funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Katonai kutyatemető, Vállus

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik eldugott látványossága a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós-forrás között fekvő katonai kutyatemető.

12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben
12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben Photo: funiQ

Egykor a környéken működött a Varsói Szerződés katonai bázisa, egy légvédelmi szerepet is betöltő átjátszó állomás, amely a civilek előtt zárva volt. A bázison szolgáló honvédek több kilométernyire éltek a legközelebbi lakott településtől, az ő társaik és védelmezőik voltak az ebek, amelyek haláluk előtt katonai rangot érdemeltek ki szolgálatukért. Az eltelt évtizedek alatt 12 kutya veszítette életét a bázison, akiknek végső nyughelye lett a bükkerdőben kialakított sírkert.

a legkorábbi sír Vulkán őrnagyé
A legkorábbi sír Vulkán őrnagyé Photo: funiQ

A legkorábbi síron Vulkán őrnagy neve szerepel, aki 1973-tól 1976-ig védte bajtársait. A szolgálatteljesítés közben meggyilkolt eb társai, Cigány, Kevin és Cézár hadnagy 2-2 évet töltött a haza szolgálatában, mielőtt elragadta volna őket a halál. Mellettük fekszik még Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy sírja is. A hűséges bajtársak örök nyughelyéről sokáig senkinek sem volt tudomása, csak a bázis honvédjainak, mígnem a 2000-es években néhány kiránduló véletlenül fel nem fedezte a kutyatemetőt.

A hű ebeknek azonban nem csak sírja maradt fenn, hanem néhány hősi történet is. Vulkán őrnagyról például az, amikor úgy mentette meg a fagyhaláltól egy havas, téli napon az erdőben eltévedt katona életét, hogy ráfeküdt, és testével melegítette, amíg társai meg nem találták őket.

katonai kutyatemető
Katonai kutyatemető Photo: funiQ

A korábban gazdátlan katonai kutyatemetőt a vonyarcvashegyi polgárőrök vették oltalmuk alá. Ők vállalták a sírok területének rendbetételét, amelyhez Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is segítséget nyújtott.

2010-ben készült el a temetőt körbeölelő jelképes kerítés, emellett közelében padot és asztalt ácsoltak. A sírokra új fejfa is került ugyanekkor, amelyekhez a régi fakereszteket és felirataikat is hozzáillesztették.

pad és ismertető tábla a kutyatemetőnél
Pad és ismertető tábla a kutyatemetőnél Photo: funiQ

A kutyatemető Vállus területén, Vonyarcvashegytől 10 kilométerre fekszik, a Büdöskúti pihenőháztól még 10-15 perc sétára. Néhány percnyire tőle meglátogathatjuk a tiszta vizű Szent Miklós-forrást is. A forrás környékén állt valaha a Szent Miklós kolostor, amelyre mára csupán néhány kőhalom emlékeztet az erdő mélyén.

Az egykori katonai bázisból ma már csak az átjátszó adó mintegy 50-60 méteres tornya látszik, amely a katonakutyák sírhelyétől alig néhány száz méterre magasodik az erdő fölé.

információs tábla a katonai kutyatemetőnél
Információs tábla a katonai kutyatemetőnél Photo: funiQ