé üzemel, valamint egy külön épületben mosdókat találunk. A partszakaszt nagy fák veszik körül, amelyeknek árnyékában megpihenhetünk.
 • Balatonmáriafürdő - Központi fizetős strandBalatonmáriafürdő egyetlen fizetős strandja mintegy 20 000 m²-es zöldterülettel rendelkezik és körülbelül kétezer fő befogadására alkalmas. Kedvelt fürdőhely, mivel a tómeder nem iszapos, hínártól mentes és a víz fokozatosan mélyül. Esténként 6-tól 10-ig szabadstrandként üzemel.
 • Balatonőszöd - Őszödi szabadstrandAz őszödi strand ingyenesen használható, főként a csendes kikapcsolódásra vágyók körében igen népszerű. Partján fűvel-fával borított liget terül el, ahol a kisebbekre játszótér vár, emellett számos sportpálya is van a területen, valamint vízibicikli kölcsönzésre is van lehetőség a strandon.
 • Balatonszárszó - Bendegúz téri szabadstrandBalatonszárszó keleti részén terül el a Bendegúz téri szabadstrand, amely árnyas fákkal szegélyezett, fűvel borított partszakasszal várja a fürdőzőket. A parton homokozó és játszótér is található. A vízbe lépcsőn juthatunk be, a part mellett vízibicikli kölcsönző is helyet kapott.
 • Balatonszárszó - Központi strandA 2016-tól fizetős strandként működő szárszói Központi strandon ugrálóvár, röplabda és focipálya, valamint vízibiciklit és strandkajak kölcsönző szórakoztatja az aktív pihenésre áhítozókat. A strand melletti Csukás István színház egész nyáron felnőtt és gyerekelőadásokkal várja a látogatókat.
 • Balatonszárszó - Móricz Zsigmond utcai szabadstrandA Móricz Zsigmond utca végénél fekszik a szabadstrand, amely vidám, színes játszóterével és árnyékos gyepszőnyegével sok családot csábít Balatonszárszóra.
 • Balatonszemes - Berzsenyi úti szabadstrandBalatonszemes központi strandja retró hangulata miatt lehet vonzó sokaknak. A fák kellemes árnyékot nyújtanak a nyaralóknak és van itt büfé, sportpályák, játszótér, homokozó és a strandról átugorhatunk az élményfürdőbe is.
 • Balatonszemes - Hullám utcai szabadstrandA Hullám úti szabadstrand kellemes és barátságos környéken található. Kisgyermekes családoknak ideális helyszín a pihenésre a kis víz és a játszótér miatt.
 • Balatonszemes - Vasvári (régi Őszödi) szabadstrandA régebben Őszödi strandnak nevezett Vasvári strand a napozóknak ideális, mivel a parton nagy, árnyéktól mentes felületeket találunk.
 • Balatonszemes - Vígadó (Csemege) szabadstrandBalatonszemesen található egy nyugodt, eldugott szabadstrand a volt Csemege Üdülő mögött. Nem tartozik a legismertebb strandok közé, így a tömeg sem nagy. Van itt strandröplabda- és focipálya, valamint étkezési lehetőség is.
 • Balatonszepezd - Központi strandBalatonszepezd három strandja közül a Központi a legnagyobb, és mindössze pár perc sétára helyezkedik el a vonatállomástól. Néhány éve teljeskörűen felújították, így most modern játszótér, sportpályák, gyermek fürdőhely, kölcsönözhető vízibiciklik és vendéglátóegységek várják a strandolókat.
 • Balatonszepezd - Szepezdfürdői Ifjúsági StrandA tó medre szépen, fokozatosan mélyül, így kisgyermekes családoknak is jó választás a strand. A hosszan elnyúló, füves partszakaszon több árnyékot adó fát is találunk, de nagy napozásra alkalmas területek is megtalálhatóak itt.
 • Balatonszepezd - Víriuszi strandA Balatonszepezd keleti részén lévő Víriusztelep városrészben található a Víriuszi strand. A kisgyerekek szórakozásáról homokozós játszótér gondoskodik a fűvel borított parton.
