funiQ logo

This article is not available in English. This is the Hungarian version of the article.

Nagykanizsa

Megyei jogú város, Zala megye második legnagyobb városa, kistérségi központja. A több száz éves múltra visszatekintő település történelmi emlékekben rendkívül gazdag. A múlt jelentőségteljes és jellegzetes pillanatait számtalan emlékmű őrzi a város különböző pontjain, de az elmúlt korok lenyomatai konzerválva is megmaradtak a sűrűn látogatott múzeumok kapui mögött. Múlt és jelen párbeszéde, az emlékek és hagyományok ápolása terén Nagykanizsa rendkívül aktív.

A tatárjárás előtt már létezett „Knysa” néven, mely hercegnőt jelent. A Kanizsa nevet először 1245-ben említik, várát a XIV. sz. elején Károly Róbert hűséges várnagyának, Osl Lőrincnek ajándékozza. Az ő leszármazottja Kanizsai Orsolya, aki leány létére csak úgy örökölhette a várat, hogy királyi engedéllyel fiúsították.

Túraajánlatok

Látnivalók

A 17. hosszúsági kör emlékműve

Az emlékművet 1997-ben emeltette Nagykanizsa városa. A Földet szimbolizálja, melyet hosszúsági és szélességi körök hálóznak be. Mindazon városokat megjelölték a gömbön, melyeken Kanizsához hasonlóan a 17. keleti hosszúsági kör áthalad. Elbeszélések szerint korábban egy oszlop állt ott, ahol a kör a régi 7-es főutat metszette. A barátság és béke jegyében több, azonos földrajzi hosszúságon fekvő várossal (pld. Poznań, Bari) is felvették a kapcsolatot.

Egyéb látnivalók: Városháza, Batthyány-kastély, Vasember-ház, egykori vaskereskedés, Gutmann-palota, Bogenrieder-palota, Biztosító-palota, Kvártélyház, Rosenfeld-ház, Grünhut-ház, Axenti-ház, Medgyaszay-ház, Hevesi Sándor Művelődési Központ, Török-kút, Sétakert, Csónakázó-tó, Felsővárosi templom, Alsóvárosi templom és ferences rendház, Palin: Inkey-kápolna, Förhénci-kápolna, Zsidó Hitközség Háza, Thury György Múzeum, Magtár -Magyar Plakát Ház, Kiskastély -Képzőművészetek Háza, Petró Galéria.

Fesztiválok: Thury György Históriás Napok (április), Jazz- és Világzenei Fesztivál (július), Zalai Vadászfesztivál (augusztus), Kanizsai Bor- és Dödölle Napok (szeptember).