funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Zamárdi

Zamárdi Somogy megye északi részén, a Balaton déli partján, Siófok és Balatonföldvár között fekszik. A település jó földrajzi helyzete, gyors elérhetősége és a tó kedvező adottságai miatt évtizedek óta a sekélyebb déli part egyik legkedveltebb üdülőhelye elsősorban a kisgyermekes családok körében. Népszerű programok várják a vendégeket, óriáscsúszda épült, Hadtörténeti Kiállítás és a Kalandpark is létesült.

A kisváros a 10 települést tömörítő, 38 000 lakossággal rendelkező Siófoki kistérséghez tartozik, annak – Siófok és Balatonszabadi után – harmadik legnépesebb városa. Zamárdiban napjainkban a fürdőzés mellett nyáron lehetőség van vitorlázásra, horgászatra, vadászatra, lovaglásra, kerékpározásra és íjászatra, télen korcsolyázásra és fakutyázásra. Ennek eredményeként a vendégéjszakák száma meghaladja az évi 300 ezer főt.

Túraajánlatok

Látnivalók

Tájház

A népi építészet helyi emléke, amely a mestergerenda adatai szerint 1847-ben nádfedéllel és oszlopos tornáccal épült. Beosztása: két szoba, konyha, kamra és istálló. A szabad kéményes konyhában beépített tűzhely és kemence, a szobákban az egykori jómódú család életkörülményeit bemutató tárgyak és bútorok láthatók. Az 1974-ben felújított épületben 1977-ben nyitották meg a tájházat.

Zamárdi Kalandpark A Zamárdi felső vasútállomás közelében egy gyönyörű ligetben fekszik a Zamárdi Kalandpark. A pályákon gyerekek és felnőttek, egyének és csoportok is remekül szórakozhatnak. A mászó-és csúszópályák mellett lehet vízi dodzsemezni vagy nyugodtan elfogyasztani a helyi kemencében sült pizzát.

Ring gokartpálya Az 550 méteres, döntött kanyarú pálya gyakorlott gokartozók számára is megfelelő. Az akár kizárólagos pályahasználatra is bérelhető, a Balaton partjától mindössze 800 méterre fekvő pálya májustól októberig tart nyitva.

Bácskai utcai szabadstrand A Bácskai utcai szabadstrand Zamárdi leghosszabb ingyenes strandja. A parton folyamatosan programokat szerveznek, a legnagyobb és legismertebb közülük a Balaton Sound fesztivál.

Jegenye téri szabadstrand A Jegenye utcai szabadstrand minden szülő álma lehet, ugyanis szabadon hagyhatja csemetéjét a vízben egy cölöpökkel körülvett öbölben, és nyugodtan röplabdázhat a barátaival a homokos pályán.

Keszeg utcai szabadstrand Zamárdi Keszeg utcai szabadstrandján mesés kilátás nyílik a Balatonra, de ha valaki nem csak nézelődni, hanem sportolni vagy csak szórakozni szeretne, arra is van itt lehetősége.

Kiss Ernő utcai szabadstrand Zamárdi egyik legnagyobb szabadstrandja a Kiss Ernő utcai strand. Lehet itt mindenféle sporteszközt bérelni (vízibiciklit is), valamint értékmegőrző és büfé is működik a parton.

Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand A Gyöngyvirág és a Pipacs utca végén található a szabadstrand WC-vel, öltöző paravánnal és egy kisebb játszótérrel. A vízbe széles tisztásokon keresztül lehet bejutni.

Egyéb látnivalók: Városháza, Tájház, Sebestyén-ház, Hajmási-ház, Közösségi Ház, Honfoglalás-emlékmű, Tengeri Akvárium, Kalandpark, Mini Hadtörténeti Kiállítás, Kő-hegy, Szamár-kő, Millenniumi kilátó, fakereszt.