 • Balatonudvari - Fövenyesi strandA füves, fákkal borított strandon családbarát és mozgássérült szolgáltatások is várják a fürdőzőket. A strand mellett közforgalmú személyhajó kikötő csak a vízi kirándulásokat kedvelőkre vár. Ha pedig inkább egy filmet néznénk meg, akkor a két utcával arrébb levő kertmoziban a helyünk.
 • Balatonudvari - Községi strandA Balatonudvari központi részén elterülő strandon játszótér, gyermek animációs helyiség, olvasósarok, strandröplabda pálya, focipálya és vízisporteszköz kölcsönző várja a fürdőzőket. Esténként a kivilágított parti sétányon hangulatos strandi sétát tehetünk.
 • Balatonvilágos - Club Aliga strandBalatonvilágos Balatonaliga városrészének partján fekszik a Club Aliga üdülőszálló strandja. A 800 méter hosszan elnyúló, kiépített part mellett közel 10 hektáros park terül el, amellyel a Balaton egyik legnagyobb strandjának számít. A strandhoz az üdülő bejáratán át lehet bejutni.
 • Balatonvilágos - Községi strandA fűvel fedett partszakaszon több fa ad árnyékot, de nagy napozó foltokat is találunk a területen. A parton a gyerekeket a Balatonig nyúló homokozó várja. A vízbe jutást a szokásos fémlépcsők segítik, de a homokozón át is besétálhatunk fürdeni. A part mentén számos pad és szemetes is helyet kapott.
 • Balatonvilágos Községi szabadstrandA kissé vadregényes, eldugott jellegű strand főleg azoknak ajánlott, akik a zsúfolt környezet helyett a csendes, békés fürdőzést részesítik előnyben. A napozó területet a víztől nádas zárja el, a parton büfét találunk egy apró játszótér szomszédságában. Biciklitárolót is találunk a területen.
 • Csopak - Községi strandA Balaton egyik legnépszerűbb strandja évről-évre szépül, fejlődik. Karbantartott parkja, gyerekbarát szolgáltatásai miatt is kapta meg 2017-ben is a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését.
 • Fonyód - Árpád parti szabadstrandA fonyódligeti Árpád parton találjuk a füves szabadstrandot, ahol játszótér, büfék, kölcsönzők szolgálják a kényelmünket. A sekély víz miatt kisgyermekes családoknak is ajánlott ez a helyenként kellemesen árnyékos partszakasz.
 • Fonyód - Báthori utcai (Alsóbélatelepi) szabadstrandAz alsóbélatelepi szabadstrand tökéletes a kisgyerekes családoknak, hiszen a vízben és a játszótéren nyugodtan felügyelet nélkül lehet őket hagyni. Szép, füves, vadregényes környék, sok árnyékkal.
 • Fonyód - Bélatelepi szabadstrandA déli part majdnem egyetlen mélyvizű strandja a fonyódi Bélatelepen található. A szabadstrandon van büfé, öltöző, játszótér, kölcsönző, csónakkikötő és több sportpálya is. A vizesblokk és az öltöző a mozgáskorlátozottaknak is könnyen elérhető.
 • Fonyód - Fürdő utcai szabadstrandFonyódligeten található egy eldugott kis strand, ahol játszótér és két sportpálya várja a nyaralókat. A vízmélység ideális a kicsik pancsolásához.
 • Fonyód - Huszka utcai szabadstrandFonyód egyik leghangulatosabb szabadstrandja Alsóbélatelepen a Huszka utcában található. A csodás kilátás, a vadregényes környezet és a ottani szolgáltatások biztosítják a nyugodt kikapcsolódást.
 • Fonyód - KutyastrandA vízi rendőrség mögötti szabadstrandon található a kutyás fürdőhely. A hosszan elnyúló, szép füves parton vannak szemetesek, illetve kihelyezett kutyagumizacskók, így könnyedén megőrizhetjük a partszakasz tisztaságát. A vízbe hagyományos strandlépcső vezet, külön rámpa még nincs a területen.
 • Fonyód - Panoráma (volt Sándortelepi) strandFonyód központi szabadstrandja remek hely a kisgyermekes családoknak a lassan mélyülő víz és a szépen kialakított játszótér miatt. A part homokos és rengeteg sportolási lehetőség van kicsiknek és nagyoknak is.
 • Fonyód - Tungsram Városi szabadstrandA Városi szabadstrand Fonyód egyik igen ismert strandja, a központtól nem messze található, így könnyen megközelíthető. Kisgyermekes családoknak ideális helyszín lehet a kicsiknek kialakított játszótér, a szökőkutas kismedence, és a lassan mélyülő öböl miatt.
 • Gyenesdiás - Alsógyenesi lidóstrandGyenesdiás kisebb, lidós strandja a település nyugati végében található. Az elsősorban a kisgyerekes családok körében népszerű strandon néhány éve vízi vidámparkot alakítottak ki, így most már mászófal, trambulin, mérleghinta, léglabda, és számos egyéb vízijáték is várja gyerekeket.
 • Gyenesdiás - Diási JátékstrandA gyenesdiási strandon vízi- és szárazföldi játékok, animációs programok, vízi aerobik, sportolási lehetőségek várnak, emellett találkozhatsz Bala Tóni teknőssel, a település kabalafigurájával is. Ha pedig nem fáradtál volna el eléggé, a strand mellett egy különdíjas Élményparkba is benézhetsz.
 • Keszthely - Helikon strandA strand elődjét 1927-ben nyitották meg, a Helikon strand pedig az 1950-es évektől működik itt. A zajos forgalomtól távol eső partszakaszon lehetőségünk van vízibicikli, vagy kajak kölcsönzésére, vagy játszhatunk egyet a homokos röplabdapályán, vagy a szintén homokos focipályán.
 • Keszthely - Libás strandKeszthely keleti részén, a zámori városrészhez közel található a korábban ingyenes Libás strand. Az új vitorláskikötő szomszédságában elhelyezkedő fürdőhelyen esténként funky, latin és progressive zene szórakoztatja a vendégeket.
 • Keszthely - Városi strandA Keszthely központja alatt található, nagyjából 30 000 m²-es strandon több sportpályát, mosdót, ivókutat találunk. Lehetőségünk van vízibiciklit bérelni, trambulinozni, mini golfozni, vízicsúszdázni, és az ingyenes WIFI-nek köszönhetően ez esti programunkat is kitalálhatjuk napozás közben.
 • Kővágóörs - Pálköve strandfürdőA Kővágóörshöz tartozó Pálköve strandját évente több százan keresik fel. A békés, nyugodt nyaralásra vágyóknak ideális választás lehet, hiszen nem olyan zsúfolt, mint a balatoni strandok általában. A víz lassan mélyül és fedett homokozó is van a parton, így kisgyerekeknek is ideális hely.
 • Örvényes - Platán (Vadkacsa) szabadstrandÖrvényes Tanítótelep részén terül el a viszonylag kicsi szabadstrand. A fürdőzőhely kissé eldugott területen fekszik, épp ezért békés, családias jelleggel bír. Az árnyékot adó platánfák körüli pihenőhelyek és nagy napozórészek váltják egymást, mellettük büfék kaptak helyet.
 • Révfülöp - Császtai strandRévfülöp nyugati részén, a bicikliút mentén találjuk a strandot. A területet platánfasor öleli körbe, így sok az árnyékos rész. A strand inkább az úszni vágyóknak megfelelő, mivel a víz már a part szélénél mellkasig ér. Vízicsúszda, strandröplabda pálya és játszótér gondoskodik a szórakozásunkról.
 • Révfülöp - Szigeti strandA Révfülöp központjában található ápolt, füves, facsoportokkal tagolt strand vize fokozatosan mélyül. Lidós, homokos részekkel tarkított partján játszótér is található. 2014-ben a kerekesszékesek vízbejutását segítő eszközzel korszerűsítették a fürdőhelyet.
 • Siófok - Aranyparti szabadstrandAz Aranypart Siófok leghosszabb szabadstrandja, ahol a kisgyermekes családokat biztonságos, sekély partszakasz, a nyaraláskor is aktív sportolókat wakeboard és vízisí pálya, a pihenés után vágyódókat csendes, nyugodt területek várják.
 • Siófok-Balatonszabadi szabadstrandEgy nagyjából 100 méter hosszú szabadstrandot találunk a Siófok-Balatonszabadi-Sóstó vasútállomás közelében. A sekély vizű partszakaszon a kisgyermekes családok fokozott figyelmét kérjük, hiszen a strand mindenféle elválasztás nélkül találkozik egy forgalmasabb úttal.
 • Siófok-Balatonszéplak – Orgona utcai szabadstrandSiófok Balatonszéplak településrészén terül el az Orgona utcai szabadstrand. A fűvel borított strand nagy része napos, a partszakasz két oldalán van néhány fa, amelyeknek árnyékában pihenhetünk kicsit.
 • Siófok - Ezüstpart szabadstrandSiófok nyugati részén, a Deák Ferenc sétány mellett terül el közel 3 kilométer hosszan az Ezüstpart szabadstrand. A fűvel fedett parton számos vendéglőt találunk, az aktív nyaralókat épített szabadtéri sportpályák várják, a gyerekek a játszótéren mulathatnak.
 • Siófok - Gamásza strandA Gamásza strand kellemes és nyugodt helyen van, így kisgyermekes családoknak ajánlott. A mintegy 120 méter hosszúságú, 30-40 méter szélességű területen a pázsitot kisebb-nagyobb fák árnyékolják, így a napozók és az árnyékban pihenős társaságok is találnak maguknak kényelmes helyet.
 • Siófok - NagystrandHazánk leglátogatottabb strandja a siófoki Nagystrand, és az ehhez tartozó Beach Club (korábbi Coca-Cola Beach House). A 13 500 fő befogadására alkalmas fizetős fürdőhelyen mozgássérültek, gyerekek és sportemberek mind-mind megtalálják szórakozásukat.
 • Siófok - Sóstói strandA Baross útról nyíló fürdőhely Siófok második legnagyobb fizetős strandja. A 320 méter hosszan a Balaton partján húzódó strandhoz egy több mint 18 000 m²-es terület tartozik. A parton egy 110 méter hosszú, 7 méter magas, a Balatonban végződő csúszda vár a bátrabbakra.
 • Siófok - Újhelyi szabadstrandA régen fizetős strandként működő Újhelyi szabadstrand ma már ingyen várja a látogatókat. Több kölcsönző, zuhanyzó, mosdó, öltöző és csúszda is működik a parton.
 • Szántód - Juhász Gyula utcai (Beach Party) szabadstrandSzántódon szinte minden partra vezető utca végén találunk lejárót a vízbe, de két kijelölt szabadstrand is van a településen. A Juhász utcai strand partja homokos, az éhezőkről fagyizós étkezde gondoskodik, amelyben az öltöző és mosdó is helyet kapott.
 • Szántód - Rigó utcai szabadstrandSzántódon szinte minden partra vezető utca végén találunk lejárót a vízbe, de két kijelölt szabadstrand is van a településen. A Rigó utcai strandot főként árnyéktalan, füves területek jellemzik, nem is nagyon találunk itt árnyékot adó elemeket, de a helyszínen tudunk napernyőt bérelni.
 • Szigliget - Községi StrandfürdőAz 1930-as évek óta üzemelő strand 18 000 négyzetméteren kínál fürdési, étkezési és sportolási lehetőségeket. Mozgáskorlátozottak számára speciálisan kialakított illemhely található a strandon, a parkolás pedig ingyenes.
 • Tihany - Gödrösi szabadstrandAz ingyenesen látogatható Gödrösi szabadstrand rögtön a Tihanyi-félsziget bejáratánál található. A strand előnye, hogy napkeltétől napnyugtáig ide süt a nap, valamint hogy egy hosszú büfésor húzódik mellette.
 • Tihany - Napsugár Beach - Hajóállomási strandA Napsugár Beach a Tihanyi-félsziget legismertebb fizetős strandja, közvetlenül a móló mellett, ezért Hajóállomási strandnak is nevezik. Minden évben innen indul a 3,6 km-es Öbölátúszás. A strand mellett ingyenes parkolót találunk.
 • Tihany - Plage 18 strand és étteremAz eddig itt működő Center Strand, más néven Átrium strand helyén a tulajdonosok egy exkluzív strandot, vagy más néven beach clubot alakítottak ki, ahova csak annyi vendéget engednek be, ahány napozóágy van.
 • Tihany - Sajkodi strandTihany távoli városrészében, Sajkodon található egy nyugodt, füves területen egy kicsi strand, meseszép kilátással, büfével, valamint vízibicikli- és kajakkölcsönzővel. A Belső-tó körüljárása, vagy a levendulamezőkön való szimatolás után is tökéletes pihenőhely a sajkodi strand.
 • Tihany - Somosi szabadstrandA Somosi szabadstrand a Lepke soron, egy beton területen helyezkedik el. Van itt WC-blokk, öltöző és büfé is. A parton betonplázs lejárók vannak, és onnan lépcsőn lehet bemenni a lassan mélyülő vízbe.
 • Vonyarcvashegy - Lidó strandA vonyarcvashegyi strand a homokos partszakaszával és a sok-sok szolgáltatásával minden korosztálynak a kedvence lehet. Van itt szörfiskola, fitneszpark, wakeboardpálya, óriáscsúszda, és még rengeteg szórakoztató játékelem.
 • Zamárdi - Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrandA Gyöngyvirág és a Pipacs utca végén található a szabadstrand WC-vel, öltöző paravánnal és egy kisebb játszótérrel. A vízbe széles tisztásokon keresztül lehet bejutni.
 • Zamárdi - Jegenye téri szabadstrandA Jegenye utcai szabadstrand minden szülő álma lehet, ugyanis szabadon hagyhatja csemetéjét a vízben egy cölöpökkel körülvett öbölben, és nyugodtan röplabdázhat a barátaival a homokos pályán.
 • Zamárdi - Keszeg utcai szabadstrandZamárdi Keszeg utcai szabadstrandján mesés kilátás nyílik a Balatonra, de ha valaki nem csak nézelődni, hanem sportolni vagy csak szórakozni szeretne, arra is van itt lehetősége.
 • Zamárdi - Kiss Ernő utcai szabadstrandZamárdi egyik legnagyobb szabadstrandja a Kiss Ernő utcai strand. Lehet itt mindenféle sporteszközt bérelni (vízibiciklit is), valamint értékmegőrző és büfé is működik a parton.
 • Zamárdi - Klapka utcai szabadstrandZamárdi keleti részén, a Klapka utca végén terül el a szabadstrand, amelynek partján vizesblokk és játszótér várja a fürdőzőket. A partszakasz szinte teljesen mentes az árnyékoktól, ezért vigyünk magunkkal napernyőt. Büfé sincs a területen, így ellátásról is gondoskodjunk.
 • Zamárdi - Nagystrand (Bácskai utcai szabadstrand)A Bácskai utcai szabadstrand Zamárdi leghosszabb ingyenes strandja. A parton folyamatosan programokat szerveznek, a legnagyobb és legismertebb közülük a Balaton Sound fesztivál.
 • Zánka - Gyermek és Ifjúsági Centrum strandjaEurópa legnagyobb gyermek és ifjúsági üdülőjének strandja kellemes környezettel, ápolt pázsittal, lidós partszakasszal és rengeteg szolgáltatással rendelkezik. A strand előnye, hogy mozgáskorlátozottak is biztonságosan fürödhetnek a nekik kialakított zuhanyzó, mosdó és vízbeemelő lift segítségével.
 • Zánka - Községi StrandA zánkai Községi Strand egyre ismertebb lett az elmúlt időben. A strand ápolt, hangulatos és rengeteg szolgáltatással és programmal látja el a nyaralókat. A gyerekek több árnyékolt játszótéren és lidós strandon játszhatnak, és a nagyobbak sem unatkozhatnak a sportpályák és az árusok mellett.